PROTIV NOVOG NAMETA

Kajin sto posto protiv: 'Kada bih digao ruku za taj porez, ne bih se više mogao vratiti u Istru'

Sve su glasnija mišljenja da će to biti samo još jedan teret na leđa sve tanjeg srednjeg sloja što će kod mnogih za posljedicu imati rasprodaju djedovine
 Srećko Niketić/CROPIX

Najava uvođenja poreza na imovinu podijelila je hrvatsku javnost. Dok se iz Vlade čuju argumenti kako će to pozitivno utjecati na sveukupnu poreznu, pa i socijalnu pravdu u zemlji, sve glasnija su i suprotna mišljenja po kojima će to biti samo još jedan teret na leđa sve tanjeg srednjeg sloja što će kod mnogih za posljedicu imati rasprodaju djedovine zbog nemogućnosti plaćanja novoga nameta, piše Slobodna Dalmacija.

Upitali smo nekoliko dalmatinskih i jednog istarskog zastupnika kako će u Saboru glasati kada se na dnevnom redu nađe novi zakon o porezu na nekretnine.

Šibenski HNS-ovac Petar Baranović kazao nam je kako “još ne može reći a priori hoće li glasati za zakon, jer ga još nije vidio”.

- Načelno sam za uvođenje toga poreza u cilju veće socijalne pravednosti i pravednijeg poreznog opterećenja. Smatram da svi koji imaju više nekretnina i kojima nekretnine služe kao luksuz, trebaju plaćati porez, ali ne i na one nekretnine koje služe za život i stanovanje. Očekujem kao saborski zastupnik da će zakon koji se najavljuje ispuniti tu namjeru - naglasio je Baranović.

HDZ-ov zastupnik iz Dubrovnika Frano Matušić također je oprezan s ocjenom jer želi najprije vidjeti službeni prijedlog zakona.

- Prema ovome što nam se najavljuje preko medija smatram apsolutno neprihvatljivim uvođenjem poreza na nekretnine. To će biti dodatni udar na kućne budžete najvećeg broja obitelji i značit će daljnje urušavanje srednjeg sloja, ako o njemu danas uopće više možemo govoriti. I povećanje PDV-a je pokazalo svu neučinkovitost, jer je usporilo, pa i blokiralo financijske i ekonomske aktivnosti - dodao je Matušić.

IDS-ovac Damir Kajin je “sto posto protiv poreza na imovinu”.

- Kada bih digao ruku za taj porez, ne bih se više mogao vratiti u Istru. U Istri danas imate dvadesetak tisuća građana koji uz kuću ili stan imaju i neko naslijeđeno imanje. Kada bi se to oporezovalo, bio bi to pravi pogrom! Nije riječ o bogatašima nego o običnim građanima. Moji su roditelji desetljećima mukotrpno radili da bi izgradili kuću za obitelj, nisu nikada išli na ljetovanje ni na zimovanje. Na što ćemo još morati plaćati porez!? Hoćemo li i na drugu imovinu, primjerice na štednju? Hoćemo li i na grobnice koje na Mirogoju koštaju od 30 do 50 tisuća eura, pa čak i do sto tisuća eura!? – pita se Kajin.

Don Ivan Grubišić, nezavisni saborski zastupnik iz Splita, kaže da osobno neće podržati uvođenje takvoga zakona, jer po njegovu mišljenju ne ide u prilog izlasku zemlje iz krize. - Treba naći druge oblike rješavanja krize, a ne samo porezima i raznim nametima. Ti načini postoje. Nažalost, ova vlada je odlučila da samo putem povećanja i uvođenja novih poreza rješava krizu - smatra Grubišić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:02