POBUNA ZBOG DRŽAVNE MATURE

Jutarnji s profesorima koji su sastavili sporni test iz hrvatskog: Ponosni smo na ispit. Dio pitanja uvijek je sporan, pa što sad!?

S članovima Stručne radne skupine iz hrvatskog jezika koji su sastavljali ispit državne mature, zbog kojeg su se mnogi maturanti pobunili tvrdeći da je pretežak, sastao sam se u petak.

Na porti me dočekala namrgođena zaštitarka kojoj nisam uspio ni objasniti zašto sam tu, a ona je već bila spremna izbaciti me iz zgrade Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Srećom, voditelj radne skupine prof. Davor Tanocki brzo je došao po mene, inače ne znam kako bi to završilo.

Osobna za kafić

- Idemo sjesti u kafić preko puta jer ne smijemo biti u zgradi - upozorio me prof. Tanocki.

- Dajte mi vašu osobnu - ponovno je zapovijedala opasna zaštitarka.

- Ali, idemo na kavu - objašnjavao je strpljivo Tanocki dok sam ja sa strane umirao od smijeha:

- Ne treba vam valjda osobna i za kafić?

Sad je već i njemu bila smiješna stroga zaštitarka.

NEDJELJNI EKSKLUZIVNO DOZNAJE: Ministrova radna skupina razotkrila: Svako 10. pitanje na državnoj maturi imalo je više točnih odgovora!

Nakon cijele strke oko mog dolaska u strogo čuvani centar sjeli smo napokon na kavu gdje su mi članovi radne skupine objasnili kako je tekao cijeli postupak izrade ispita.

Nakon što se digla prašina u javnosti zbog nekih pitanja koja su bila sporna, članovi radne skupine, svi redom profesori hrvatskog jezika, htjeli su ispričati i svoju stranu priče. Ponosni su, kažu, na svoj ispit, a ako neko pitanje i bude sporno, onda će svi učenici za te odgovore dobiti po jedan bod. Uostalom, pojašnjavaju mi, tako je bilo i do sada. Prošle godine jedno takvo pitanje bilo je na ispitu iz informatike.

- Sve što je bilo u ispitu iz hrvatskog jezika dio je plana i programa za srednje škole - tumače mi profesori.

Tražio sam od njih da mi pojasne neka od pitanja za koja su mnogi maturanti rekli da su im bila sporna.

- Dobro, recite mi jesu li na Hektorovićevu brodu bila trojica ili četvorica ribara?

- E, to ćete saznati u ponedjeljak kada se javno objavi test - nisu mi htjeli reći točan odgovor.

Statistička pogreška

Članovi radne skupine smatraju da je najveći problem u tome što se ispiti za državnu maturu ne testiraju prije, pa su zapravo sami učenici pokusni kunići.

Kažu i da naši učenici ne čitaju s razumijevanjem, jer i na ona pitanja koja su njima bila sporna odgovor se mogao dobiti iz samog teksta.

- Jedan broj pitanja uvijek bude sporan, a ako su to tri, četiri pitanja, onda smo u razini statističke pogreške - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:00