DOPRINOSE NE PLAĆAJU NITI U JEDNOJ ZEMLJI...

'KAD SU LIJEKOVI U IRSKOJ JAKO SKUPI' U inozemstvu rade na crno, a u Hrvatskoj se liječe besplatno jer su 'nezaposleni'

 IStock

Za brojne osječke obitelji koje žive u Irskoj, vrijeme godišnjih odmora rezervirano je za posjet domovini, a između ostalog i posjet liječniku kako bi dobili recept za lijekove na teret HZZO-a, piše Glas Slavonije.

No to se ne sviđa svima jer, prema brojnim komentarima na društvenim mrežama, oni koji zarađuju u drugoj državi, a u Hrvatskoj ne odvajaju ništa za zdravstveni sustav, i dalje imaju sva prava koja proizlaze iz posjedovanja zdravstvene iskaznice HZZO-a koju su svojedobno stekli kao nezaposleni.

Brojni Osječani koji žive u Irskoj i sami to priznaju.

Naime, u slučaju da nemaju riješeno zdravstveno osiguranje u Irskoj imaju pravo na europsku zdravstvenu iskaznicu s kojom se u slučaju hitnih stanja javljaju liječniku. Ivana Šarić iz osječkog ureda EURES-a objasnila je da se hrvatskim građanima koji odlaze u Irsku savjetuje da ostanu osiguranici HZZO-a sve dok se tamo ne zaposle.

Tako je 27-godišnji Osječanin za Glas Slavonije ispričao da svaki svoj dolazak u Osijek koristi za posjet liječniku jer su lijekovi koje inače koristi u Irskoj jako skupi.

- Poznajem mnoge koji se bez posjeta liječniku obiteljske medicine u inozemstvo ne vraćaju - otkrio je mladi Osječanin.

Nakon što je dom u Hrvatskoj odlučio zamijeniti onim irskim, odjavio se s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu nije prestalo vrijediti zdravstveno osiguranje preko HZZO-a. Tako oni koji u inozemstvu rade na 'crno' u Hrvatskoj i dalje koriste obavezno zdravstveno osiguranje i zaštitu, a istodobno ne plaćaju doprinose ni hrvatskom ni zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj sada rade.

Iz HZZO-a su za Glas Slavonije objasnili ovako - u slučaju kad poslodavac u drugoj državi članici Europske unije prijavljuje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje svom nadležnom nositelju zdravstvenog osiguranja, tada se ta osoba mora odjaviti s obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:34