PLANOVI

KAKO BI IZGLEDALA VLADA U SLUČAJU DA NA IZBORIMA POBIJEDI OPORBENA KOALICIJA Bernardić bi kabinet s upola manje ministara i bez državnih tajnika

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić u subotnjem intervjuu Jutarnjem listu, kao jedan od svojih prvih poteza ako oni osvoje vlast, najavio je da bi njegova Vlada imala manji broj ministarstava kako bi na simboličnoj razini poslao poruku da nam je potrebna manja i efikasnija državna uprava.

“Pitanje je treba li nam u sektoru gospodarstva zasebno ministarstvo za malo poduzetništvo i obrt, posebno za poljoprivredu, za turizam, za more, promet i infrastrukturu, posebno za regionalni razvoj i europske fondove. Nabrojao sam šest velikih cjelina koje su potporanj gospodarskoj aktivnosti. Smanjimo li njihov broj, bit će bolja komunikacija, lakše donošenje odluka i veća efikasnost upravljanja sustavom”, rekao je Bernardić.

U SDP-u, kažu nam sugovornici, održan je tek jedan sastanak na temu manjeg broja ministarstava, i svatko od sudionika imao je svoje neke prijedloge, tako da konačan nacrt moguće nove Vlade Restart koalicije još nije na stolu, no ono što smo uspjeli doznati jest to da bi njihova Vlada mogla imati između 12 i 14 ministarstava, neki bi se državni središnji uredi ukidali ili pripajali ministarstvima, a neki bi se oformili - poput ureda za digitalno gospodarstvo, koji SDP-ovci spominju kao ključan u svom predizbornom programu, i iz kojeg bi se upravljalo svim procesima digitalne transformacije državne uprave.

Također, žele i manji broj dužnosničkih mjesta, pa se tako kao opcija ponovno spominje ukidanje mjesta državnih tajnika i vraćanje pomoćnika ili zamjenika ministara koji ne bi bili dužnosnici, a dolazili bi na mandat s ministrom, na tzv. revolving door način, i nakon završetka mandata bi odlazili s ministrom.

Uz ogradu da se o novom ustroju Vlade tek načelno razgovara, svi naši sugovornici kažu kako bi sasvim sigurno spajali više sadašnjih ministarstava koja se bave nekim oblikom gospodarskih resora, u jedno megaministarstvo. Zvonimir Mršić, bivši koprivnički gradonačelnik i bivši šef Podravke, koji ujedno, među ostalima, izrađuje i gospodarski program SDP-a, zalaže se da nova hrvatska Vlada ima najviše 10 do 12 ministarstava, te da se čak šest sadašnjih resora spoji u jedno ministarstvo, koje on naziva Ministarstvo razvoja.

Razmrvljena uprava

On bi tako sadašnjem Ministarstvu gospodarstva pripojio i ministarstva turizma, državne imovine, poljoprivrede, graditeljstva, prometa i infrastrukture, zaštite okoliša i energetike.

- Mi sada imamo šest ministarstava koja se bave gospodarstvom, kao da smo neka ekonomska velesila. Nema potreba da imamo tako razmrvljena upravna tijela koja trebaju stvarati okvir za poticanje gospodarstva, pa umjesto da se popravi poduzetnička klima i da se dižemo na Doing business ljestvici, gubi se vrijeme na koordinaciji između ministarstava - kaže Mršić.

Spajanje resora

Dodaje kako cilj nije manja Vlada sama za sebe, nego ostvarivanje stope rasta i da iz krize izađemo brže, da država bude efikasnija i jeftinija.

- Ne možete imati 20 ministarstava i tražiti od drugih da provode reforme - zaključuje Mršić.

U SDP-u oko spajanja određenih resora postoje različite ideje, od toga, kao što navodi Mršić, da se svi gospodarski resori spoje u jedno megaministarstvo, do toga, da se, primjerice, poljoprivreda i graditeljstvo spoje s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, ili da se poljoprivredi pripoji regionalni razvoj, a da ili ostane Ministarstvo EU fondova, zato što je glavno tijelo za projekte EU, ili da postane agencija.

Postoji ideja i da se Ministarstvo uprave pripoji Ministarstvu pravosuđa, da postoji i jedno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, kao što je nekad bilo, pa sve do toga da se oformi jedno veće ministarstvo, koje bi obuhvatilo obrazovanje, znanost, demografski, regionalni razvoj i mlade - sve resore koji su vezani uz ulaganje u djecu i mlade.

SDP bi, ako osvoji vlast, postoji ideja, ponovno preimenovao Ministarstvo zdravstva u Ministarstvo zdravlja.

- Vratili bismo koncept zdravlja, to je nešto što smo naslijedili i baštinimo taj izvrstan model od Andrije Štampara, i sada se u epidemiji pokazalo koliko je bitan - rekao je sugovornik.

Ono što je zanimljivo, u SDP-u se ne spominje ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja, iako neki naši sugovornici smatraju da bi se ono moglo pripojiti Ministarstvu obrane, ali ne žele ulaziti u sukob s braniteljskom populacijom i ponovno imati prosvjedne šatore ako dođu na vlast.

Okvir za poticaj

U istom bi sastavu ostavili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova (iako postoje ideje da se MUP-u pripoji i Ministarstvo uprave), Ministarstvo obrane, Ministarstvo financija te Ministarstvo kulture, za koje kažu da je bitno, ne samo u identitetskom smislu, nego kao i upravno tijelo koje mora izraditi okvire za poticaj i razvoj kreativne industrije. Kulturna i kreativna industrija u Hrvatskoj, naime, generira godišnje prihode od oko 6 milijardi kuna i zapošljava 125.000 radnika.

Pri izradi konačnog nacrta novog ustroja Vlade, kažu sugovornici, treba paziti i na zadovoljavanje želja koalicijskih partnera, pa se s konačnim brojem i izgledom ministarstava još uvijek ne izlazi u javnost, iako, tvrde sugovornici, nitko od koalicijskih partnera zasad nije ništa tražio.

SDP-ova Vlada

- 12 do 14 ministarstava

- Megaministarstvo razvoja s resorima gospodarstva, turizma, državne imovine, energetike, graditeljstva, infrastrukture, poljoprivrede

- Ukidanje mjesta državnih tajnika i vraćanje revolving doora

- Spajanje Ministarstva rada i Ministarstva socijalne skrbi

- Umjesto Ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravlja

- Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:08