UZBUNA U OPĆINI

JUTARNJI OTKRIVA U ovom mjestu u Hrvatskoj će se skladištiti nuklearni otpad iz Krškog. Mještani se bune...

Ova je lokacija još 1999. navedena kao jedina za gradnju takvoga odlagališta

Opet nuklearna uzbuna u općini Dvor. Uzrokovao ju je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost koji je 30. ožujka općinskoj upravi uputio dopis s pozivom da se uključe u proces odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Državni zavod u tom se dopisu poziva na Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, donesenu 17. listopada.

Otpad iz Krškog

Strategija predviđa da se sav sadašnji i budući medicinski i nemedicinski radioaktivni otpad u Hrvatskoj, uključujući i dio iz NE Krško, zbrinjava u Hrvatskoj, na jednoj lokaciji, koja se ne spominje imenom.

Kako je još od 1999. u prostornom planu RH Trgovska gora navedena kao jedina lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednjeradioaktivnog otpada, koja unatoč pritisku zelenih aktivista i negodovanju stanovništva nikad nije uklonjena iz plana kao lokacija za zbrinjavanje nuklearnog otpada, u Dvoru smatraju da imaju razloga biti zabrinuti.

- Očito se iznova aktualizira Trgovska gora kao odlagalište nuklearnog otpada. Javnost ima pravo znati za takve planove i zbog toga sam već održao tiskovnu konferenciju o toj temi, a planiramo održati tematsku sjednicu Općinskog vijeća na koju ćemo pozvati predstavnike Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i od njih ćemo tražiti sve potrebne odgovore. Trideset godina se raspravlja o toj temi, svaki put tajno, sada tajni više neće biti.

Meni je žao što su saborski zastupnici 6. izborne jedinice, koje su birali i stanovnici općine Dvor, odšutjeli u Saboru tu priču, što se nitko nije sjetio nazvati načelnika općine Dvor i obavijestiti ga da se Dvor i Trgovska gora ponovo spominju kao nuklearno odlagalište. Mi ćemo sudjelovati u procesu odabira lokacije i dat ćemo svu potrebnu dokumentaciju, a stav ćemo zauzeti nakon prezentacije koju očekujemo na sjednici Općinskog vijeća od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost - ističe načelnik općine Dvor Nikola Arbutina.

Vojno skladište

Konkretna lokacija, doznajemo, kompleks je podzemnih vojnih skladišta Čerkezovac, četiri kilometra zračne linije od Dvora, gdje HV čuva minsko-eksplozivna sredstva.

Osim domaćeg radioaktivnog, uglavnom medicinskog otpada, koji se privremeno zbrinjava u Ruđeru Boškoviću, Hrvatska ima obvezu zbrinuti polovicu radioaktivnog otpada NE Krško koji se trenutno tamo i zbrinjava. Vremena za odluku nema puno. Jer, obveza je svih država EU da do kolovoza predstave nacionalne programe o lokaciji i načinima zbrinjavanja nuklearnog i radioaktivnih otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56