ZAPISI BIVŠEG TAJNIKA

JUTARNJI OTKRIVA Jarnjakova tajna bilježnica: ‘To ne zna ni Sanader: izgleda da preko HDZ-a Maček grabi za sebe’

Dvadeset je godina bilježio sve događaje, saznanja i misli. Svoje je zabilješke predao istražiteljima

ZAGREB - Barišić u Splitu razgovarao s Oppenheimom o oko 2,5 milijuna eura koje su oni dali Mačeku kao za HDZ... To nitko u HDZ-u ne zna, a ni Sanader. Izgleda da Maček “grabi” za sebe, i to preko HDZ-a. Ja inače ne znam za nikakvo uplaćivanje keša jer vidim samo ugovore koje potpisujem. Rekao sam Barišiću da mora na to upozoriti Sanadera. Ako je to istina, ja u tome neću sudjelovati jer s tim nemam ništa... Svojevrsni je to zaključak jedne od bilješki bivšega glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka.

Kako je javnost imala priliku doznati na suđenju Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi-Media, Jarnjak je pedantnošću koja graniči s opsesijom bilježio gotovo svaki događaj i sastanak, sadržaj svakoga razgovora koji je vodio, ali i svoja razmišljanja.

- Bilješke su moj način rada. Pisao sam ih na sjednicama Predsjedništva ili dan-dva nakon toga. Bile su za osobnu upotrebu i nisam htio ništa njima dokazivati - pojasnio je Jarnjak povijest nastanka osobne arhive. Iz bilješki koje posjeduje Jutarnji list vidljivo je da se bivši glavni tajnik HDZ-a po pitanju financijskoga poslovanja stranke od 2007. do početka 2009. bavio s nekoliko krupnijih cjelina.

Bilo je puno detalja koji potvrđuju da su se Tintor i Maček dogovorili...

O bivšemu glasnogovorniku stranke Jarnjak ima prilično rezervirano mišljenje, te je zapravo vidljivo kako iz slučaja prvo Končarove, a zatim Ingrine donacije Jarnjak o Mačekovu moralu sve više dvoji.

Nakon što mu se Vinka Cetinski požalila na Tintora, a on to prenio Mačeku, nazvala ga je Cetinski i rekla da je Maček ljut što mu je ona to ispričala. Kad su održali sastanak s Tintorom koji se pred Vinkom Cetinski pozivao na Mačeka, a od čega se Maček ograđivao, Jarnjaku je upalo u oči da Tintor nije pružio ruku Mačeku.

Kada je Sanader odlučio da se uplaćeni iznos vrati, Tintorova sestra i Sanaderova tajnica kazala je kako joj je brat rekao da je cijeli iznos predan Mačeku. “Kasnije smo Barišić i ja analizirali tijek sastanka s Tintorom i bilo je puno detalja koji potvrđuju da su se Maček i Tintor dogovorili za scenarij na sastanku kako će se ponašati”, napisao je Jarnjak.

Nakon toga je Jarnjaka ponovno nazvala Vinka Cetinski i plakala te rekla da će ići kod Nobila podići tužbu, a kada je to rekao Mačeku, ovaj je nazvao Vinku Cetinski i rekao da se ne sekira i da će on to riješiti s Tintorom jer je Tintor njegov problem. Problemi su nastali i s navodnom donacijom Ingre jer je Oppenheim ispričao Barišiću da su novac dali Mačeku, o čemu nitko u stranci ništa ne zna. “Izgleda da Maček grabi za sebe”, zaključuje Jarnjak.

Ivo Sanader

Rezolutno je tražio rješavanje problema

O Sanaderu uvijek piše kao o predsjedniku. Kada otkrivaju da možda postoji neka malverzacija s donacijom, Sanader mu nalaže da se to istraži. Također, kad god otkrije malverzacije, prijavljuje ih Sanaderu: “Ja ću o svemu izvijestiti Sanadera jer je to za mene nešto strašno, užasno i žalosno”. Kad izvještava Sanadera o razgovoru s Vinkom Cetinski, Sanader odobrava da se čitav iznos vrati. “Sanader je tu vrlo rezolutan u traženju raščišćavanja toga problema. To mi je bitno i jako drago”, piše o premijeru. O Ingrinoj donaciji kaže da je Barišiću rekao da odmah mora upozoriti Sanadera.

Slaven Tintor

Ponovno se pojavio i tražio 2 milijuna eura

O bratu Sanaderove tajnice bilješke također govore vrlo negativno. “Vinka Cetinski mi je ispričala o ucjeni od Slavena Tintora. Prvo je tražio i dobio 200.000 za dokumentaciju za ‘Rivijeru’. Za isti projekt je tražio i dobio 2,000.000 eura da bi ta firma prešla u drugi krug. Kada se pojavila mogućnost ulaska te firme u Brodogradilište Trogir, ponovno se pojavio taj Tintor i zatražio 2 milijuna eura odmah da im ‘pomogne’, a isto toliko poslije. Tintoru sam savjetovao da napusti stranku. Kada sam ga opet zvao na satanak, rekao je da je u Italiji, a viđen je u Poreču.”

Mladen Barišić

Ljut jer netko želi uzeti novac na račun HDZ-a

Jarnjak čitavo vrijeme o glavnom rizničaru piše u relativno pozitivnim tonovima. On i Barišić komentiraju kako su se Maček i Tintor po svemu sudeći dogovorili da na sastanku glume neprijatelje. Kada doznaju da je novac od Ingre možda kod Mačeka, Jarnjak napiše kako je Barišić ljut jer smatra da netko na račun stranke pokušava uzeti novac. Kada dolazi do zaključka da Maček možda grabi za sebe, Jarnjak preko Barišića želi upozoriti Sanadera. “Rekao sam Barišiću da mora na to upozoriti Sanadera. Ako je to istina, ja u tome neću sudjelovati jer s tim nemam ništa.”

Vinka Cetinski

Ona je žrtva ucjene tog Slavena Tintora

Vinku Cetinski, bivšu ministricu turizma, Jarnjak je, sudeći po njegovim zabilješkama, doživljavao kao žrtvu ucjene Slavena Tintora. Ona mu je prijavila da je Tintor tražio i dobio dva milijuna eura da tvrtka Kermas uđe u drugi krug za projekt Rivijera. Nakon što je Maček rekao da je Tintor ostatkom novca financirao zajedničke projekte, Vinka Cetinski je zaplakala Jarnjaku na telefon i rekla da će kod Nobila podići tužbu protiv Tintora. Jarnjak je zapisao: “Onda sam nazvao Ratka i rekao mu za tu prijetnju i da je on nazove i to riješi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41