NOVI SKANDAL HDSSB-A

JUTARNJI OTKRIVA: OSJEČANKA RAZOTKRILA KORUPCIJU 'Dala sam Glavaševu političaru 4000 eura mita da mi pronađe posao'

Dr. Maksimović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije
 CROPIX

OSIJEK - Dr. Zlatko Maksimović (HDSSB), pročelnik jednog od odjela Otorinolaringološke klinike KBC-a Osijek, koji je u srijedu podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije, danas će u svojstvu osumnjičenika biti ispitan u USKOK-u zbog sumnji da je primio mito.

Poziv u USKOK stvarni je razlog Maksimovićeve ostavke, premda je on povlačenje obrazložio privatnim i zdravstvenim razlozima.

Maksimović je, sumnja se, primio 4000 eura kako bi zaposlio Osječanku Danielu Thesz, tetu svoje supruge Ane. Kada se Daniela svojoj nećakinji Ani obratila za pomoć, smatrajući da joj dr. Maksimović kao predsjednik Županijske skupštine može naći posao, ona ju je spojila sa svojim suprugom. Rekao je da će joj naći posao, ali da to stoji 5000 eura, no kako je bila riječ o rođakinji njegove supruge, pristao je dati popust od 1000 eura.

Novac u kuverti

Daniela Thesz posudila je novac i 8. prosinca 2009. u stan obitelji Maksimović, u osječkoj Ulici Dobriše Cesarića, u bijeloj kuverti odnijela osam novčanica u apoenima od 500 eura. Do zgrade u kojoj žive Maksimovići dovezao ju je prijatelj i vidio novac koji je nosila. Kad je predala novac, što je bio uvjet da joj Maksimović počne tražiti posao, rekli su joj da će zaposlenje dobiti za mjesec dana. No, prolazili su mjeseci, a od posla nije bilo ništa. Kada bi s vremena na vrijeme pitala kad će se napokon zaposliti, uvijek je dobivala odgovor da se još malo strpi, da to ne ide lako.

Posao pa otkaz

Prošla je cijela godina, a od posla - ništa. Međutim, u siječnju 2011. Daniela je dobila poruku da dođe na razgovor u Županijsku skupštinu. Odmah nakon što je dr. Maksimović ušao u Glavašev HDSSB, čime je njegova pozicija predsjednika Skupštine naglo ojačala. Maksimović je dotad bio predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije, no nakon odluke vrha stranke u Zagrebu da se prekine tiha koalicija s HDSSB-om, Maksimović se oglušuje pa biva isključen iz SDP-a.

Pošto je Daniela početkom siječnja 2011. na Maksimovićev poziv došla u njegov ured u Županiji, zajedno su otišli županu Vladimiru Šišljagiću, predsjedniku HDSSB-a. S njima je u Šišljagićev ured ušao i direktor Regionalne veletržnice Zoran Kovač. Uz Šišljagićev blagoslov, Daniela će dobiti posao na određeno vrijeme u Veletržnici, tvrtki čiji je vlasnik Osječko-baranjska županija. Ondje će joj, na mjestu blagajnik fakturist, koje ne postoji u sistematizaciji radnih mjesta Regionalne veletržnice, dva puta produljiti ugovor na određeno vrijeme. No, kad joj je 31. ožujka prošle godine istekao posljednji ugovor, Maksimović naziva direktora Veletržnice i traži novo produljenje. Tome se usprotivio Šišljagić pa se Daniela Thesz nakon 14 mjeseci našla na ulici.

‘Htjela sam kredit’

- Osjetila sam se prevarenom jer mi je Maksimović obećao stalni radni odnos, što mi je bilo potrebno kako bih u banci mogla podići kredit i vratiti dugove. Tada me počeo izbjegavati pa sam, nekoliko dana prije nego što ću se naći na cesti, 28. ožujka prošle godine na 10 stranica napisala pismo Branimiru Glavašu i upozorila kakvi mu ljudi sjede u stranci - ispričala je Daniela Thesz.

Glavaš je, čim je primio pismo, nazvao Danielu Thesz, no kako je zvao sa skrivenog broja, nije se javila. Ubrzo je primila SMS Glavaševa sina Filipa koji ju je obavijestio da će je Glavaš zvati i sutradan, točno u 10 sati, i moli je da mu se javi.

- Glavaš me nazvao sutradan i rekao da će sve provjeriti te da, ako je to istina, Maksimoviću ne samo da nije mjesto u stranci, nego takav čovjek ne može biti ni na čelu Županijske skupštine. Obećao je da će se javiti, ali me više nikad nije nazvao.

