15 DANA ZA UPLATU

KAKO ĆE SANADER VRATITI 17,5 MILIJUNA? Mogu mu uzeti 380.000 kuna s računa, 400 umjetnina od milijun eura i dionice Hajduka

 
 CROPIX

Hoće li bivši premijer Ivo Sanader nakon zaprimanja ovog tjedna objavljene pravomoćne presude u aferi Planinska, kojom mu je Vrhovni sud povećao kaznu na šest godina zatvora, u roku od 15 dana uplatiti 10 milijuna kuna i milijun eura u kunskoj protuvrijednosti u državni proračun kako mu je to naloženo presudom?

Malo je vjerojatno. Sanader ima dva jednostavna “opravdanja” da to ne učini. Prvi je njegova tvrdnja, iza koje stoji cijelo vrijeme unatoč dokazima temeljem kojih je sada i pravomoćno osuđen, da nije aranžirao prodaju zgrade u Planinskoj te da od Stjepana Fiolića nije primio “proviziju” u spomenutom iznosu. Stoga se, s njegova gledišta govoreći, slobodno može reći - pa zašto bi vraćao nešto što nije uzeo.

Drugi argument mogao bi biti da nema otkud vratiti ilegalno stečena sredstva jer nema, osim mirovine koju prima, slobodne imovine. Naime, Sanaderu, ali i članovima njegove obitelji, imovina je praktično u cijelosti blokirana već godinama, i to u drugom kaznenom postupku vezanom uz aferu Fimi-Media.

Na pokojnog punca

Sljedeće pitanje koje se nameće jest hoće li država, ako Sanader dobrovoljno ne uplati cjelokupni iznos, ovrhom moći naplatiti 17,4 milijuna kuna. Vjerojatno samo djelomično. Naime, u aferi Fimi-Media Sanaderu i s njim povezanim osobama imovina je blokirana primjenom odredbi o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi. Tako je, uz njegovu, blokirana i imovina njegove djece, supruge te njezinih roditelja. No, taj se institut može primijeniti samo u jednom kaznenom postupku tako da se u predmetu Planinska imovina može oduzeti samo od samog Ive Sanadera. A glavnina blokirane imovine ne glasi na njega. Tako su, primjerice, najveći novčani iznosi blokirani na bankovnim računima koji glase na Sanaderova punca Ivu Šarića koji je u međuvremenu preminuo. Riječ je o ukupno 1,15 milijuna eura na računima u Raiffeisen-Landesbank Tirol.

Na Sanadera ne glasi ni vila u Kozarčevoj ulici. Ta je kuća upisana na Mirjanu Sanader i, još uvijek, na pokojnog Ivu Šarića. I blokirani stanovi u Splitu glase na članove Sanaderove obitelji, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju te gotovo 30.000 kvadrata zemljišta na otoku Braču, koji su upisani na Sanaderova punca.

Država tako putem ovrhe može Sanaderu ići na oduzimanje sredstava s bankovnih računa koji glase na njega, a na njima ima ukupno 35.800 eura i oko 115.000 kuna. Osim toga, Sanader ima i deset dionica Hajduka, a tu su i ništa značajnije vrijedni poslovni udjeli u dvije tvrtke u Hrvatskoj i u Austriji.

Javna dražba

Jedina Sanaderova imovina veće vrijednosti zapravo je zaplijenjena zbirka umjetnina koja je privremeno pohranjena u depou MSU u Zagrebu. Radi se o oko 400 umjetničkih slika i drugih radova koji su procijenjeni na oko milijun eura. No, koliko Sanaderova zbirka uistinu vrijedi u novcu, moći će se doznati samo ako kroz moguću ovrhu dođe do prodaje tih umjetnina putem javne dražbe.

Država može sjesti Sanaderu i na tekuća primanja, mirovinu, ali samo na onaj dio koji premašuje dvije trećine prosječne hrvatske plaće.

I dalje u Remetincu

Treba napomenuti da iz pravomoćne presude za Sanadera proizlazi i daljnja financijska obaveza, nadoknada štete, solidarno s ostalim osuđenima, od oko 15 milijuna kuna koliko je država preplatila zgradu u Planinskoj. No, u ovom trenutku za Sanadera i njegovu obranu vjerojatno je manje važno pitanje vraćanja novca i moguće ovrhe, a puno značajnije pronalaženje argumenata za podnošenje ustavne tužbe, koju su već najavili.

Rok za ustavnu tužbu je 30 dana od primitka pravomoćne presude. Pritom se ne smije smetnuti s uma da je Ustavni sud već jednom, u tada pravomoćno okončanom predmetu Ina-MOL i Hypo, cijeli slučaj vratio na početak. Do daljnjeg bivši premijer ostaje na izdržavanju kazne u Remetincu odakle ga dovode na ročišta na Županijskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:28