OHRABRENI HDZ

JUTARNJI OTKRIVA HDZ-ovu TAJNU STRATEGIJU Kolinda već danas kreće u bitku za Pantovčak

Karamarko će idućeg tjedna Kolindu Grabar Kitarović i službeno predstaviti kao predsjedničku kandidatkinju
 CROPIX

HDZ je pobijedio na euroizborima. Sljedeći cilj im je osvojiti Pantovčak.

- Ovo je samo početak. Dobit ćemo i predsjedničke izbore. Kolinda Grabar Kitarović može uvjerljivo pobijediti Ivu Josipovića - komentirali su neki utjecajni članovi stranke u HDZ-ovu izbornom stožeru odmah nakon što su u nedjelju navečer objavljeni prvi neslužbeni rezultati.

Spominjane Kolinde te večeri bio je jasan znak da je HDZ donio definitivnu odluku o njenoj kandidaturi, iako nitko iz vrha HDZ-a to još nije želio potvrditi. I sam šef stranke Tomislav Karamarko prije samo dva, tri dana govorio je o još dvojici kandidata. No, situacija se očito raspliće.

- Da je Kolinda naš kandidat, objavit ćemo službeno za sedam, najviše deset dana, nakon sjednice Predsjedništva stranke - otkrio nam je izvor iz HDZ-a.

Naš sugovornik tvrdi kako Kolinda Grabar Kitarović ima veliku podršku ne samo u HDZ-u, nego i među njihovim koalicijskim partnerima, ali i šire. Osim toga, uvjereni su kako ona može ozbiljno ugroziti predsjednika Josipovića.

Ekipa za kampanju

- Podršku su nam najavili i drugi, iz još nekih stranaka ukoliko naš predsjednički kandidat bude upravo Kolinda - kazao je jedan visokopozicionirani član stranke. Nije želio otkriti o kome je riječ, ali neslužbeno doznajemo da je Kolindu kao predsjedničku kandidatkinju HDZ-a spreman, među ostalima, podržati i HSLS.

- Sve to govori nam da bi Kolinda mogla uvjerljivo pobijediti. Osim toga, mi smo digli svoje članstvo, mobilizirali sve snage i sada to samo ide. Uvjeren sam da predsjednika Josipovića čekaju veliki problemi. Nema šanse da pobijedi, pogotovo s teretom kakav mu je premijer. Doživjet će teži poraz nego Zoran Milanović na izborima za Europski parlament - uvjereni su u HDZ-u. Smatraju da se Josipović nije previše iskazao kao predsjednik.

Za sada još nije sigurno hoće li se Kolinda Grabar Kitarović pojaviti u Hrvatskoj kad je HDZ predstavi kao svoju kandidatkinju.

No, ono što smo doznali je i da će pomoćnica generalnog tajnika NATO-a sama izabrati svoju užu ekipu koja će joj raditi kampanju. Navodno je to bio jedan od njenih uvjeta da prihvati kandidaturu.

Nova bitka

HDZ-ovci su, pak, svoju uvjerenost u novu pobjedu, onu na predsjedničkim izborima, iznijeli i na jučerašnjoj konferenciji za novinare gdje su se pohvalili rezultatima euroizbora.

- I ovi izbori pokazuju da Kukuriku koalicija više nema potporu građana. A mi smo ostvarili sve svoje ciljeve - osvojili smo šest mandata i 42 posto na koalicijskoj listi, što je čak 12 posto više od onoga što je dobila Kukuriku koalicija - zadovoljno je jučer analizirao politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak. Dodao je kako su ionako uvijek tvrdili da su izbori jedina anketa kojoj vjeruju.

‘Na pravom smo putu’

- Izbori su potvrdili da je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka na pravom putu - ustvrdio je Čuljak. Istaknuo je da je HDZ pobijedio u 16 županija, a posebno su naglasili uspjeh u Zagrebu i Osijeku te nizu drugih velikih gradova.