Daniela Thesz, vjerujući da joj u svemu može pomoći samo Glavaš, otišla je u Mostar da provjeri zašto joj ne odgovara.

- Kad sam u proljeće prošle godine izjutra stigla pred zatvor, na portirnici su mi rekli da Glavaša moraju pitati može li me primiti te su mi savjetovali da dođem oko 14 sati. Skoknula sam u Međugorje, a kad sam se vratila, rekli su mi da me Glavaš ne može primiti. Vratila sam se u Osijek razočarana.

No, u Osijek je u Općinsko državno odvjetništvo iz Mostara uskoro stiglo pismo koje je Daniela Thesz početkom ožujka poslala Glavašu. Iz Mostara ga je, naravno, poslao Glavaš. To su joj i rekli kada se odazvala pozivu Općinskog državnog odvjetništva. No, ondje slučaj nisu uzeli ozbiljno.

- Rekli su mi da je stvar u zastari, a da bih i ja, s obzirom na to da sam dala 4000 eura, mogla odgovarati - rekla je Daniela Thesz. Zato se u ljeto prošle godine obratila USKOK-u Zagrebu i dala opširan iskaz u “sobi s kamerama”, gdje će to isto, kao prvoosumnjičeni, danas učiniti i dr. Zlatko Maksimović te njegova supruga Ana, drugoosumnjičena.

Daniela Thesz kaže da je, čekajući godinu dana, otkako je dala novac pa dok nije dobila posao, često odlazila u dom Maksimovićevih, gdje se, dodala je, živjelo na visokoj nozi. - Moja nećakinja Ana, Zlatkova supruga, nije zaposlena, no unatoč tome imali su kućnu pomoćnicu. Ja sam im uglavnom čuvala dijete kad bi odlazili u kazalište ili u posjete prijateljima. Ponekad sam im pekla i kolače. Ana mi je često prenosila novosti iz HDSSB-a, tko će biti smijenjen, a tko i gdje postavljen. Očito joj je Zlatko sve to pričao. Živjeli su lagodno. Znam da je Ana imala ogromne račune na kreditnim karticama, no iako je Zlatko radio sam, nisu imali financijskih problema - izjavila je Daniela.

Poslali je na psihijatriju

Zanimljiv je i detalj iz pisma Glavašu u kojem kaže da joj je Maksimović, preko majke s kojom nije u dobrim odnosima, poručio da ode psihijatru, a da će joj on zatim srediti mirovinu.

- Da sam to učinila, proglasili bi me nevjerodostojnom, a znam da su već poduzeli akciju da pronađu svjedoke koje će o meni govoriti kao o problematičnoj osobi - zaključila je D. Thesz.

Tržnice Osijek: Danielu smo primili na temelju natječaja

Direktor Regionalne veletržnice Zoran Kovač zanijekao je Jutarnjem listu da je Daniela Thesz primljena uz posredovanje Zlatka Maksimovića i župana Vladimira Šišljagića.

- Primili smo je internim natječajem i nitko nije za nju posredovao - rekao je Kovač.

Na pitanje kako je primljena na radno mjesto koje uopće ne postoji u sistematizaciji, odgovorio je da je to bilo zbog toga jer su imali povećan opseg posla.

‘OK, mogu odgovarati za nepotizam i to je sve’

- Točno je, vodio sam Danielu županu Vladimiru Šišljagiću i molio ga da je prime u Regionalnu veletržnicu. Žao mi je što sam ga, zbog poziva USKOK-a, sada doveo u nezgodnu situaciju pa sam u srijedu dao neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Županijske skupštine. Spreman sam odgovarati za nepotizam jer sam intervenirao da posao dobije teta moje supruge, ali ništa više od toga. Nikakav novac nisam primio, to je obična laž. Liječnik sam 32 godine, obavio sam više od 9000 operacija i ni jedan pacijent nikada mi nije dao mito. Zašto bih onda novac tražio od tete svoje supruge? - rekao je Maksimović.

Objasnio je i zašto se Branimir Glavaš, unatoč obećanju, nakon jednoga telefonskog razgovora više nije javio Danieli Thesz.

- Kad je saznala da je Daniela poslala pismo Glavašu, njena je majka također pisala u Mostar i sve opovrgnula. Glavaš je tada shvatio s kim ima posla pa joj se više nije javljao, a nije je htio ni primiti kad je došla u Mostar. Umjesto toga, oba je pisma poslao u osječko Općinsko državno odvjetništvo - izjavio je Maksimović.

- Nakon što su pisma stigla u Osijek, nastavio je Maksimović - Šišljagić i ja složili smo se da se sve istraži, no ondje očito nisu smatrali da ima razloga za postupanje - objasnio je Zlatko Maksimović u razgovoru za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:46