SNIŽENJE ZA SUSJEDE

Jutarnji u posjedu nepovoljnog ugovora: Talijanima plin sa 20 milijuna eura popusta

    AUTOR:
    • Branka Stipić

  • OBJAVLJENO:
  • 28.10.2010. u 09:26

Nenad Dugi/CROPIX

Nejasno je zašto Ina izvozi plin po znatno jeftinijoj cijeni nego što ga kupuje

ZAGREB - Ina se stalno žali kako gubi na plinu jer ga hrvatskim potrošačima mora prodavati jeftinije nego što ga kupuje, na što je prisiljava država koja time čuva socijalni mir. No, kad je već tako, zašto Ina izvozi plin jeftinije nego što ga uvozi?

Jutarnji list je u posjedu ugovora koji je Uprava Ine u ožujku 2007. potpisala s talijanskom tvrtkom GM&P Srl o prodaji plina iz Jadrana.

Razlika u cijeni

Ugovoreno je da će Talijanima od 1. travnja 2007. do 31. siječnja 2008. prodati 260 milijuna prostornih metara plina, od kojih će kubik plina od 1. travnja do 30. rujna (ukupno 150 milijuna kubika) prodati po 0,14 eura, a od 1. listopada 2007. do 31. siječnja 2008. isporučit će 110 milijuna kubika plina po cijeni od 0,22 eura za kubik.

U tom je vremenu, kažu poznavatelji tržišta, prosječna cijena kubika ruskog uvoznog plina bila 0,3 dolara, a na europskom je tržištu dosezala 0,3 eura.

U svakom slučaju, bio je skuplji nego što ga je Ina prodavala maloj talijanskoj kompaniji. Gubitak iz tog posla procjenjuje se na dvadesetak milijuna eura u nježnoj računici.

Međutim, te je godine na talijanskom tržištu kubik plina dosezao i 0,4 eura, pa je gubitak još znatno veći.

Ugovor s Talijanima potpisali su tadašnji član Uprave Mirko Zelić i direktor Sektora komercijalnih poslova Damir Škugor. Zelić je iz Uprave otišao 2009. kad je Hrvatska, sukladno novim odnosima sa strateškim partnerom MOL-om, smanjila broj svojih članova Uprave s pet na tri. Škugor je pak razriješen s dužnosti direktora Sektora komercijalnih poslova 31. srpnja 2007., dakle nekoliko mjeseci nakon spornog ugovora s Talijanima.

Teza o dobiti

Ina je te 2007. imala 869 milijuna kuna neto dobiti. U godišnjem izvješću, koje je potpisao tadašnji predsjednik Uprave Tomislav Dragičević, opet se provlačila teza da bi dobit iz temeljne djelatnosti bila i veća da nema ograničenja prodajnih cijena plina za povlaštene kupce.

- Negativan utjecaj reguliranih cijena plina na domaćem tržištu djelomično je ublažen povećanjem cijena za dva glavna kupca, stoji u godišnjem izvješću. Ta dva glavna kupca su Petrokemija Kutina i HEP.

Te je godine, prema istom izvješću, prosječna uvozna cijena kubika ruskog plina bila 1,68 kuna, što je 0,23 eura, dakle više od one “zimske”, više izvozne cijene jadranskoga plina talijanskoj kompaniji.

Izdvajamo