ZATVORENE ŠKOLE

KAKO ĆE IZGLEDATI ON-LINE NASTAVA U školi će se pratiti i izostanci

 Goran Šebelić / CROPIX

U ponedjeljak će 15.316 osnovnoškolaca i 6101 srednjoškolac u Istri početi s virtualnom nastavom zbog toga jer su od petka do 14. travnja sve škole zatvorene zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Kako se prvi put u povijesti takvo što organizira, jučer su svi učitelji, nastavnici i ravnatelji bili na višesatnim sastancima radi toga na koji će se način nastava organizirati te kako bi to u realnosti trebalo izgledati. Danas će im neke odgovore dati i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja dolazi u Pazin na sastanak sa svim ravnateljima istarskih škola.

Činjenica je da su jučer sva djeca bila posljednji dan u školi te da danas u u školu dolaze samo nastavnici, profesori i ravnatelji radi dogovora kako će nastavu organizirati i kako će se nastava od petka nadoknaditi. Sutra će biti edukacija online virtualne nastave za nastavnike, koja će se odvijati putem posebne platforme slične društvenim mrežama, a nastavnici i učenici će joj moći pristupiti putem korisničkih imena koja koriste i za elektronički dnevnik.

Za to se danas po školama formiraju virtualne učionice i virtualne zbornice. Hoće li učenici cijeli dan biti na online nastavi uživo, ovisi o školi. Neki kažu da vjerojatno neće biti tako, nego će učenici dobivati zadatke i materijale koje moraju savladavati.

Raspored

U Gimnaziji Pula nastava će se u ponedjeljak odvijati prema rasporedu, kako nam je rekao ravnatelj Filip Zoričić.

- Primjerice, prvi sat učenici 1.a razreda imaju hrvatski jezik. Profesorica i učenici će danas imati gotovu virtualnu učionicu te će dobiti link na nju. Bit će pozvani u tu učionicu, registrirat će se svojom domenom skole.hr i onda će početi sat. Oni taj prvi sat moraju biti u učionici. Kad počne sat, profesorica će sve pozdraviti. Vidjet će tko je prisutan na nastavi prema tablici putem platforme Teams. Profesorica će tada reći, primjerice, da se piše esej. Dat će im zadatak i za idući sat esej mora biti spreman - pojasnio je Zoričić kako će funkcionirati nastava u ponedjeljak u 8 sati za pulske gimnazijalce.

Nakon toga će učenici do srijede profesoru na mail poslati eseje u virtualnu učionicu. Ravnatelj je dodao da će nastava biti na više platforma, ovisno o tehničkoj opremljenosti samih učenika.

- Profesori će tipkati na platformi sličnoj Facebooku, odnosno društvenoj mreži, a ako se pritom može uspostaviti i videopoziv, može i to. Sve to ovisi o tehničkoj opremljenosti samih učenika. Mi imamo 30 tableta i deset prijenosnih računala koje ćemo dodijeliti onima koji ih kod kuće nemaju - rekao je Zoričić.

Bez sjednica

Na isti način virtualno će se održavati sjednice.

- Nama je zbog maturanata najbitnije da se nastava održava. Ovo je za sve nas novost i sigurno će biti pitanja oko svega. Ali, vjerujem da ćemo to riješiti bez problema. Doduše, još ne znam kako ćemo virtualno riješiti ispite - dodao je Zoričić.

Ostaje otvoreno pitanje kako će nastavu pratiti djeca koja kod kuće nemaju internet budući da ne mogu u knjižnice jer su sve zatvorene.

U pulskoj Osnovnoj školi Monte Zaro cijeli se dan instalirala virtualna učionica, a ravnateljica Branka Sironić ističe da će online nastava biti veliki izazov za sve.

- Svi se tek pripremamo na novu situaciju. U Loomenu smo već imali radionice za online nastavu. Sada pripremamo virtualnu zbornicu i virtualnu učionicu za učenje i poučavanje na daljinu. Svaki razrednik u predmetnoj nastavi organizirat će svoj virtualni razred u kojem će biti učenici i svi nastavnici tog razreda. Tom virtualnom razredu pristupat će svojim identitetom kojim pristupaju elektroničkim dnevnicima. Škola će na svojim web stranicama objaviti linkove za pojedine virtualne razrede - objasnila je ravnateljica.

Dodala je da razrednici nižih razreda moraju povezati roditelje u svojevrsnu virtualnu grupu, bilo putem Vibera ili WhatsAppa, elektroničke pošte ili telefona. Isto tako će se i učitelji povezati s učenicima.

- Ti će učenici nastavu pratiti putem televizije, a kada budu ispiti, vjerojatno će ići putem maila. Učitelji i roditelji će se dogovoriti - rekla nam je ravnateljica.

Neodgovoreno pitanje

Istaknula je da će škola provjeriti imaju li svi kod kuće pristup internetu, a možda će i dati neke tablete prvih razreda na posudbu učenicima viših razreda.

Manje će izazova imati svi vrtići, koji su jučer radili posljednji dan. Već jučer je bilo i do upola manje djece u nekim pulskim predškolskim ustanovama. Svi su ravnatelji upoznali roditelje s odlukom i mjerama koje je preporučio istarski Stožer civilne zaštite, ali ne znaju kako će se roditelji organizirati za čuvanje djece jer se preporuča da ih ne bi trebali čuvati djedovi i bake budući da oni spadaju u rizičnu skupinu.

- To nisam čula pa nisam o tome ni razgovarala s roditeljima - rekla nam je Morena Ravnić, ravnateljica pulskog vrtića Maslačak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19