ZASTOJI

JUTARNJI NA SLOVENSKO-HRVATSKOJ GRANICI Vozači kamiona iz Italije zbunjeni, odbiju li 14-dnevni zdravstveni nadzor, prijeti im kazna do 10.000 kuna

 
 Robert Fajt / CROPIX

Nakon bure koju je u javnosti izazvala izjava slovenskog ministra zdravstva Aleša Šabedera o višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima iz Slovenije u Hrvatsku zbog rigorozne i pretjerane kontrole na koronavirus, stanje se očito popravilo.

Dva dana kasnije, u petak u ranim popodnevnim satima za osobna vozila nije bilo čekanja uopće, redovi su bili od nekoliko automobila u nizu, a posve normalno se odvijao se i promet za teretna vozila. No cijenu za to, čini se, platili su vozači kamiona koji su u Hrvatsku doputovali iz Italije.

Dokumentacija

Svi oni morali su stati u stranu te proći pregled kod sanitarne inspektorice (koji to u stvari nije bio), te tek onda s njezinim rješenjem mogu dalje nastaviti put, ali samo do epidemiološke službe u svojem gradu. Za njih je to značilo dodatnih sat, dva čekanja, što je, dakako, bolje nego čekanje od šest do 10 sati, koliko su 48 sati ranije zadržavali njihove kolege.

No, situacija na terenu je prilično apsurdna. Na jednog vozača kamiona koji prometuje iz Italije vjerojatno prođe na stotine vozača automobila i njihovih putnika koje nitko ne pita odakle dolaze, pa čak i da ih pita, istinitost njihova odgovora ni na koji način ne može se provjeriti, iako su svi oni potencijalni prijenosnici virusa. No, vozači kamiona iz Italije ne mogu izbjeći kontrolu jer ih “odaje” dokumentacija tereta. Ovu sudbinu jučer su doživjela četvorica mladića, tri Daruvarca i jedan iz Kutine. Oni i po tri puta tjedno tegljačima iz Ravenne voze umjetno gnojivo za Vukovar te su na toj relaciji bili i jučer. Opisali su nam svoje iskustvo.

Robert Fajt / CROPIX

Maska i rukavice

- Točno između dva prijelaza dolazi nam policajac koji ima masku i rukavice, kaže nam da se parkiramo sa strane. Daje nam upitnik koji moramo ispuniti. Tu moramo napisati imamo li povišenu temperaturu, kašljemo li, imamo li proljev i slične tegobe. Kada to ispunimo, on dolazi na parkiralište po dokumentaciju i odnosi je sanitarnoj inspektorici koja se nalazi u glavnoj zgradi na graničnom prijelazu. Onda slijedi čekanje od kojih sat i pol vremena. Vraća se s njezinim rješenjem koje nam je ona izdala, iako nas nije niti pogledala. Na njemu piše da smo sumnjivi na bolest i da se obavezno moramo javiti svojem liječniku - kažu nam vozači.

Smatraju da tako nešto nema nikakvog smisla pokazujući na desetke vozila koji pokraj nas prolaze, a da ih nitko ne pregledava. Jedan od mladića nam je dao na uvid rezultat pregleda koji je dobio na Bregani.

U njemu piše kako je “Viši sanitarni inspektor u predmetu zdravstveno-sanitarnog nadzora na državljanima Republike Hrvatske i ostalim osobama koje ulaze u RH temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti donio rješenje kojim se osoba stavlja pod zdravstveni nadzor radi sumnje na Covid-19, u trajanju od 14 dana počevši od 28. 2. 2020. godine, i naređuje joj se da se s ovim rješenjem odmah javi u zdravstvenu ustanovu Zavod za javno zdravstvo ili na telefon dežurnog epidemiologa navedene zdravstvene ustanove radi zdravstvenog pregleda”.

Opasno unošenje

“Zdravstvena ustanova sanitarnom inspektoru u roku od sedam dana od dana prestanka zdravstvenog nadzora dostavit će i potvrdu o obavljenom pregledu. Pod zdravstveni nadzor osoba se stavlja tijekom 14-dnevnog razdoblja od napuštanja Italije dana 28. 2. 2020. godine”, kaže se u dokumentu u kojemu su istaknute e-mail adrese na koje liječnici moraju dostaviti nalaze, a njima je dostavljena i kopija rješenja s Bregane.

U obrazloženju se navodi da je u postupku provođenja zdravstveno-sanitarnog nadzora na graničnom prijelazu Bregana viši sanitarni inspektor zaprimio dojavu granične policije da je navedena osoba došla iz države u kojoj postoji zarazna bolest navedena u ovom rješenju i da stoga postoji mogućnost da je oboljela ili da nosi klice (kliconoša) te zarazne bolesti, što bi moglo predstavljati opasnost od unošenja i širenja bolesti u RH. Vozači se upozoravaju da će biti kažnjeni novčanom kaznom od 5000 do 10.000 kuna ako ne postupe po rješenju.

- Što sada? Smijemo li raditi ili ne smijemo? Pa nećemo valjda biti pod nadzorom 14 dana, ili moramo - pitali su vozači jedni druge dok su prilično šokirani čitali rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:07