PLAN ZA POBJEDU

JUTARNJI OTKRIVA Tajni dokument Vase Brkića za Kolindin trijumf na predsjedničkim izborima

Otkrivamo sadržaj naputka stranačkim podružnicama s potpisom Milijana Brkića
 CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica mora osigurati milijun glasova ako želi pobjedu Kolinde Grabar Kitarović nad Ivom Josipovićem, stožerni je zaključak “Projekcija potrebnog broja glasova uz pretpostavljenu izlaznost” - strateškog izbornog dokumenta čiji je autor Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a i najbliži suradnik Tomislava Karamarka.

Dokument je ovoga četvrtka poslan na adrese 50-ak vodećih HDZ-ovaca, kako bi i formalno znali što i kako moraju postupiti u završnici predsjedničke kampanje. Brkićev dokument nije samo analiza, nego i upozorenje da se paze oni koji neće pridonijeti željenoj pobjedi Kolinde Grabar Kitarović.

DOKUMENT: Pročitajte Vasin tajni plan!

U uvodu Brkić je optužio “vladajuće i režimske medije” da nevjerodostojnim anketama i različitim medijskim spinovima pokušavaju utjecati na biračko tijelo i umanjiti stvarni rejting HDZ-a i koalicijskih partnera kao što su to činili i čine tijekom posljednje dvije godine. Ali u suštini Milijan Brkić u analizi polazi od presumpcije da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 27. prosinca 2009. iznosila 43,86%, i to je bila najniža izlaznost na nekim od predsjedničkih izbora od 2000. do danas.

Uz pretpostavljene parametre koji utječu na izlaznost te procijenjenu izlaznost od 52,08%, na izborima 28. prosinca 2014. moglo bi glasovati ukupno 1,958.617 birača, smatra Brkić, uz pojašnjenje da je izračun utemeljen na ukupnom broju upisanih u popis birača na zadnjim EU izborima koji je iznosio 3,760.783.

“Za pobjedu u 1. krugu na predsjedničkim izborima, uz pretpostavljenu izlaznost (52,08%) i broj birača koji će glasovati (1,958.617), naša predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović trebala bi osvojiti 979.310 glasova (50% + 1 glas). Uz pretpostavljene i prethodno navedene parametre, za pobjedu u prvom krugu izbora izradili smo projekciju na temelju potrebnih milijun glasova, što bi u konačnici iznosilo 51,05% osvojenih glasova, a svakako treba računati i na određeni postotak nevažećih glasova”, najavio je Milijan Brkić.

Slijedi dio koji se bavi taktikom kako pobijediti. Milijan Brkić drži da je katastrofalno gospodarsko stanje i nikad niži rejting SDP-ove Vlade velika prigoda za mobilizaciju HDZ-ova biračkog tijela i izlazak na izbore u velikom broju. Biračima treba kontinuirano govoriti kako je glas za SDP-ova predsjedničkog kandidata i dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića glas za nesposobnu SDP-ovu Vladu. “Formula za uspjeh na izborima prilično je jasna i jednostavna kao i na svim prethodnim izborima. Naime, HDZ ima oko 210.000 članova, a zajedno sa svojim koalicijskim partnerima (HSS, HSP-AS, HDS, BUZ, HRAST, HSLS i ZDS) više od 250.000. Na izborima možemo, a i moramo, pobijediti samo ako motiviramo naše članove i dobijemo njihove glasove u što većem postotnom iznosu (više od 80% izlaznost članstva), te da uz glasove naših članova na birališta dovedemo u prosjeku po još četiri glasača. Pojednostavljeno rečeno, ukupan broj članova HDZ-a pomnožen s pet. Ovo je siguran recept za uspjeh, temeljen na ukupnoj biračkoj populaciji na razini cijele Republike Hrvatske i pretpostavljenoj izlaznosti”, najavio je Vaso Brkić.

Završni dio Brkićeve analize odnosi se na ciljane skupine i prilično je interesantan.

