BOGATI I ANONIMNI

JUTARNJI OTKRIVA: KOLIKO ZARAĐUJU JAVNI BILJEŽNICI? Zbog puno ovrha oni su u krizi profitirali

Najzaposleniji hrvatski javni bilježnici prijavili su prihode u rangu bolje plaćenih odvjetnika
 Krajač/CROPIX

Sve veći broj ovrha, a i razne promjene zakona najviše su posla priskrbile javnim bilježnicima , kojima je poslovanje 2012. u odnosu na godinu ranije uglavnom raslo, pa su najzaposleniji hrvatski javni bilježnici prijavili prihode u rangu bolje plaćenih odvjetnika.

Prva bivša sutkinja

Prva na listi ureda s najvećim prihodima je bivša sutkinja Ilinka Lisonek, čiji je ured ostvario prihode od 13,4 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja iznosila je čak 6,3 milijuna kuna!

Taj ured, neslužbeno doznajemo, posao je izgradio na poslovanju sa Zagrebačkim holdingom, Hypo Alpe-Adria bankom te drugim većim trgovačkim lancima.

Većina javnobilježničkih ureda, naime, vezana je uz poslovanje neke banke, sustava ili kompanije, pa su se uredi nerijetko selili ako bi banka promijenila lokaciju.

Drugi ured na listi najzaposlenijih je onaj Ive Hanžeković, bivše supruge odvjetnika Marijana Hanžekovića, čiji je odvjetnički ured već godinama najjači ured u Hrvatskoj. Hanžeković i njezina kolegica Lada Škaričić Sinčić prijavile su lani prihode od 12,4 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja iznosila je 4,5 milijuna kuna. Ured zapošljava 24 osobe, a poslovanje su izgradili na suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom te HT-om.

Još jedan od ureda s milijunskim prihodima je onaj Željke Maroslavac, koji je lani prijavio rast prihoda od dva milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu. Prijavili su prihode od 10,9 milijuna kuna, a dobit od 2,3 milijuna. Maroslavac je prije radila u Ministarstvu pravosuđa kao pravnica, a 1995. odlučila je otvoriti vlastiti ured.

Veliki prihod u Osijeku

S prihodima od 9,4 milijuna kuna i dobiti nakon oporezivanja od pet milijuna kuna može se pohvaliti i osječki ured Mirjane Borić.

Pokušali smo kontaktirati neke od vlasnika javnobilježničkih ureda, ali većina ih nije bila u uredu. Onaj javni bilježnik s kojim smo uspjeli stupiti u kontakt rekao je da ne želi javno govoriti o poslovanju, no neslužbeno je izjavio da je istina da posla za javne bilježnike ima sve više.

- Posljedica je to i ovrha te izmjena zakona kao i drugih poslova, ali uredi se nameću profesionalnim radom, kao i u svakoj profesiji. Naš problem danas je teška naplata svih tih poslova, iako se ne možemo požaliti na prihode. Naša situacija sigurno nije kao, primjerice, djelatnica DTR-a, ali i mi osjećamo krizu - rekao nam je jedan javni bilježnik.

U odvjetničkim krugovima, pak, bilježnike se uglavnom kritizira.

Rade i na crno

- Oni su zaduženi za formu, a mi za sadržaj i pogledaj kolike oni prihode prijave, a kolike mi. Još neki među njima rade na crno i odvjetničke poslove, primjerice sastavljaju ugovore - kaže nam naš izvor u odvjetničkim krugovima.

Dodaje i da bilježnici u odnosu na državu imaju poseban status.

Ilinka Lisonek

Prihodi: 13,4 milijuna kuna

Rashodi: 5,4 milijuna kuna

Dobit*: 6,3 milijuna kuna

Zaposleni: 19

Prihodi ureda su u padu u odnosu na 2011. kad je ostvarila 16,9 milijuna kuna. Ured se nalazi na zagrebačkom Trgu hrvatskih velikana, a Lisonek je bivša sutkinja, čiji je javnobilježnički ured najviše poslovao s primjerice, Zagrebačkim holdingom, Hypo Alpe-Adria bankom te većim trgovačkim lancima.

