BITKA ZA MANDATE U EU

JUTARNJI PRVI DOZNAJE Ovo je dvanaest imena s liste HDZ-a za europske izbore, prvi na listi je Šeksov posinak, mlada nada HDZ-a

 
Andrej Plenković, Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Gabrijela Žalac
 CROPIX

Posinak Vladimira Šeksa, mlada nada Karlo Ressler, bit će prvi na listi te stranke za predstojeće europske izbore.

Kako doznaje Jutarnji list, HDZ je nakon mnogo pregovora uspio sastaviti listu 12 imena s kojima će pokušati osvojiti što više mandata u Europskom parlamentu. Osim Resslera koji je naveden na prvom mjestu, HDZ će kandidirati dosadašnju europarlamentarku Dubravku Šuicu, te niz više i manje poznatih političara iz svojih redova. Iako se špekuliralo da bi se na listi mogla naći i ministrica Gabrijela Žalac, to se ipak nije dogodilo.

Na listi se će tako naći Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Stjepan Ribić, Domagoj Marojević, Danijel Marušić i Stjepan Adani.

Zagreb, 050419. 
Trg zrtava Fasizma.
Sjednica Predsjednistva HDZ-a i Nacionalnog vijeca.
Na fotografiji: Sjednica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Nositelj liste Ressler već se dulje vrijeme spominje kao jedan od najznačajnijih ljudi "novog" HDZ-a, te jedan od onih na koje Andrej Plenković itekako računa. Ressler je i savjetnik premijera te autor HDZ-ovog programa za predstojeće europske izbore.

Bivša dubrovačka gradonačelnica Šuica uživa simpatije dijela javnosti, a već ima zavidno iskustvo u Europskom parlamentu, pa ne čudi što se našla na visokom drugom mjestu. Na trećem je saborski zastupnik Sokol, a na četvrtom Željana Zovko, također europarlamentarka.

Saborska zastupnica Glavak javnosti je poznata i kao bivša glasnogovornica Vlade dok je Marijana balić Plenkovićeva asistentica još iz razdoblja njegove karijere u Bruxellesu.

Slijede šibensko-kninski župan Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, te šef regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Domagoj Maroević.

Zagreb, 050419. 
Trg zrtava Fasizma.
Sjednica Predsjednistva HDZ-a i Nacionalnog vijeca.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Milijan Brkic, Gordan Jandrokovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Mjesto na listi zaslužili su još i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Stjepan Ribić, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić te stožerni brigadir Stjepan Adanić, inače pomoćnik glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.

HDZ zasad šuti

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević nije želio u petak, uoči početka sjednice Predsjedništva HDZ-a, iznositi imena koja će se naći na stranačkoj izbornoj listi za Europski parlament, tek kratko poručivši da će to biti pobjednička lista.

- Bit će pobjednička lista. Ja znam sastav liste (za europske izbore), ali nisam ovlašten da vam to prenesem - izjavio je Kuščević novinarima

Nije konkretno odgovorio ni na novinarski upit je li ga aktualna europarlamentarka Marijana Petir kontaktirala kako bi se učlanila u HDZ te hoće li se ona naći na HDZ-ovoj izbornoj listi.

- Bilo je nekakvih razgovora, međutim pustimo da lista danas bude potvrđena na stranačkim tijelima pa ćete onda znati - poručio je.

Kuščević je pojasnio da će HDZ-ovom kampanjom dominirati teme vezane za bolje povlačenje novca iz EU fondova, ulazak Hrvatske u schengenski prostor, uvođenje eura te bolja prezentacija nacionalnih interesa i borba za njih u Europskom parlamentu.

Upitan koliko njegovo ministarstvo ima službenih automobila odgovorio je je da ih ima šest. Poručio je kako ministarstvo posebnu brigu vodi o racionalnom korištenju proračunskih sredstava te, osim službenih automobila, koriste usluge taksi prijevoza koje koriste njihovi službenici i dužnosnici.

HDZ na izbore samostalno

Inače, zbog produljenog rada Sabora sjednica HDZ-ova Predsjedništva, koja je trebala početi u 15 sati, pomaknuta je za 16,30 sati. Također, pomaknute su i satnice sjednica Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ranije je danas, ne otkrivajući detalje, najavio da će poslijepodne stranačka tijela (Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor) utvrditi stranačku listu za izbore za Europski parlament, kao i izborni program i strategiju za izbore.

O imenima kandidata na listi nije htio govoriti, samo je najavio da HDZ na izbore izlazi samostalno.

-Idemo sami na izbore i siguran sam da ćemo ostvariti pobjednički rezultat - rekao je.

Na nagađanja da će na listi biti netko tko je u zadnji trenutak uskočio u HDZ-u, pri čemu se aludiralo na aktualnu europarlamentarku, bivšu HSS-ovku Marijanu Petir, Jandroković je pozvao na strpljenje, rekavši da će sve biti poznato do kraja dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:22