PRAVEDNIJI POSTUPAK

KAKO ĆE VAS OVRŠITI Konačni prijedlogom zakona država olakšala položaj dužnika

Fina više ne može ovršiti honorare i darove za djecu, a u ovršenoj će nekretnini dužnici moći stanovati još godinu dana i plaćati najamninu
Zagreb, 290514.Markov trg.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Honorarcima kojima je dohodak od samostalnog rada jedini izvor primanja, kako doznajemo, više se neće moći ovrhom skidati sav iznos s računa nego će se i na njih primjenjivati pravilo o ograničenju od ovrhe.

Time je Ministarstvo pravosuđa napokon odlučilo ispraviti dugogodišnju nepravdu prema samostalnim djelatnostima i honorarcima koji su zbog ovrha ostajali bez svih primanja. Primanja na temelju ugovora o djelu po zakonu dosad nisu bila izuzeta od ovrhe, čak i u slučaju kad je to bilo jedino primanje koje ovršenik ima.

Prihvaćene ispravke

Udruge za zaštitu potrošača, ali i brojni stručnjaci zato su predlagali da u novom ovršnom zakonu i honorari budu zaštićeni od ovrhe kao i plaća.

Ministarstvo pravosuđa uvažilo je primjedbe pa će tako ubuduće od ovrhe biti izuzet iznos honorara u visini dvije trećine prosječne neto plaće i to će se moći prebaciti na zaštićeni račun u Fini.

To je samo dio novina koje donose konačne izmjene i dopune ovršnog zakona koje će se već danas naći na sjednici Vlade.

Ovršeni stanovi

Uz honorare čiji će dio ubuduće biti zaštićen kao i plaća, novost je i to što se od ovrhe u potpunosti izuzimaju darovi za djecu u dobi do 15. godina, naknade troškova za službena putovanja, kao i naknade za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

Ministarstvo pravosuđa napokon je i definiralo vremenski period do kada će ovršenik u statusu najmoprimca moći ostati živjeti u ovršenoj nekretnini koja je prodana. Taj je rok do godinu dana. U tom razdoblju ovršenik će plaćati najamninu prema tržišnim cijenama. Međutim, ovrhovoditelj će moći ovršeniku osigurati i neku drugu nekretninu za stanovanje koja zadovoljava njegove osnovne potrebe.

Dražbe nekretnina

Donesene su i izmjene kad je riječ o dražbi nekretnina koje su ovršene pa će tako ubuduće vrijednost utvrđivati sudski vještak i procjenitelj.

Ministarstvo je, potaknuto nedavnim katastrofalnim poplavama u Slavoniji i Hrvatskoj Kostajnici, odlučilo proširiti popis razloga zbog kojih se može odgoditi ovrha na prijedlog ovršenika. Stoga će se ovrha moći odgoditi za onog ovršenika koji ima prebivalište ili sjedište tvrtke na području za koje je Vlada proglasila katastrofu. Tijekom odgode ovrhe zbog katastrofe sve do saniranja nastale štete neće se naplaćivati kamate.

Također, ovrha će se moći odgoditi i ako se u vezi s tom tražbinom vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

Poboljšano je i postojeće rješenje dostave u slučaju izravne naplate na temelju ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda, upravnog tijela, odnosno obračuna poslodavca i suglasnosti o zapljeni plaće.

Dostava rješenja

Dostava će, navodi se u promemoriji izmjena i dopuna ovršnog zakona, biti obavljena sukladno općim pravilima o dostavi u ovršnom postupku.

Ovim se izmjenama, kažu u Ministarstvu pravosuđa, želi ubrzati ovršni postupak, uvesti nova rješenja za učinkovitost uz manje troškove, ali se želi i očuvati pravna sigurnost i dostojanstvo ovršenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32