Iva Hanžeković Živković i Lada Škaričić Sinčić

Prihodi: 12,4 milijuna kuna

Rashodi: 6,7 milijuna kuna

Dobit*: 4,5 milijuna kuna

Zaposleni: 24

1Prihodi ureda su narasli u odnosu na 2011. kad je ured ostvario 12,1 milijun kuna. Ured se smjestio u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a poslovanje veže na najmoćniji hrvatski odvjetnički ured Marijana Hanžekovića, koji je bivši suprug Ive Hanžeković. Biznis su izgradili na ovrhama za HRT, HT...

Željka Maroslavac

Prihodi: 10,9 milijuna kuna

Rashodi: 7,8 milijuna kuna

Dobit*: 2,3 milijuna kuna

Zaposleni: 17

Prihodi ureda su narasli u odnosu na godinu prije kad su iznosili 8 milijuna kuna. Ured se smjestio na Aveniji Dubrovnik u Zagrebu.

Mirjana Borić

Prihodi: 9,4 milijuna kuna

Rashodi: 3 milijuna kuna

Dobit*: 5 milijuna kuna

Zaposleni: 8

Prihodi su u odnosu na godinu prije narasli i to sa 7,8 milijuna kuna. Ured se smjestio u Osijeku.

Vesna Pučar

Prihodi: 7,9 milijuna kuna

Rashodi: 3,7 milijuna kuna

Dobit*: 3,3 milijuna kuna

Zaposleni: 8

Prihodi ureda su narasli u odnosu na 2011. kad je ured uprihodovao 7,7 milijuna kuna. Ured se nalazi na zagrebačkoj Miramarskoj cesti, a Pučar je također bivša sutkinja.

Nikola Tadić

Prihodi: 7,3 milijuna kuna

Rashodi: 3,5 milijuna kuna

Dobit: 3 milijuna kuna

Zaposleni: 11

Prihodi ureda pali su u odnosu na godinu dana prije sa 10,1 milijun kuna. Ured se nalazi u zagrebačkom centru.

Velibor Panjković

Prihodi: 6,7 milijuna kuna

Rashodi: 3,7 milijuna kuna

Dobit: 2,3 milijuna kuna

Zaposleni: 15

Prihodi ureda pali su u odnosu na godinu prije sa 7,1 milijun kuna. Ured se smjestio u ulici Ante Starčevića u Rijeci.

Stjepan Šaškor

Prihodi: 6,1 milijun kuna

Rashodi: 3,3 milijuna kuna

Dobit*: 2,2 milijuna kuna

Zaposleni: 10

Prihodi ureda narasli su u odnosu na godinu prije kad su iznosili 5,5 milijuna kuna. Ured se nalazi u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici.

Anica Hukelj

Prihodi: 5,7 milijuna kuna

Rashodi: 2,0 milijuna kuna

Dobit*: 3,0 milijuna kuna

Zaposleni: 9

Prihodi ureda narasli su u odnosu na godinu prije kad su iznosili 5,4 milijuna kuna. Hukelj je javna bilježnica uz koju su se vezale mnoge afere jer su u njezinom uredu u Mrazovićevoj dokumente ovjeravali Hrvoje Petrač i Vladimir Zagorec. Danas u uredu radi i njezin sin.

Zorka Čavajda

Prihodi: 4,6 milijuna kuna

Rashodi: 3,5 milijuna kuna

Dobit*: 814 tisuća kuna

Zaposleni: 10

Prihodi ureda pali su u odnosu na godinu dana ranije kad su bili 4,8 milijuna kuna. Ured se smjestio na zagrebačkoj Radničkoj cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 03:20