DRAMA

'KADA BI SE OVO SVE SKOTRLJALO S VISINE OD 40 METARA, DOGODILA BI SE KATASTROFA' Dijelovi Hrv. Kostajnice pod vodom, gradu zaprijetio i veliki odron

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Da nevolja ne dolazi sama, na svojoj su koži proteklih dana osjetili stanovnici Hrvatske Kostajnice. Dio grada poplavila je Una, a drugi dio ugrožen je padanjem velikih komada stijena s brda Djed.

Vodostaj Une već je drugi dan u stalnom porastu i u ponedjeljak u 12 sati iznosio je visoka 422 centimetara, odnosno raste dva do tri centimetra na sat. Još u nedjelju, pri vodostaju od 377 centimetara, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Prema sadašnjim najavama, već u iduća dva dana, zbog nabujale Sane i drugih pritoka Une iz BiH, vodostaj bi u Hrvatskoj Kostajnici trebao dosegnuti 450 centimetara, kada se proglašava izvanredno stanje. U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića, koja se nalazi na samoj obali rijeke, a kuće na Kavrlji već su ugrožene.

- Iako vodostaj Une raste oko tri centimetra na sat, spremni smo za moguće intervencije. Stanje je sada pod kontrolom i ne očekujemo drastične posljedice. Poduzeli smo sve nužne mjere zaštite od mogućih poplava i pratimo kretanje vodostaja - rekao nam je Milko Prpić, zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice.

Zbog porasta vodostaja preplavljena je državna cesta između Hrvatske Kostajnice i Dvora kod mjesta Kuljani, pa je promet na toj dionici obustavljen za sva vozila.

Zbog naglog otapanja snijega Hrvatsku Kostajnicu je u noći sa subote na nedjelju pogodila još jedna nevolja. Budući da se brdo Djed ponad grada sastoji od sedimentnih vapnenačkih stijena, koje su porozne, jedna se natopljena stijena, zbog povećane težine, odlomila i pala u dvorište dviju kuća u Ulici Davorina Trstenjaka, u centru grada. Odron je umalo izazvao tragediju jer se kamenje obrušilo na kuću u kojoj je spavao i slijepi dječak. Obitelj je evakuirana.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kaže da su u Ulici Davorina Trstenjaka poduzete mjere evakuacije kako bi se spriječile veće štete ili ugrožavanje ljudskih života, a sreća je što većina ugroženih kuća nije stalno nastanjena.

Mještani kažu da u posljednjih 150 godina nije bilo sličnih odrona golemih stijena. Kostajničanin Danijel Pavlić popeo se do mjesta odrona.

- Odron je na vrhu brda ostavio veliku šupljinu. Stijena visi i na njoj se već vide velike pukotine. Kad bi se odvojila, stvorila bi se velika kamena gromada. Kad bi se ona zakotrljala s visine od 40-ak metara, izazvala bi strašne posljedice - naglašava Pavlić te dodaje da je riječ je o vrlo strmom i teško pristupačnom terenu, koji je i zaštićeni park.

U gradskoj upravi kažu da sada predstoje stručni istražni radovi na temelju kojih će se dogovoriti daljnje zaštitne mjere kako u sličnim situacijama ne bi došlo do tragedije, koja se ovaj put izbjegla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38