PANIKA U BEOGRADU

'KAJ BU REKEL KARAĐORĐE?'Srpski mediji zabrinuti:Većinu naših brendova drže Hrvati

Beogradski Blic objavio je danas članak pod naslovom ‘KAJ BU REKEL KARAĐORĐE Hrvati pokupovali najveće srpske brendove,’ u kojemu popisuju brojne popularne brendove u Srbiji čiji su vlasnici u međuvremenu postali Hrvati.

Najviše srpskih brendova u vlasništvu je Agrokora Ivice Todorića i Atlantic grupe Emila Tedeschija. Blic napominje da ‘Grand kafa’ više nije srpska, kao ni čokolada ‘najlepše želje,’ ‘dijamant’ ulje, a niti najstarija srpska voda, ‘Karađorđe.’

S druge strane, Srbi u Hrvatskoj nemaju spomena vrijednog vlasništva. Prema riječima agroekonoma Milana Prostrana, srpske tvrtke su i u Jugoslaviji imale problema s pronalaženjem prostora na slovenskom i hrvatskom tržištu.

- Uvijek je postojala neka nepisana odbojnost prema našim tvrtkama. Ipak, napeta situacija nije smetala biznismenima iz Hrvatske. Znali su što žele i agresivno nastupili, jer ‘biznis je biznis.’ Hrvatske firme su promišljeno investirale i nisu upropastile nijednu tvrtku koju su kupili, objašnjava Prostran, koji napominje da su Hrvati uglavnom kupovali zdrave tvrtke, koje nisu bile opterećene stečajevima.

- Srpske tvrtke nisu se uspjele izboriti za mjesto na tržištu te susjedne države. A nije da nisu pokušale. Tvrtka ‘Delta’ Miroslava Miškovića pokušavala je kupiti zemljište ‘Zagrepčanke’ u Zagrebu i Mesnu industriju ‘Improm’ iz Križevaca. Nije uspjela, usprkos prijateljskim vezama Miškovića i Todorića, vlasnika ‘Agrokora.’ ‘Dunav grupa,’ u čijem su sastavu ‘Imlek’ i ‘Mlekara Subotica,’ nije uspjela kupiti ‘Karlovačku mljekaru.’

Iz Privredne komore Srbije objašnjavaju da su razlozi veća porezna opterećenja za investitore, ali i nesklonost srpskim proizvodima i tvrtkama.

- U Srbiji i dalje ima dosta potencijala za investiranje u prometnu infrastrukturu, industriju, energetiku, poljoprivredu, turizam, dok je Hrvatska te potencijale ranije iskoristila. Hrvatska ima veća financijska opterećenja stranih ulagača, veće stope poreza na dobit, PDV i više troškove radne snage u odnosu na Srbiju, kažu iz PKS-a, a prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:09