JUTARNJI DOZNAJE

JUTARNJI DOZNAJE: Predsjednica nije s Plenkovićem niti HDZ-om dogovorila odgodu izjašnjavanja o kandidaturi

 
Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je putem Facebooka objavila da se prije Dana domovinske zahvalnosti neće izjasniti o svojoj kandidaturi za drugi mandat. Odluka Grabar-Kitarović u koliziji je s porukama koje su proteklih dana stizale iz HDZ-a, a u kojima se tvrdilo da će predsjednica vrlo brzo objaviti kandidaturu.

Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a i ministar uprave, kaže kako misli da nema nikakvog spora oko toga da predsjednica ide u kandidaturu.

"Sasvim sigurno da će ona biti kandidatkinja i da će je HDZ podržati" rekao je Kuščević.

Na pitanje ne otvara li ovakvim odgađanjem izjašnjavanja o tome želi li još jedan mandat na Pantovčaku prostor za špekulacije da joj je to rezervna pozicija i da ipak priželjkuje poziciju šefice Europske komisije, Kuščević kaže da je o tome sve rekao Andrej Plenković danas u Bruxellesu.

"Premijer je rekao da je ovaj postupak prepun špekulacija i nagađanja i ne vjerujem da je to jedna od opcija", rekao je ministar.

Naveo je kako Grabar-Kitarović nije s HDZ-om dogovarala kada će objaviti kandidaturu, ali on u tome ne vidi problem jer je sam trenutak objave stvar kandidata i njegove taktike.

Osoba bliska predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću kaže da objava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj kaže kako se o kandidaturi želi izjasniti nakon obljetnice Oluje ne remeti planove. Dodaje kako to potvrđuje namjeru da će se kandidirati i da cijeni podršku HDZ-a.

- To je stvar njezina odabira kad će objaviti kandidaturu, a i sam predsjednik Plenković rekao je da će to učiniti kad ona procijeni da treba - kaže premijerov suradnik.

No iz vrha HDZ-a mogu se čuti i drugačija razmišljanja. Tako jedan naš sugovornik kaže da očigledno kalukira i ne može isključiti mogućnost da možda doista razgovara oko neke druge pozicije. Podsjeća da nitko nije znao ni kad je dogovarala odlazak u NATO.

Saznajemo kako nije dogovoreno s Plenkovićem niti vrhom HDZ-a da odgodi izjašnjavanje o kandidaturi sve do početka kolovoza.

- Mislio sam da će to biti ranije, a očekivao sam da će se izjasniti nakon Dana državnosti - kaže ovaj naš sugovornik i napominje da je formulacija predsjednice ipak takva da je ostavila otvorenom mogućnost da se i ranije izjasni.

- Rekla je kako joj je velika želja da u Kninu bude kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja i uvijek može ranije reći da želi još jedan mandat ako okolnosti to budu iziskivale - kaže ovaj naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:52