POSTIGNUT DOGOVOR

JUTARNJI EKSKLUZIVNO SAZNAJE: MIRO CERAR OBEĆAO PREMIJERU OREŠKOVIĆU 'Žilet žica nema smisla. Očekujem da je neće biti za 15 dana'

Premijer Orešković očekuje da će žica biti uklonjena za petnaestak dana
Sredisce ob Dravi, 131115Slovenska vojska nastavlja postavljati ogradu uz granicu s Hrvatskom kod granicnog prijelaza Sredisce ob Dravi / Trnovec.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 EPH

Slovenija bi uskoro trebala maknuti žilet-žicu s hrvatsko-slovenske granice, a to je, kako doznaje Jutarnji list, premijer susjedne države Miro Cerar na sastanku u Bruxellesu prošli četvrtak obećao našem predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Na neformalnom druženju na margini sastanka Europskog vijeća hrvatski je premijer Tihomir Orešković razgovarao sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom i u tom razgovoru, može se čuti iz diplomatskih izvora, predsjednik slovenske vlade rekao je Oreškoviću da bi se žilet-žica, koja opterećuje odnose dviju država, uskoro trebala ukloniti. Izvori bliski premijeru Oreškoviću procjenjuju da bi se to moglo dogoditi za 15-ak dana, ali rok nije dogovoren.

To je dobar pokušaj slovenske strane da izgladi narušene bilateralne odnose među susjedima, a zapravo je i vrlo logičan nakon što je dogovorom na vrhu Europske unije balkanska ruta za migrante i izbjeglice zatvorena. Ta žica zapravo niti nije poslužila svrsi da odvrati migrante i izbjeglice od ulaska u schengenski prostor, osim što je prouzročila patnju brojnih divljih životinja koje su na njoj stradale, a sada kad migranti više neće prolaziti kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju prema Austriji i Njemačkoj izgubila je svaki smisao.

Premijer Orešković je još krajem siječnja posjetio Sloveniju i sastao se s premijerom Cerarom. Tada su razgovarali i o migrantskoj krizi. Premijeri su se tada usuglasili da je potrebna bolja suradnja dviju država, a Orešković je podržao Cerarovu inicijativu da se hitno zaustavi dolazak migranata na zapadnobalkanskoj ruti. Obojica su se zalagala da se pomogne Grčkoj u rješavanju problema te Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice.

Odnosi dviju država u posljednje su vrijeme bili opterećeni, između ostalog, zbog žilet-žice koju je Slovenija postavila na granici s Hrvatskom radi kontrole migrantskog vala.

Slovenija je postavila žicu na 155 kilometara slovensko-hrvatske granice, na 44 različite lokacije, a prvi komadi postavljeni su 11. studenoga prošle godine. Žici su se protivili građani koji žive s obje strane granice, kao i lokalni slovenski i hrvatski načelnici. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je čak osam puta upućivalo prosvjedne note zbog žilet-žice, ali bez uspjeha. Peticiju za uklanjanje žice potpisalo je više od 5000 slovenskih javnih i kulturnih djelatnika. Također, u nekoliko akcija rezanja dijelova žice sudjelovale se udruge civilnog društva iz Hrvatske i Slovenije, protiveći se žici u 21. stoljeću u srcu Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:43