“Ako mobiliziramo i motiviramo sve naše članstvo, te naše prijatelje i simpatizere, zapravo naše vjerne glasače, kao i sve one koji su razočarani postojećim stanjem da iziđu na ove izbore, nije upitna pobjeda naše kandidatkinje u prvom krugu”.

A glavni naglasak u HDZ-u stavit će na mobilizaciju starijih birača, kojima će ako treba i fizički pomoći:

“Stariji od 60 godina čine 30% ukupnoga biračkog tijela. Stoga je važno svim organizacijama HDZ-a na terenu, sve do razine temeljnih ogranaka, dodatno osvijestiti činjenice o veoma važnoj, često i presudnoj, ulozi koju glasači stariji od 60 godina imaju na svim izborima, pa tako i na predsjedničkim. Zato je važno organizirati pomoć u dovođenju starijih i nemoćnih osoba na birališta”, glasi Brkićev savjet.

Na kraju se upozorava da će se nakon predsjedničkih izbora izraditi analiza izbornih rezultata na razinama svih organizacija HDZ-a, a prema ostvarenim izbornim rezultatima mjerit će se uspjeh i/ili neuspjeh pojedinih stranačkih organizacija. Za rezultate izbora u pojedinim stranačkim organizacijama odgovorni su predsjednici tih organizacija na svim razinama.

Inače, da brojka od milijun glasova nije uzeta proizvoljno, govori i podatak da je na dosadašnjih šest predsjedničkih izbora u RH svaki put pobijedio onaj kandidat koji je dobio više od milijun glasova. Jedini kandidat koji je dobio više od milijun glasova i izgubio izbore bio je Dražen Budiša, koji je 2000. godine dobio 1,1 milijun glasova, ali je pobijedio Stipe Mesić. Na prošlim predsjedničkim izborima Josipović je u prvom krugu pobijedio Andriju Hebranga, a u drugom krugu za Josipovića je glasalo 1,330.000 građana, dok je Bandić prikupio 778.000 glasova desnice.

Na ovogodišnjim izborima za EU parlament HDZ je osvojio 381.000 glasova. To je bilo dovoljno za 41 posto i uvjerljivu pobjedu, međutim za trijumf Kolinde Grabar Kitarović trebat će tri puta više glasova. Utoliko je točna pretpostavka o potrebnih milijun glasova, ali to će biti neizvjesna misija.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA Kako da svaki član HDZ-a dovede 4 birača

Za većinu članova HDZ-a, 28. prosinca, dan izbora za predsjednika države, bit će prava noćna mora. Po naputku stranačkog vodstva svaki član HDZ-a mora dovesti na izborno mjesto najmanje četvoricu birača. I da stvar bude gora, premda to ne stoji u uputama, podrazumijeva se da moraju i osobno jamčiti da će svi oni glasovati za Kolindu Grabar Kitarović. Još je gore šefovima stranačkih organizacija. Nakon glasovanja, kako ih se eksplicitno upozorilo, napravit će se analiza izbornih rezultata te utvrditi odgovornost svake sredine i svakog pojedinca za uspjeh ili neuspjeh glasovanja. Ipak, HDZ-ov predizborni tsunami mogao bi biti najpogubniji za osobe starije od 60 godina, bolesne i nemoćne. Za njih bi bilo najbolje da se negdje sakriju dok ne prođe izborno ludilo jer im prijeti da će ih stranački specijalci pronaći te, silom ili milom, dopremiti do glasačkih kutija. Za članove HDZ-a tu, međutim, nije kraj mukama.

Da bi osigurali pobjedu, upozoreni su, moraju dovući na izbore točno 1,958.617 glasača te osigurati da njih 979.310 glasuje za Kolindu Grabar Kitarović. Kako je na prošlim predsjedničkim izborima za HDZ-ova kandidata Andriju Hebranga glasovalo 237.000, a na izborima za europski parlament za HDZ-ovu listu 381.000 građana, teško da bi se netko ovih dana volio naći u koži HDZ-ovaca. Pogotovu što i najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da aktualni predsjednik Ivo Josipović, iako iza sebe nema stranačku mašineriju, i dalje uvjerljivo vodi s više od 12 posto prednosti ispred HDZ-ove favoritkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:16