OTKRIVAMO

JUTARNJI U POSJEDU POVJERLJIVE PREPISKE IZ VRHA INE Siniša Petrović: Upravljački sustav u Ini je protuzakonit

Petrovićev stav otvara mogućnost da se prijedlog Uprave o ukidanju nezakonitog Odbora izvršnih direktora uskoro ipak nađe na dnevnom redu Nadzornog odbora
 Novi list/CROPIX

Nakon pune tri godine kompliciranih pregovora i nesuglasica, čini se kako je konačno među hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine postignut konsenzus oko toga da je trenutni model upravljanja tom tvrtkom nezakonit.

Taj zaključak proizlazi iz povjerljive e-mail prepiske članova tog kompanijskog tijela koju je Jutarnji list dobio na uvid. Sasvim konkretno, radi se o poruci elektronske pošte koju je predsjednik Ininog Nadzornog odbora Siniša Petrović uputio njegovim ostalim članovima, a u kojem bezrezervno utvrđuje kako upravljačka struktura Ine nije u skladu s odredbama relevantnih hrvatskih zakona.

Izvršne ovlasti

“Inspiriran našom diskusijom na posljednjem sastanku Nadzornog odbora, pokušao sam sebi raščistiti moguće kontroverze vezane za izvršne i neizvršne članove uprave kompanije. Čini mi se kako su mnoga otvorena pitanja u tom pogledu posljedica mađarskog sistema korporativnog upravljanja koji dopušta mogućnost da javne kompanije u svojim upravnim odborima imenuju i članove s izvršnim ovlastima i one bez njih. Baš to je posebnost mađarskog zakona, s obzirom da takva situacija nije moguća u kompanijama s dvije razine upravljanja u drugima državama, poput Hrvatske, Austrije i Njemačke, gdje svi članovi Uprave moraju imati izvršne ovlasti”, napisao je Petrović, inače doktor pravnih znanosti i profesor na Katedri za trgovačko pravo i pravo društava zagrebačkog Pravnog fakulteta, te savjetnik i bliski prijatelj premijera Milanovića.

Problem izvršnih ovlasti članova Uprave jedan je od temeljnih uzroka spora između Hrvatske vlade i mađarskog MOL-a vezanih za Inu. Naime, temeljem trenutnog modela članovi Uprave kompanije - inače jedini članovi menadžmenta koje direktno imenuju dioničari - uopće nemaju ovlasti upravljanja kompanijom, već su te ovlasti u potpunosti prebačene na Odbor izvršnih direktora, koje zahvaljujući svojoj premoći u Upravi potpuno suvereno imenuje MOL.

Hrvatski članovi Uprave kompanije tijekom protekle tri godine u više su navrata upozoravali na očitu protuzakonitost takvog modela, pa i bizarne primjere u kojima su kao članovi Uprave zakonski odgovorni za niz dijelova poslovanja tvrtke na koje nemaju nikakve mogućnosti utjecati.

Sporni Odbor

U rujnu prošle godine trojica članova Inine Uprave imenovani od strane Vlade - Davor Mayer, Ivan Krešić i Niko Dalić - i službeno su podnijeli prijedlog za ukidanje spornog Odbora izvrših direktora tražeći od Nadzornog odbora da intervenira i prekine nezakonitosti u kompaniji. Takav njihov zahtjev podržao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače glavni Vladin pregovarač s MOL-om, no on na kraju nikad nije stavljen na glasovanje pred Nadzornim odborom. U Ininim kuloarima često su se mogle čuti teze kako je za tuo zaslužan upravo Petrović, pa se utoliko njegov novi mail može smatrati značajnom novosti.

Iako je u najmanju ruku čudno da je nakon pune tri godine u Ininom Nadzornom odboru ekspert za trgovačko pravo tek sada uvidio nezakonitost Ininog upravljačkog modela, ovaj Petrovićev stav otvara mogućnost da se prijedlog Uprave o ukidanju nezakonitog Odbora izvršnih direktora ipak nađe na dnevnom redu Nadzornog odbora. Nadalje, pretpostavi li se i da će predstavnici MOL-a, koji drže većinu u Ininom Nadzornom odboru, takav zahtjev odbiti, Petrović i ostali hrvatski članovi morali bi inzistirati na ukidanju modela kojeg drže nelegalnim, pa u konačnici i podnošenjem sudske tužbe. Kako objašnjava jedan pravni stručnjak, inače Petrovićev kolega sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, pitanje legalnosti modela upravljanja Inom nema nikakve veze s dioničarskim pregovorima Vlade i MOL-a.

Nadzor poslovanja

- Vlasnička prava koja posjeduju dioničarima ne daju pravo da dogovore sustav upravljanja trgovačkim društvom koji je nezakonit. Dakle, bez obzira na ishod pregovora Vlade i MOL-a o Ini, sustav upravljanja u Ini mora se uskladiti sa Zakonom. Jedna od zakonskih zadaća Nadzornog odbora trgovačkog društva jest i to da nadzire zakonitost njegova poslovanja. Dužnost Nadzornog odbora je da, ako uoči nezakonitosti, poduzme korake kako bi se one uklonile. Svaki član Nadzornog odbora koji je svjestan nezakonitosti, ali ništa ne poduzima, i sam ulazi u sferu nezakonitosti - tvrdi naš sugovornik.

Sam Petrović u kratkom telefonskom razgovoru nije želio komentirati svoj stav niti otkriti buduće planove poručivši kako ‘nema komentara’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:10