MVEP IZDAO PRIOPĆENJE

KAKAV JE SLUŽBENI HRVATSKI STAV O VOJNOJ INTERVENCIJI U SIRIJI 'Najoštrije osuđujemo uporabu kemijskog oružja, podupiremo partnere i saveznike...'

 SANA/Handout / REUTERS

Na vojnu intervenciju Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije u Siriji u subotu je reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- U odgovoru na korištenje kemijskog oružja u Doumi, 7. travnja, SAD, Francuska i Ujedinjena Kraljevina poduzeli su napad na kemijska postrojenja u Siriji 14. travnja, nakon što u Vijeću sigurnosti UN-a nije bilo moguće postići dogovor o uspostavi neovisnog mehanizma za istragu kemijskog napada u Doumi, navodi se na početku priopćenja MVEP-a.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju, kaže se dalje u priopćenju.

- Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije. Sirija i njezini građani su već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela, ističu u MVEP-u.

- Republika Hrvatska nastavlja pratiti situaciju u Siriji i široj regiji. Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje, zaključuje hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:23