ODLAZAK PREDSJEDNICE

KAKO ĆE IZGLEDATI ZADNJI TJEDAN GRABAR-KITAROVIĆ NA PANTOVČAKU Oproštajni sastanak održat će s Pahorom. Posljednji potez bit će odlikovanje Kuharića

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Ronald Goršić / CROPIX

Posljednji svoj tjedan kao predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela je u Frankfurtu gdje je zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi. Malo kasnije otvorila je njemačko-hrvatski gospodarski forum i izrazila zadovoljstvo što može podržati Hrvatski gospodarski dan. “Ovo je moj posljednji inozemni nastup”, napisala je jučer na Twitteru predsjednica.

A nakon povratka u Hrvatsku predsjednicu očekuje nekoliko oproštajnih susreta, dodjela odlikovanja i rješavanje budućeg radnog smještaja. Prema neslužbenim informacijama, ona će ovaj tjedan uputiti Vladi zahtjev da joj se osigura prostor u kojem bi bio Ured bivše predsjednice.

Zasad se navodno nije raspitivala o svom budućem radnom prostoru. Izvori iz njezine okoline tvrde kako bi ona bila zadovoljna i nekim stanom koji Vlada ima u svom vlasništvu. U tom Uredu može raditi i dvoje državnih službenika, a bivša predsjednica ima pravo na službeni automobil, vozača i osiguranje. Također, prvih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini sadašnje plaće, a u sljedećih šest mjeseci na 50 posto plaće. U njezinoj imovinskoj kartici stoji da joj plaća iznosi 24.376,20 kuna neto.

No, prije nego što ode iz Ureda na Pantovčaku, predsjednica će odraditi i nekoliko oproštajnih susreta. Prema neslužbenim informacijama, ovaj tjedan trebala bi se susresti sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Bit će to, kako saznajemo, više opušteni sastanak za kraj mandata nego službeni državnički sastanak.

Ured Boruta Pahora navodi da će to biti njihov ukupno 39. susret te je predviđen radni ručak i kraća šetnja Ljubljanom. Dodaju i kako su susreti Pahora i Grabar-Kitarović "očuvali dvostrani dijalog i dobre odnose na svim područjima, osim što se tiče poštivanja arbitražne presude", te da su bili od velike važnosti nakon što je Hrvatska napustila arbitražu.

Slovenska agencija STA piše kako će se prema neslužbenim informacijama susret održati krajem ovog tjedna.

To bi trebalo ukazivati na dobre odnose dvoje predsjednika, ali i na želju da se tim susretom naglasi da dvije susjedne države i dalje moraju surađivati i graditi dobre odnose. Prošli je tjedan, pak, predsjednica u svom Uredu primila veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj te se oprostila s njima.

Druženje

Za sam kraj mandata, kako doznajemo, predsjednica je ostavila dodjelu novoustoličenog odlikovanja Velered Franje Tuđmana s lentom Danicom. Kao što je više puta najavljeno, tim najvišim državnim priznanjem predsjednica će posthumno odlikovati kardinala Franju Kuharića. Odlikovanje će uručiti zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću.

No, prije te svoje posljednje službene predsjedničke aktivnosti, predsjednica će ovaj tjedan održati i oproštajno druženje sa zaposlenicima Ureda te isprazniti svoj radne prostore. Iz Ureda će uzeti svoje privatne stvari te nekoliko najdražih fotografija kao uspomenu na sastanke sa svjetskim liderima. Tu bi se mogle naći fotografije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i papom Franjom. Riječ je o fotografijama koje drži u svom Uredu.

Odlazi i Kika

S predsjednicom odlazi i pas Kika koja broji svoje posljednje dane kao “prvi pas Hrvatske”. Riječ je o sedmomjesečnoj mješanki koju je predsjednica udomila iz azila za napuštene životinje, a pronađena je na području Virovitice. “Ona će ići sa mnom, svakako. To je moj pas”, poručivala je Grabar-Kitarović i time demantirala glasine da će uzeti psa iz Ureda, ali ga potom prepustiti nekom drugom na skrb.

Na kraju petogodišnjeg mandata vrijeme je i za sumiranje predsjedničinih aktivnosti. Prema statistici njezina Ureda, Grabar-Kitarović je u razdoblju od 2015. do veljače ove godine na vanjskopolitičkom planu bila izuzetno aktivna. Bila je na 140 putovanja izvan zemlje i tijekom njih obavila 71 državni, službeni i radni posjet, dok je preostalih 69 putovanja imalo radni karakter. Riječ je o multilateralnim sastancima, konferencijama i sastancima na vrhu.

U tih pet godina Hrvatsku je posjetilo 105 stranih visokih dužnosnika i izaslanstava s kojima se predsjednica susrela. U tom je vremenu odrađen 51 inozemni posjet stranih državnika i delegacija. U 31 slučaju bila je riječ o državnom i službenom posjetu, a u 20 slučajeva o radnom posjetu Hrvatskoj.

Na domaćem planu predsjednica je bila poznata po izmještanju svog Ureda izvan Pantovčaka te posjetima brojnim lokacijama diljem zemlje. Prema podacima iz njezina Ureda, tijekom mandata predsjednica je odradila 234 programa diljem Hrvatske.

U svom je Uredu 18 puta organizirala Dan otvorenih vrata. Procjene govore da je na svaki od tih Dana Ured posjetilo između 200 i 300 građana, što znači da je u tih 18 puta Ured posjetilo oko 4500 građana.

Koristeći jednu od svojih ovlasti, predsjednica je do kraja 2019. godine donijela 1706 odluka o odlikovanjima. U svom mandatu primila je 1930 poklona koji su svi popisani i ostaju u fundusu Ureda. Također je primila i 14.081 pismo, molbu ili predstavku.

PREDSJEDNIČINE AKTIVNOSTI OD 2015. DO VELJAČE 2020.

Inozemstvo

- 140 putovanja

- 71 državni, službeni i radni posjet

- 69 ostalih radnih putovanja

Hrvatska

- 51 posjet stranih dužnosnika Hrvatskoj

- 31 državni i službeni posjet RH

- 20 radnih posjeta RH

- 105 stranih visokih dužnosnika i izaslanstava posjetilo RH

- 234 programa odradila diljem Hrvatske

- 1706 odluka o odlikovanjima

- 1930 darova primila

- 14.081 pismo, molbu ili predstavku primila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:41