SLUČAJ IVICE BERDIKA

JUTARNJI S MJEŠTANIMA BOTINCA O IZNENADNOJ SUSPENZIJI ŽUPNIKA IZ CRKVE U ULICI PERE KVRŽICE Je li kažnjen zbog egzorcizma ili kritike Bozanića?

Službena verzija iz Zagrebačke nadbiskupije naslućuje da je njegov krimen sumnjivo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici Nanovo rođeni
 Tomislav Krišto / CROPIX, Ronald Goršić / CROPIX

Što točno stoji iza suspenzije omiljenog zagrebačkog svećenika Ivice Berdika, župnika župe sv. Stjepana prvomučenika, koji je odlukom nadbiskupa Josipa Bozanića prošloga tjedna udaljen iz župe kojom je upravljao deset godina, pitanje je na koje još uvijek nema odgovora.

O razlozima suspenzije župljani i vjernici tek nagađaju, a službena verzija koja je priopćena iz Zagrebačke nadbiskupije daje naslutiti da je njegov krimen sumnjivo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici Nanovo rođeni, koja već 7 godina djeluje u župi.

Skandirali mu

- U svrhu ostvarenja brige za spasenje duša, ovime obavještavamo vjernike da je za vlč. Ivicu Berdika dana 12. lipnja 2019. godine donesena preventivna mjera udaljavanja iz župe sv. Stjepana prvomučenika Zagreb - Botinec, kako bi se ispitalo njegovo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u župi - stoji u priopćenju tiskovnog ureda Nadbiskupije te se tek navodi kako je župniku Berdiku “do daljnjega određeno vrijeme duhovnog promišljanja”.

Koji je krimen napravio, odnosno koji se mogući krimen ispituje u nadbiskupiji kriju te je vrlo vjerojatno da će novo priopćenje javnosti poslati tek kad se okonča pokrenuti postupak istrage.

Vrijeme njegove smjene vrlo je indikativno.

Naime, 25. lipnja velečasni Berdik trebao je proslaviti 30 godina od svećeničkog ređenja, no umjesto čestitke Kaptol mu je poslao suspenziju i smjestio ga u starački dom.

- Ne znam koji je točan razlog suspenzije - riječi su kojima se navodno povjerio ostalim svećenicima koji se tamo nalaze.

U samom Botincu, zagrebačkom kvartu s oko četiri tisuće stanovnika, o župniku Berdiku govore mnogi, a uglavnom imaju samo riječi hvale.

- On je otišao prošli tjedan. Ispred crkve su mu skandirali kao da igra Dinamo u Botincu - kaže nam gospodin u trgovini.

- Okupio je mlade. Pa u crkvi danas ima više mladih, nego što je starih. Nađite mi jedan takav kvart u Zagrebu - pričaju u obližnjem kafiću.

Nova crkva

- S njim smo išli na mnoga hodočašća. On je u 10 godina napravio mnogo više nego što neki naprave u 100 godina - kaže gospođa koja živi prekoputa crkve sv. Stjepana prvomučenika.

Sama crkva poprilično je neobična. Praktički se nalazi u obiteljskoj kući u Ulici Pere Kvržice, nema tornja sa zvonima, ali se u podne, objašnjavaju mještani, čuje zvono sa zvučnika.

Dio vjernika nagađa da je to mogući razlog suspenzije.

- On je tražio od Kaptola gradnju nove crkve, postoje planovi i gradila bi se na gradskom zemljištu. No očito je to preglasno tražio pa su ga maknuli - pričaju u Botincu.

Drugi, pak, imaju svoje razloge zagonetne suspenzije. Dio vjernika uvjeren je kako je Berdik pozvan u starački dom na Kaptolu zbog svoje tvrdoglavosti i vrlo jasnih kritika koje je upućivao kako vjernicima, tako i Kaptolu. Neki tvrde da je vrlo kritično govorio o samom kardinalu za vrijeme nedavnih svećeničkih dana te da je ta suspenzija odgovor na njegove kritike.

Treći mogući razlog suspenzije neki vide u karizmatskoj zajednici Nanovo rođeni. Ta karizmatska zajednica osnovana je 2012. godine i nedavno se našla na popisu zajednica koje će dobivati mjesečnu naknadu Zaklade Rhema, jedne od većih donatora brojnih kršćanskih udruga u Hrvatskoj, koja osim katoličkih financira i pojedine protestantske projekte, budući da joj je cilj ekumenizacija društva. U toj zajednici, čiji je duhovnik sam velečasni Berdik, seminare često drže sami laici koji imaju različita predavanja o duhovnosti svojim članovima.

Duhovne obnove

- Možda se ta priča otela kontroli pa je smijenjen. Tu u župi su se održavale i duhovne obnove, župnik je često govorio i o egzorcizmu i egzorcistima kojih praktički nema u Hrvatskoj - kažu naši sugovornici.

U toj zajednici u utorak nisu za Jutarnji željeli komentirati ovaj slučaj.

Gotovo svi s kojima smo razgovarali u Botincu otklanjaju mogućnost mogućih seksualnih prijestupa, pedofilije ili prekršaja celibata.

O celibatu je Berdik govorio kao o smislenoj, ali ipak “ljudskoj uredbi” koja je donesena po “božanskoj preporuci”.

- Nekako mi se kao rješenje čini stavljanje celibata na izbor, ali i strože kazne za prekršitelje zavjeta - rekao je u jednom intervjuu. U tom istom intervjuu propitkivao je i činjenicu da u Hrvatskoj postoji “jedan službeni egzorcist” čije je ime “neobičnom odlukom crkvenog vrha skriveno od javnosti, što dodatno otežava potrebitima da prime adekvatnu pomoć”.

- Tužno je da se povećava broj svakojakih okultnih ‘ozdravitelja’ koji ostavljaju ljude u teškim duhovnim problemima, a odgovor crkvenog vrha je smanjenje broja egzorcista - objašnjavao je velečasni Berdik. Samog Berdika javnost je upoznala kada je prije nekoliko godina zakupio plakat na Aveniji Većeslava Holjevca na kojem je stajalo kako različiti simboli, među kojima su bili i simboli mira i crvene zvijezde, uzrokuju pedofiliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:17