Kadar barba Luke u državnim tvrtkama

ZAGREB - Ivan Medak, uhićeni direktor sigurnosti Hrvatskih željeznica, blizak je rođak Luke Bebića.



Njegovo sada već čuveno “dragi barba Luka” nije kolokvijalno obraćanje, kako su prenosili mediji, već je predsjednik Sabora doista njegov barba, tj. “stariji rođak”.



Medaku i još četvorici određen 48-satni pritvor
Po rođačkoj/rodovskoj, zavičajnoj liniji Luka Bebić progurao je u vrh HŽ-a i državne uprave više nesposobnih i moralno upitnih kadrova. Jedan od njih je i Zoran Popovac, aktualni direktor HŽ-a.



Također iz Doline Neretve, Popovac je većinu svog radnog vijeka proveo u poduzećima hercegovačkog tajkuna Mate Stojića, jednog od najvećih HDZ-ovih financijera i vlasnika tvrtke Monitor M i špedicije Interšped.



Pokretači gradnje Pelješkog mosta



Stojić je rođen u Čitluku, brat je Brune Stojića, bivšeg ministra obrane HZ Herceg-Bosne, i dugogodišnji prijatelj Luke Bebića. Posjeduje vikendicu u  blizni Bebićeve ljetne rezidencije u Komarni kod Pelješca. Uz tvrtke IGH i Konstruktor d.d. , “lobi iz Komarne” jedan je od idejnih pokretača gradnje Pelješkog mosta.




Lobi iz Komarne



Mate Stojić je uz IGH i Konstruktor idejni začetnik Pelješkog mosta
Tvrtka Monitor M bavila se uvozom i izvozom građevinske opreme, a poslovno je bila povezana s notornom građevinskom tvrtkom “Monitor” u vlasništvu HVO-a. U Nadzoronom odboru Monitora M nalazila se i Đurđa Šušak, supruga pokojnog ministra obrane Gojka Šuška. Potkraj 90-ih protiv tvrtke Monitor M i sestrinske špedicije Interšped čiji je direktor bio Zoran Popovac, istragu je pokrenuo Interpol. Sumnjalo se u pranje novca i krijumčarenje strojarske tehnike za bagere marke Caterpillar. Popovac je također kraće vrijeme proveo na čelu makarsko-hercegovačkih tvrtki “Bobita” i “Amfora”, vlasnika Marinka Sulića i obitelji Lučić.



Nakon stečaja “Amfore” Popovac je, intervencijom Luke Bebića zaposlen u HŽ ispostavi u Pločama. Potom je u rekordnom roku od svega tri godine postao i predsjednik Uprave HŽ-a. Za sobom je na niže funkcije povukao dio metkovačkih HDZ-ovaca i prijatelja Luke Bebića.



Jedan od najvažnijih Bebićevih ljudi u javnim poduzećima je Jurica Prskalo, građevinski inženjer iz Metkovića, inače predsjednik uprave Hrvatskih autocesta. U HAC je došao iz tvrtke “Autocesta Rijeka Zagreb”. Prije visokih dužnosti u autocestama Prskalo je bio zaposlenik u tvrtki Željka Žderića “Konstruktor Inžinjeringu.”



Karamarko protiv Bebića



Upućeni tvrde da je da je Luka Bebić najzaslužniji što je Vedran Damić postao šef financija Croatia Osiguranja u Zagrebu. Protiv Damića je Državno odvjetništvo sastavilo dvije kaznene prijave radi malverzacija u tvrtkama “Razvitak” i “Naronaplas” iz Metkovića.



Bebić je protežirao i Antu Krstičevića jednog od pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede.



Bebićev utjecaj osjećao se i u MUP-u. Na mjesto načelnika PU Dubrovnik progurao je kontroverznog Ivana Krešića, koji je lani smijenjen zbog nesposobnosti i povezanosti s osumnjičenima iz afere “Vrtovi sunca”.



Nedavno se Bebić uz pomoć ministra Božidara Kalmete, saborskog zastupnika Frane Matošića i glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića suprotstavio imenovanju Tonćija Glumca za novog načelnika PU Dubrovačko-neretvanske. Kao sposobnog i poštenog profesionalca, inspektora Glumca je na čelo policijske uprave predložio vrh MUP-a, no, Bebićev lobi tome se oštro suprostavio predloživši čak tri svoja kandidata od kojih je jedan bio rođak glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića.



Ministar Karamarko to nije prihvatio, pa je Bebićev lobi ostao bez “svog čovjeka” na jednom od najvažnijih mjesta u lokalnoj upravi u južnoj Dalmaciji.



Klikni na sliku za uvećanje



Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:47