ŠTRAJK U ŠKOLAMA

PLENKOVIĆ 'Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka'

Završili su pregovori predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade nakon kojih je premijer Plenković obznanio da je postignut kompromis koji omogućuje prekid štrajka u školama
 Damir Krajac / CROPIX

>>> NOVO 16:22 - Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka, izjavio je premijer Plenković na press konferenciji nakon sastanka s prosvjetnim sindikatima.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja.

- Okončani su pregovori između Vlade i sindikata i postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro. Ključna poruka je da se nastava odvija u cijeloj Hrvatskoj počevši od sutra ujutro. To je najvažniji dogovor danas. Mi smo u zadnjih nekoliko tjedana a i mjeseci razgovarali o temeljnom zahtjevu sindikata, rekao je Plenković. Potom je još jednom je ponovio sve što je vlada nudila i sve ono što je postignuto danas.

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

- Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi, izjavio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec.

Plenković je iznio detalje današnjeg dogovora sa sindikalnim čelnicima.

- Zajednički smo došli do dogovora da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći korak. Od 1. prosinca koeficijent se povećava za 3 posto i ta se plaća obračunava u siječnju i ide u proračunu za 2020. Drugo povećanja za još 1 posto bit će 1. lipnja, to je onda 3+1. Na taj način ćemo u proračunsku godinu 2020. doći do onoga što je Vlada nudila, da sve ide koroz koeficijente, da bismo fiskalno imali čistu situaciju. Od 1.1. 2021. bit će još 2% povećanja koeficijenta. Tako smo došli do rješenja, pritom se božićnica povećava sa 1250 na 1500 kuna, regres sa 1250 na 1500 kuna. Dodatak za djecu se povećava sa 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna, pojasnio je Plenković.

Zagreb, 021219. 
Vlada Republike Hrvatske.
Konferencija za medije nakon dogovora Vlade i sindikata ucitelja.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Premijer je ponovio kako smatra da je riječ o dobrom kompromisu te istaknuo da se povećavaju plaće i za nenastavno osoblje.

- To je iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket. Smatramo da je ovo jedan dobar kompomis, za dio ljudi koji rade u obrazovanju, a nisu nastavnici, to ćemo riješiti ovaj četvrtak. Mijenja se uredba o koeficijentima na sjednici Vlade, poručio je premijer.

Poručio je kako nije postignut samo sporazum o plaćama, nego je stavljen naglasak i na druge probleme u školstvu.

- Želimo usvojiti akcijski plan protiv nasilja u školama. Tu moramo raditi zajedno i Vlada i zaposlenici te ćemo to rješavati kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji i pitanje, tj. problem anonimnih prijava koje izazivaju dosta negodovanja za brojne nastavnike. Smatramo da ta pitanja moramo riješiti kako bi osigurali da nastavnici kvalitetno obavljaju svoj posao.

Plenković je odgovarajući na pitanje novinara rekao da će štrajk biti plaćen, ali kako nadoknada nastave neće biti dodatno plaćena.

Branimir Mihalinec je istaknuo kako će svi jednako proći u realizaciji ovog sporazuma.

Zagreb, 021219. 
Vlada Republike Hrvatske.
Konferencija za medije nakon dogovora Vlade i sindikata ucitelja.
Na fotografiji: Sanja Sprema, Branimir Mihalinec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. A to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalima u javnim službama, od 6,11% koje smo razlomili u 3 koraka. Riješili smo uredbu koeficijenata, dogovorili sporazum o dodacima za nenastavno osoblje, istom dinamikom u istim postocima. Svi će jednako proći realizacijom ovog sporazumom, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta - tajnice i računovođe - dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata. Prihvaćanjem ovakvog sporazuma sindikati u odgoju i obrazovanju jamče vladi socijalni mir. Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, tete kuharice, spremačice vraćaju na radna mjesta. Imam apsolutno puno povjerenje u Vladu RH da će u četvrtak donijeti uredbu koja je dogovorena. Zahvaljujem se svima koji su imali strpljenja, od roditelja, učenika do naših članova, pojasnio je Mihalinec.

Pritom je poručio da je postignut socijalni mir, ali da će sindikati pokucati na vrata Vlade RH ako ne bude išlo dogovorenom dinamikom.

- Mi smo posao odradili, zadovoljni smo jer je pronađeno kompromisno rješenje.

Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto.

- Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status, ustvrdio je.

Kazao je kako su sindikalna tijela ovlaštena donositi takve odluke, uvjeren da će zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja prihvatiti ovo rješenje i podržati sindikate u daljnjim sindikalnim aktivnostima.

Plenković je odgovorio i na pitanje novinara kako to da su sada pronađeni novci za povećanje koeficijanata, a prije nekoliko dana ih nije bilo.

- To je jedan kut gledanja, jako dobro znate, zahtjevi su krenuli od 1. rujna, u tom trenutku tih sredstava nije bilo. I bez štrajka smo došli do toga da se sredstva proguraju kroz 2020. današnjim kompromisom, koji je održiv, uspjet ćemo ih osigurati. Što se tiče koeficijenta, donose se uredbom Vlade mi smo odlučili, napraviti dugoročni, održiv i pravedan sustav plaća. Ovakav kakav imamo sada, nije dovoljno uravnotežen, a rezultat je različitih vlada, ministara, sindikalnih čelnika, rekao je.

Na novinarski upit vidi li ovo kao vlastiti poraz Plenković je kazao da ova Vlada povećava plaće svima te da to ne treba biti predmet kritike.

----------------------------------------------------------

15.05 - Jutarnji je neslužbeno doznao da će premijer Andrej Plenković danas obznaniti završetak štrajka!

----------------------------------------------------------

1 4:22 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec danas je izjavio da neće biti potrebno izjašnjavanje nastavnog osoblja o prihvaćanju Vladine ponude i prekidu štrajka u školama

"Sindikalna tijela donose odluke i o tome ćemo izvijestiti premijera", izjavio je Mihalinec uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade.

"Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.

-----------------------------------------------------------

14:20 U zgradu Vlade stigao je premijer Andrej Plenković, ali i predstavnici sindikata. Uskoro počinje nova runda pregovora.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

"Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata", rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji trebaju početi u 14,30 sati.

"Očekujem da sutra učenici budu u razredu", kazala je ministrica. Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.

-----------------------------------------------------------

Školski sindikat Preporod provest će referendum među članstvom o najnovijoj i, čini se, konačnoj Vladinoj ponudi. Kako je potvrdio Željko Stipić, predsjednik Preporoda, danas je Glavno vijeće toga sindikata većinom glasova (15 za, 6 protiv) donijelo odluku da se članovi sindikata ipak trebaju izjasniti o toj ponudi. Referendum će se provesti u utorak ili srijedu.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić jutros je za televiziju N1 izjavio je da novu Vladinu ponudu sindikati neće dati na izjašnjavanje članstvu jer se ono izjasnilo da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

Njegovu izjavu je komentirao Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod.

"Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.

Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata. Izjašnjavanjem, naših kolegica i kolega, mi u Sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo", rekao je Vidak, prenosi Dubrovački Vjesnik.

Podsjetimo, Jutarnji je doznao kako će Vlada udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto. No, tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje - učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Točnije, prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja 2020. a ostatak od dva posto od 1. siječnja 2021. godine. Opširnije o Vladinoj ponudi pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40