IDE U PROCEDURU

JUTARNJI PRVI OBJAVLJUJE SADRŽAJ SDP-ove INTERPELACIJE PROTIV VLADE 'Netočne informacije iznosile su se od samog početka'

 
Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković, Damir Krstičević
 Ronald Gorsic / CROPIX

"Postupak nabave eskadrile višenamjenskih borbenih aviona nije proveden na transparentan način te je njime ugrožena sigurnost Republike Hrvatske i njen vanjskopolitički položaj", stoji u zaključnom dijelu SDP-ove interpelacije o radu Vlade čiji smo radni nacrt jučer dobili, a koja će u ponedjeljak biti poslana u saborsku proceduru.

Na ukupno 12 stranica SDP-ovci Peđa Grbin i Franko Vidović detaljnije u ime stranke obrazlažu zašto misle da je potrebna interpelacija o radu cijele Vlade zbog propasti posla oko nabave vojnih zrakoplova, u kronologiji podsjećaju kako je tekao cijeli proces, te zaključno predlažu da se interpelacija usvoji.

"Vlada Republike Hrvatske, a posebno Ministarstvo obrane, na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem, nije postupala transparentno niti s dužnom pažnjom prilikom postupka nabave eskadrile višenamjenskih borbenih aviona. Postupak nije proveden transparentno, tijekom postupka nije vođeno računa o ukupnim interesima RH, kao niti o stavovima SAD-a koji su jasno ukazivali na protivljenje nabavki u onom obliku u kojem ju je želio provesti ministar Krstičević", piše u interpelaciji.

SDP smatra kako je takav postupak doveo do propasti nabavke eskadrile vojnih zrakoplova, čime je s jedne strane ugrožena dugoročna stabilnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a s druge strane narušen vanjsko-politički položaj Hrvatske, zbog ignoriranja stavova najvažnijeg hrvatskog saveznika u sklopu NATO-a.za razliku od ministra Krstičevića, smatraju da rasprava oko ovog procesa nije okončana.

"Hrvatska je izgubila dvije godine, borbeni avioni nisu nabavljeni, u postupku nabaver izgubljeno je vrijme i resusri onih koji su radili na tom postupku, narušeni su odnosi sa SAD-om, a u konačnici je utvrđeno i da su Ured predsjednice, Vlada, MORH i Krstičević od samog početka postupka znali ili morali znati, da su postupali s minimumom dužne pažnje, da postupak nabave od Izraela nije moguće provesti zbog protivljenja SAD-a", piše u SDP-ovom dokumentu.

U stranci misle kako je posebno ozbiljna i opasna čuinjenica da je vrh MORH-a, na čelu s Krstičevićem, cijelo vrijeme iznosio neistine: prvo, tvrdeći da je čitav posao dogovoren ne samo s Izraelom, već i sa SAD-om, a potom, nakon što su u javnost dospjeli dokumenti koji to demantiraju, negirajući postojanje tih dokumenata.

"Od samog početka postupka u javnost su se iznosile netočne informacije o suglasnosti treće strane, do kraja postupka nije bilo potpuno jasno pitanje cijene, budući je američka strana u službenom dokumentu istu izrazila u daleko manjem iznosu nego što je onaj o kome je govorio ministar obrane, a kada su na vidjelo napokon izašle informacije koje pokazuju da su ministar i Vlada skrivali istinu, te su informacije nemušto demantirane", navodi se u interpelaciji.

Također, u SDP-u misle kako su ministar i Vlada pokušali odgovornost za propast postupka nabavke eskadrile prebaciti na Izrael, ali prema njihovoj interpelaciji, odgovornost je na Vladi, jer su se, unatoč jasnim i upornim upozorenjima treće strane, odlučili pristupiti sklapanju posla za koji su od samih njegovih početaka i prije donošenja odluke o kupnji zrakoplova znali da ne može uspjeti.

"Pri tome su zavaravali javnost, zavaravali razna državna tijela, poput saborskog Odbora za obranu, izgubili vrijeme i doveli u pitanje stabilnost i održivost HRZ-a. Također, svojim su ponašanjem doveli u pitanje vanjsko-politički ugled Republike Hrvatske, pogotovo kada su u pitanju odnosi s najvažnijim hrvatskim saveznikom u sklopu NATO-a", ističe se u interpelaciji.

Zato smatraju da im je bila dužnost pokrenuti interpelaciju i to iz dva razloga: prvo, kako bi se osiguralo da se utvrdi čitava istina oko postupka nabavke eskadrile, odnosno, kako bi se utvrdilo postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i Vlade, a drugo, kako bi se osiguralo da se u budućnosti postupci nabavke vojne opreme, pogotovo kada vrijednost te opreme prelazi iznos od nekoliko milijardi kuna, provode transparentno i zakonito, u skladu s odredbama Zakona o obrani.

U interpelaciji zato zaključno traže da Hrvatski sabor utvrdi da postupak nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona nije proveden na transparentan način te je njime ugrožena sigurnost RH i njen vanjsko-politički položaj, da je Vlada dužna u roku od 15 dana obavijestiti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, a posebno o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada SAD-a (tzv. non-paper), te da je prije pokretanja novog postupka nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, Ministarstvo obrane dužno dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu, sukladno odredbi članka 6. stavka 2. Zakona o obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:05