PORUKA VJERNICIMA

KAKO ĆE SE PONAŠATI CRKVA TIJEKOM PANDEMIJE KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ 'Poštovat ćemo sve što odluči država, a misa za Uskrs će svakako biti'

Treba izbjegavati rukovanje, a tjedna molitva petkom trajat će kraće, kaže muftija Hasanović
Josip Bozanić
 Marko Todorov / CROPIX

Ovo je nepredvidljiva situacija i još ne znamo kako će izgledati ovogodišnje uskrsne mise, ali sigurno će se održati, makar uz manji broj vjernika u crkvama.

Poštovat će se odluke državnih institucija, pa ako u zatvorenim prostorima ne bude moglo biti više od stotinu osoba, Katolička crkva će to poštovati jer je najvažnije sačuvati zdravlje - odgovorio je jedan zagrebački svećenik jer se glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije nije javljao na pozive redakcije Jutarnjeg lista.

Uskoro stiže Uskrs, a pandemija koronovirusa prijeti poremetiti obilježavanje najvažnijeg kršćanskog događaja. Ove godine crkve bi mogle biti prazne, a pitanje je i hoće li se održati Skup hrvatske katoličke mladeži, predviđen početkom svibnja u Zagrebu.

Kardinal Josip Bozanić u srijedu je zatražio da na mise na području Zagrebačke nadbiskupije ne dolaze bolesne osobe (osobito s infekcijom dišnih puteva), u škropionicama neće biti blagoslovljene vode, hostija će se davati na dlan i nema rukovanja vjernika.

Slovenska biskupska konferencija odlučila je da na misama u crkvama, kapelama i drugim zatvorenim prostorima može istodobno sudjelovati do 100 vjernika, uz uvjet da je udaljenost među ljudima oko metar i pol. Isto se odnosi i na druge vjerske obrede, poput vjenčanja, krštenja i pogreba. I hrvatske katoličke misije u Austriji po odluci tamošnje biskupske konferencije do daljnjega otkazuju sva okupljanja u zatvorenom s više od 100 vjernika, kao i okupljanja na otvorenom s više od 500 vjernika.

Inače, prvi je u Hrvatskoj ograničenja na crkvenim događanjima uveo riječki nadbiskup Ivan Devčić. Međutim, dio tamošnjeg svećenstva odbio ga je poslušati pa je jučer pismenim putem preko IKA-e podsjetio da njegove “upute svakog svećenika obvezuju u savjesti, odgovornosti i razboritosti da tako postupi, a budući da ima saznanja od vjernika da su se neki svećenici oglušili na prvotne upute, nadbiskup određuje da se od danas počnu primjenjivati u cijelosti”.

Islamska zajednica u Hrvatskoj pridružila se naporima za suzbijanje Covida-19. Treba izbjegavati rukovanje, a džuma namaz (tjedna molitva petkom) trajat će kraće, odlučio je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata IZ-a u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:29