MANJAK ŽUPNIKA

KADROVSKA KRIZA U HRVATSKOJ CRKVI Zbog nedovoljnog broja svećenika neke župe preuzeli stranci, a nedjeljne mise slave se i subotom

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Odluka upravitelja Hvarske biskupije monsinjora Petra Palića da se nedjeljne svete mise zbog nedostatka svećenika mogu slaviti i subotom pokazuje da je kriza duhovnih zvanja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države i zapadnu Europu stigla i u Hrvatsku, piše RTL.

- Nije to bio jedini razlog. Mislim da ne treba oko toga stvarati veliku priču, to je jednostavno situacija, mogućnost i praksa koja postoji, rekao je mons. Palić.

Na tri otoka - Braču, Hvaru i Visu - brigu o 46 župa vode 23 svećenika. Svaki od njih skrbi u prosjeku o dvije zajednice. Broj otočnih dušobrižnika bi zbog životne dobi vrlo brzo mogao biti i manji. - Tako da, ako se uzme omjer onih koji će otići u mirovinu i onih koji će nam za nekoliko godina doći, onda to nije neki najsretniji omjer, ali na ovim prostorima je uvijek bilo duhovnih zvanja, rekao je mons. Palić.

Palićeva odluka o misama subotom stanovnike Velog Grablja na Hvaru nije previše uznemirila. - Ne fale svećenici, mi ćemo se prilagoditi, doći i u ponoć ako treba, rekao je Matko Mudrović. - Novi biskup uvodi nova pravila, i tako i to dođe, dodao je Jure Zaninović Vida. - Svećenika ima, samo nema ono da svećenik stoji u selo kao prije dok su sela bila puna. Imamo i krštenja, vjenčanja i sprovoda i uvijek ima mladih svećenika. Rado primamo svećenike i svi su nam dobri, rekla je Marija Jurić.

Manjak kadra primijetio je i jelšanski župnik don Stanko Jerčić koji djeluje u Hvarskoj biskupiji. - Mi u biskupiji nemamo nego dva bogoslova, dakle dva kandidata. To znači za sljedećih 5-6 godina možemo imati, u najboljem slučaju, ako ustraju obojica, dva nova svećenika, pojasnio je.

Mirnoća mons. Palića i prilagodljivost stanovnika Velog Grablja sugerira da pravih problema nema, no svećenika zaista ima manje. - Mnogi govore: kad ne bi bilo celibata, bilo bi više svećenika. Nisam baš siguran da bi jer u pravoslavnim crkvama imaju isti problem, tvrdi don Jerčić za RTL.

Mons. Palić pak kaže da na pad broj svećenika utječe puno toga. - Ali ne smijemo zaboraviti na još jedan važan faktor u našem društvu, to je faktor obitelji jer sva naša znanja dolaze iz obitelji i naravno da je tu, u tom smislu, veoma važna podrška obitelji na koju ti mladi ljudi nažalost često ne nailaze, rekao je biskup Palić. - Teško je reći zašto. Mogu samo promišljati poput mnogih: možda zato što je u obitelji malo djece pa je to jedini sin ili jedina kći, možda i samo razumijevanje tog svećeničkog poziva, a možda i nedostatak spremnosti da evo nešto darujemo Gospodinu.

Don Jerčić drži da na pad broja svećenika najviše utječe činjenica da u današnjim obiteljima ima manje djece pa se želja za svećenstvo teže realizira, pogotovo kada obitelj ima sina jedinca.

Želeći riješiti kadrovsku križaljku, mons. Palić odnedavno je dopustio da dvije župe vodi svećenik iz Poljske. - To je dobro i za nas, htjeli mi ili ne, psihologija je takva da smo na otocima uvijek malo zatvoreniji. Ali evo, to će možda učiniti da se malo otvorimo, ne samo trendovima nego da počnemo malo drugačije razmišljati i, na kraju krajeva, taj katolicitet te crkve, rekao je mons. Palić.

Vrisnik je selo u kojem djeluje poljski svećenik don Robert. Za njim tijekom ljeta dolaze i poljski turisti vjernici. Mladenka je u malo hvarsko selo stigla devedesetih iz Bosne. Prva joj je susjeda Monika iz Slovačke koja se udala za Hrvata. Nijemci i Austrijanci su malo niže, a dvije Belgijke preko puta. - Krštena sam, ali u Belgiji. Ne idem u crkvu. No, ovdje idemo jer je lijepo, i na taj se način integriramo u ovu zajednicu, rekla je Belgijka Kitty.

Slična je situacija u Kompolju don Anđelka Kaćunka. - Nema samo manje svećenika, već i manje pilota, liječnika, građevinara..., rekao je don Kaćunko koji drži tri župe u Gackom polju. On misli da će svećenici iz inozemstva postati redovita pojava. - Ja isto kažem ovim svojim župljanima: nemojte se ništa iznenaditi - imat ćete vi crnca za župnika jednoga dana.

Don Kaćunko također dijeli mišljenje da je manje odziva u svećenstvo jer je i manje djece pa je, kaže, smislio rješenje. - Formula za budućnost: 'Moli, radi, rodi'. Jedino tako, to je redizajnirano pravilo sv. Benedikta: Ora et labora, rekao je.

I dok svećenici na terenu govore o manjku kadra, iz Zagrebačke nadbiskupije poručuju da su ove godine imali 8 zaređenih, najviše u posljednje četiri godine. Iz Hrvatske biskupske konferencije također uvjeravaju da negativnog trenda zasad nema. Tvrde, demografski problemi odrazit će se i na Crkvu, no najnoviji podaci, oni od prije dvije godine, pokazuju da u Hrvatskoj djeluje 2400 svećenika i redovnika, 40 više nego prije 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:06