UPUTE MINISTARSTVA

KAKO ĆE SE UTVRĐIVATI PSIHOFIZIČKO STANJE DJETETA PRIJE UPISA U OSNOVNU ŠKOLU? Treba se pridržavati mjera, a postupak je moguće provesti i na daljinu

 
Ilustracija
 Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Školska povjerenstva mogu u obrazovnim ustanovama nastaviti s provedbom aktivnosti vezanih za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, kao dio upisnog procesa u prvi razred osnovne škole – izvijestili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Iz Ministarstva su potvrdili kako su, prema mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osigurani povoljni epidemiološki uvjeti zbog kojih je moguće provoditi te postupke u školama, ali uz pridržavanje odgovarajućih mjera.

Tako prilikom psihofizičkog testiranja budućih prvašića treba održavati fizičku udaljenost od najmanje 1,5 metar, pojačati higijenu ruku, što znači da je dezinfekcija ruku obvezna prilikom ulaska i izlaska iz ustanove, a ako je moguće, za rješavanje testa treba koristiti vlastitu kemijsku olovku. U slučaju da dijete ili roditelj ima povišenu temperaturu, respiratorne smetnje ili postoji sumnja na zarazu koronavirusom dolazak u školu treba odgoditi.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ili kada škole nikako nisu u mogućnosti provesti psihofizičko testiranje u školi, Ministarstvo je izmjenama Pravilnika o utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta omogućilo da se ti postupci mogu provoditi i online, odnosno na daljinu. Iz MZO-a najavljuju kako će uskoro u Narodnim novinama biti objavljene izmjene toga pravilnika.

Podsjetimo, osim mogućnosti provedbe psihofizičkog testiranja na daljinu, izmjenama pravilnika produljeni su i rokovi za provedbu tih postupaka sa sredine lipnja na 20. kolovoza.

Također, ističu iz MZO-a, za dijete koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 1. kolovoza o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području. Povjerenstvo će potom utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta i to najkasnije do početka nastavne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18