SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

Kako ćemo HDZ obraniti od optužbe za korupciju

Hrvatska demokratska stranka povećala je odvjetnički tim koji bi trebao pobiti prvostupanjsku presudu za Fimi-Mediju
Zagreb, 110314.Zupanijski sud. Izricanje presude u slucaju Fimi Media.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX / BORIS KOVACEV

HDZ je odlučio pojačati svoj odvjetnički tim koji treba izraditi žalbu Vrhovnom sudu na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi-Media prema kojoj je ta stranka osuđena za korupciju. Tako su uz odvjetnike Davorina Budina i Tomislava Penića, te Željka Olujića koji se timu pridružio prije par mjeseci, na slučaju angažirali i četvrtog odvjetnika - Miroslava Šumanovića, bivšeg predsjednika Županijskog suda koji se posljednjih godina bavi odvjetništvom. Sva četiri odvjetnika sudjeluju u pisanju žalbe, no kako nam je rekao poznati zagrebački odvjetnik Željko Olujić - rade odvojeno.

- Radimo neovisno, svatko piše svoju žalbu - rekao je Olujić i potvrdio da je HDZ angažirao njega i Šumanovića. Istaknuo je kako je “duboko uvjeren da će dokazati da je HDZ nevin”.

- U narednih desetak dana uputit ću žalbu Županijskom sudu koji će je potom proslijediti na Vrhovni sud, a žalit ćemo se zbog povrede niza odredbi Kaznenog zakona i pogrešne primjene prava - rekao je Olujić i dodao kako je prikupio i nove dokaze kojima će dokazati da u HDZ nije ušao nezakoniti novac, pa ta stranka onda nije počinila kazneno djelo. Olujić spornim smatra i Zakon o pravnim osobama.

- Po tom zakonu ne možete suditi političkoj stranci. Trebalo je oko toga zatražiti ocjenu Ustavnog suda - istaknuo je Olujić i dodao da su ovakvom presudom povrijeđena ustavna prava članova stranke.

- Ako bi Vrhovni sud potvrdio nepravomoćnu presudu, to bi dovelo u pitanje postojanje stranke, pogotovo s obzirom na visinu novčane kazne. HDZ bi morao platiti ukupno oko 23 milijuna kuna plus kamate. To bi naštetilo svim članovima stranke i onemogućilo njihovo daljnje djelovanje. Sudbina HDZ-a bila bi dovedena u pitanje - smatra Olujić, dodajući da je jedna politička stranka zadnji put zabranjena 1945. godine. Olujić smatra da je dovedeno u pitanje i načelo ravnopravnosti prilikom ispitivanja, jer obrana HDZ-a nije imala mogućnost ispitati Mladena Barišića. To će biti još jedna od teza žalbe, a sporno je, kaže, i pitanje štete.

- HDZ je postavio materijalno-pravni zahtjev za naknadu štete. Sud je to trebao razmotriti ili uputiti HDZ u parnični postupak, a ne samo odbiti zahtjev - smatra Olujić, koji je istaknuo da je uočio još niz pogrešaka koje će iznijeti u pisanom obliku jer ih ne može otkrivati zbog postupka.

Kako u timu mogu biti samo tri odvjetnika, pitanje je i tko će od njih četvorice ispasti iz kombinacije i hoće li tim Olujić-Šumanović u potpunosti zamijeniti dosadašnje odvjetnike. Olujić nam je rekao da ne zna i da o tome treba pitati središnjicu stranke. U HDZ-u su nam neslužbeno rekli da “svi ostaju u timu, a moguća su samo pojačanja”.

Odvjetnici Budin i Penić angažirani su još u vrijeme dok je HDZ vodila Jadranka Kosor, a odluku o njihovu angažmanu donijelo je Predsjedništvo stranke. Na jednoj od tih sjednica odvjetnici su članovima tog tijela i prezentirali svoju strategiju. No, o angažmanu Olujića i Šumanovića neki članovi Karamarkova Predsjedništva rekli su nam da o tome nisu raspravljali na sjednicama. To bi značilo da su odluku o tome Karamarko i njegov uži tim donijeli mimo tog stranačkog tijela. Prilično neobično uzme li se u obzir da je riječ o važnoj odluci i k tome i o dodatnim troškovima za stranku.

Naime, kako nam je potvrdio Olujić, i on namjerava naplatiti svoje usluge bez obzira na to što je blizak HDZ-u i u prijateljskim odnosima s Karamarkom. Dakle, takva jedna odluka, kako smatraju neki dugogodišnji HDZ-ovci, ne bi se smjela donositi mimo tog tijela jer je to, ističu, protivno načelima funkcioniranja demokratskih stranaka u kojima sve važnije odluke donose stranačka tijela, a ne pojedinci. Pogotovo jer se radi o važnoj stvari - strategiji obrane. Iz vrha HDZ-a, pak, neslužbeno su odgovorili kako “odluka o pojačanju odvjetničkog tima ne mora biti odluka Predsjedništva” te da je na jednoj od sjednica, kad je odlučeno da će predstavnik stranke biti Vladimir Terešak, bilo najavljeno da će u timu biti i pojačanja.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA 'Navikli vladati mimo zakona'

Dva su jasna razloga zbog kojih presude protiv Ive Sanadera neizbježno uključuju i krivnju HDZ-a.

Prvo, nemoguće je da u vrijeme Sanaderove vladavine članovi Predsjedništva stranke, kao i ministri u Sanaderovim vladama, nisu znali čemu se još posvećuje njihov šef. Neki od njih morali su znati barem ponešto činjenica ili naznaka o Sanaderovim kriminalnim aktivnostima.

Drugi je razlog mnogo kompleksniji i maligniji. Jedan od zajedničkih nazivnika 18-godišnje HDZ-ove vladavine Republikom Hrvatskom jest izbjegavanje poštovanja zakona na mnogobrojnim razinama.

Privatizacija u 90-im godinama vrlo se često odvijala protuzakonito, uz otvoreno ili prešutno odobrenje HDZ-a i Ureda predsjednika Republike. Tuđmanov HDZ masovno je kršio zakone u području ljudskih prava, a uspostavio je i načelo nejednakosti pred zakonom: ako je čovjek u uniformi HV-a, k tome još hrvatske nacionalnosti, pucao u civila srpske nacionalnosti, osuđujuće su se presude prečesto izbjegavale. HDZ je, dakle, afirmirao nepoštovanje zakona kao jedno od glavnih načela upravljanja Hrvatskom. Dok se Franjo Tuđman tim načelom koristo u stranačke svrhe, Ivo Sanader pretvorio ga je i u platformu za stjecanja osobnog bogatstva.

I nitko se nije bunio, osobito ne u HDZ-u. Takav HDZ ne može izbjeći političku i sudsku odgovornost zbog postupaka svog predsjednika Ive Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:14