- Svi rezultati govore koliku podršku imamo. Mi nastavljamo dalje. Očekuju nas predsjednički izbori u koje ulazimo spremni i očekujemo pobjedu, a nakon toga i parlamentarni izbori - najavio je Čuljak koji smatra da bi se parlamentarni izbori trebali održati zajedno s predsjedničkima kako je to ranije predložio Karamarko. Time bi se, kaže, uštedjelo 100 milijuna kuna kojima bi se moglo pomoći stradalima u poplavama.

HDZ-ovu nedjeljnu pobjedu donekle je kvarila činjenica da su njihove koalicijske partnerice - Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a Ante Starčević, te HSS-ova Marijana Petir glasovima koje su dobile zasjenile sve HDZ-ove kandidate.

- Nije dobro što je Tomašić potukla našeg najboljeg kandidata - komentirali su neki članovi stranke u nedjelju navečer, iznenađeni, ali i zabrinuti zbog uvjerljive pobjede pravašice.

No, HDZ-ov nositelj liste Andrej Plenković jučer je na konferenciji za tisak u središnjici stranke ustvrdio kako “uspjeh Ruže Tomašić i Marijane Petir ne shvaća kao kompetenciju unutar liste”, te naglasio da su njih dvije imale zasebne kampanje.

- HDZ-ova kampanja je bila kolektivna, nitko od naših kandidata birače nije pozivao da na listi zaokruže baš njega. Pozivali smo samo da se glasuje za listu broj šest, a uspjeh HDZ-ove kampanje vidi se u više od 41 posto osvojenih glasova - objasnio je Plenković i dodao kako je njihova lista EPP-u donijela pet zastupnika, dok će Tomašić podržati kandidata EPP-a za predsjednika EK. Smatra da su izbori pokazali veliki kapacitet koalicije desnog centra.

Pritisak na EU

- Ojačali smo potencijale HSS-a i HSP AS i to je jedan od najvećih uspjeha, rekao je Plenković i ustvrdio: “Mi nismo alternativa vlasti, mi smo buduća vlast”. Plenković je kazao i kako će im prvi zadatak u EP-u biti pritisak prema povjereniku Johannesu Hahnu da se ubrza pomoć stradalima u poplavama iz Fonda solidarnosti.

Razočarao ga je uspjeh Stiera

Iako su u HDZ-u bili sretni zbog šestog mandata koji su ipak na kraju osvojili, šefu stranke Tomislavu Karamarku, kako se priča u HDZ-u, nije dobro “sjelo” što je u EP ušao Davor Stier. Poznato je da je Karamarko s njim u sukobu, te da je najviše podržavao Plenkovića i Ivanu Maletić. Glavni tajnik Milijan Brkić podržao je, pak, Ivana Tolića, a par dana uoči izbori Brkić je brojnim HDZ-ovcima slao poruke da na listi zaokruže upravo njega.

Komentar Mladena Plešea: Dvije žene koje su spasile Karamarka

Izbori za Europarlament potvrdili su da je Tomislav Karamarko u dvije godine nakon teškog izbornog poraza uspio konsolidirati stranku i vratiti je na stare, pobjedničke staze. Uvjerljivu većinu od 12 posto glasova te pobjede u 16 županija i gradu Zagrebu, donekle je zasjenilo 100.000 preferencijalnih glasova Ruže Tomašić te 40.000 glasova Marijane Petir, što pokazuje da su koalicijski partneri bili važna karika u izbornoj pobjedi HDZ-ove liste.

Međutim, Karamarko je uspio disciplinirati Ružu Tomašić pa u kampanji nije bilo iskakanja izvan političkog svjetonazora europskih pučana. Doduše, nije uspjela ni operacija da se umjesto nelojalnog Davora Stiera progura neki drugi kandidat, no sve ostalo HDZ je odradio besprijekorno: od tehničkih priprema do maksimalne mobilizacije svojih simpatizera. Time se HDZ ponovno učvrstio kao najveća politička stranka u državi.

Nakon što je Karamarko u posljednji tren ublažio retoriku, zbog koje je HDZ bio doživljavan kao ekstremno desna stranka, promijenilo se i ukupno političko ozračje u odnosu na tu stranku. Prve plodove takve politike već na skorim predsjedničkim izborima ubrat će Kolinda Grabar Kitarović koja će, nema sumnje, prva poletjeti na krilima te uvjerljive pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:30