NEVINA U LUDNICI

KAD ŽENA BEZ SMISLA ZA HUMOR NE VRIJEDI NI PIŠLJIVOG BOBA Vicevi o sponzorušama i plavušama toliko su rašireni da većini nije jasno da to vrijeđa žene

Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Stripovski ultraatraktivna žena gleda vas poluotvorenih usnica, onako napadno otkrivajući i skrivajući rukama u prozirnim crnim rukavicama da ne nosi gaćice. Iz majice bez rukava kipte prevelike loptaste grudi. Ona poza kad očekuješ da će se obliznuti, pozivajući kakvog kauboja na seks. Pored nje natpis: “Što se događa kad jedna plavuša trči prema drugoj? Razbije se ogledalo”.

One koji još nisu shvatili, uokvireno i velikim crvenim slovima, autor upozorava da je to VIC. Na drugoj slici se plavuša u bikiniju naginje i odmiče rub gaćica da bi si gledala među noge i rekla: “Hvala ti za apartman, nakit, auto i sav novac. Da mi nije tebe ništa od toga ne bih imala”. Na trećoj je na crnoj pozadini natpis: Što si duže sam, to ti više jebu buduću ženu. Onda fotografija nasmiješenog para. “Ja zaradim” piše na njegovoj majici, “Ja potrošim” piše na njenoj.

Marina Vujčić podijelila je na Facebooku 16 takvih memeova.

“Dala sam si truda pa prikupila tek mali dio primjera kako se žene nastoji prikazati kao promiskuitetne, glupe, neuke, naporne, zločeste, sponzoruše i preljubnice. I to je jedna od perfidnih metoda omalovažavanja žena, toliko raširena i uobičajena da je više ne primjećujemo, nego ovakve ‘šale’ uzimamo zdravo za gotovo”, napisala je književnica. Vicevi o plavušama i punicama toliko su rašireni da većini nije jasno da to vrijeđa žene. Ali ako im se kaže, valjda će shvatiti?

Neću moliti svoje prijatelje na Facebooku da ne objavljuju takve stvari, istaknula je Marina Vujčić, jer joj je lakše prekinuti prijateljstvo s nekim nego mu objašnjavati koliko je to neumjesno i koliko šteti dignitetu žena.

“Vješam tek kao temu za razmišljanje, uz molbu da barem triput odvažete prije objavljivanja ovakvih sadržaja. I ne, nemojte me pokušavati uvjeriti da nemam smisla za šalu. Imam. Ovo je već odavno prešlo granicu dobrog humora”, poručila je spisateljica.

I što se onda dogodi? I kod nje, i kod drugih koje su podijelile te fotke s molbom da je ne uvjeravaju da nema smisla za šalu - svejedno se našla hrpa drčnih tipova, odlučnih da je riječ o humoru i humoru i ničem drugome. Iako je Marina Vujčić jasno zamolila da to ne rade, oni su tu da neumorno tupe njoj i neukim ženama da je to možda loš humor, ali nećemo valjda humor zabranjivati pobogu?? Ne, to vrijeđa žene, nije nam smiješno, kaže jedna, kaže druga, treća, peta. Pridruži im se jedan, drugi, treći muškarac. Ali ne! “Vi babe nemate smisla za humor”, neustrašivo će borci za slobodu viceva o plavušama. Oni naprosto sve znaju bolje.

Tako da sam ostala iskreno zapanjena komentarima ispod tekstova o slučaju Škaro, o otkriću emisije “Provjereno” Nove TV, u kojoj je novinar Ivan Čorkalo razgovarao sa ženom koja govori da ju je silovao čelnik Autokluba Siget, bivši saborski zastupnik Damir Škaro. Što me zapanjilo? To što velika većina komentatora ne dovodi u pitanje iskaz zaposlenice kluba u Sigetu. Liječnica je prijavila silovanje kad je žena dan kasnije htjela otvoriti bolovanje. Policija je odmah podnijela prijavu, Škaro je istog dana pobjegao u BiH. Jelda, nije baš teško zbrojiti dva i dva? No u ovakvim slučajevima rijetko se vjeruje ženi, mnogi su uvjereni da znaju bolje od nje što je bilo. Kao što znaju bolje što bi nas trebalo vrijeđati.

“Znam mu ženu, jako je zgodna, tako da me čudi”, napisao je jedan pametnjaković.

Jedva par sam otkrila da se naslađuju, pa dobila je posao preko veze, a kad je on to htio naplatiti, što se bunila? Dok znanost ne otkrije kakvo se to čudo dogodilo u slučaju Škaro, ovim nevjernim Tomama želim da ih, idući put kad potegnu vezu za nekog doktora ili kad se budu raspitivali kod kuma ima li posla za sina, spopadne neki bivši boksač. Može i bez penetracije. Možda bi u takvoj situaciji uspjeli shvatili i to da vicevi o plavušama nisu svima smiješni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:26