POVRATAK U ŠKOLU

KAKO DA PRVAŠIĆI BEZ STRAHA KRENU U ŠKOLU Ne moraju unaprijed znati pisati i čitati, ali neka dnevno barem pet minuta uče i sat vremena vježbaju

 
 CROPIX

Školski praznici su pri kraju, a djeca za tjedan dana ljeto bez obaveza zamjenjuju radom i disciplinom. Kao i u svemu, moraju se priviknuti i vratiti uobičajenim godišnjim obvezama.

Za roditelje nova školska godina također može predstavljati stresno razdoblje jer osim odlaska u trgovine kako bi se kupile pernice, školske torbe, bilježnice i ostali pribor, tu su i drugi izazovi. Kako dijete priviknuti na školu, kako ga obući, kako se brinuti o njegovoj higijeni i kako mu prilagoditi prehranu? U tome će vam pomoći stručnjaci i njihovi savjeti.

Nutricionizam

NUTRICIONIZAM

Sara Cobal, mag. nutr. voditeljica programa PETICA - igrom do zdravlja

Nikako nemojte preskakati prvi jutarnji obrok kojim ćete osigurati energiju za početak dana. Probiotički jogurt, orašasti plodovi, nasjeckano povrće u obliku štapića, žitarice s mlijekom, sendvič - sve su to dobri primjeri hranjivih, a praktičnih i “brzih” obroka.

Iskoristite međuobrok za dodatan unos namirnica bogatih vitaminima i mineralima važnih za pravilno funkcioniranje vašeg tijela. U torbu pospremite sezonsko voće, smoothie od povrća i orašastih plodova ili pak šareni muffin spravljen u kućnoj radinosti.

Za lakše učenje u školi važne su dobre i kvalitetne masnoće. Upravo zato potrebno je unositi namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama poput plave ribe. Istraživanja potvrđuju da konzumacija ribe barem jednom tjedno u dječjoj dobi pridonosi boljem snu, većem kvocijentu inteligencije i boljim akademskim rezultatima u adolescentskoj dobi.

Osim hranjivih tvari, ne zaboravite unijeti i dovoljno tekućine! Prije odlaska u školu obavezno ubacite bočicu obične vode, vode s komadićima voća ili primjerice ohlađenog čaja u torbu. Preporuke za djecu od četiri do četrnaest godina su pet do sedam čaša dnevno. Pri odabiru vašeg pića imajte na umu da je upravo voda najzdravije piće kojim ne unosite dodatne kalorije, a pritom utažujete žeđ i hidrirate vlastito tijelo.

Ne zaboravite biti aktivni barem 60 minuta dnevno! Tjelesna aktivnost jednako je važna za pravilan rast i razvoj kao i raznovrsna, šarena prehrana.

Dodatne informacije povezane uz program PETICA - igrom do zdravlja

Edukativne brošure, savjete, recepte, igre i još mnogo više možete pronaći na službenoj stranici programa PETICA - igrom do zdravlja, www.petica.hr, te na Facebook stranici PETICA - igrom do zdravlja. Naime, PETICA je program koji educira djecu i odrasle o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje, a time nastoji prevenirati pretilost u istih. Program provodi Hrvatski liječnički zbor u zagrebačkim osnovnim školama od školske godine 2014./2015.

Stomatologija

STOMATOLOGIJA

Elia Paljetak, dr. med. dent. specijalizant dječje i preventivne stomatologije

Prvi posjet dječjem stomatologu preporučujemo između 6. i 12. mjeseca, zbog privikavanja, rane dijagnostike, terapije i prevencije karijesa. Prije samog posjeta roditelji bi trebali pripremiti dijete.

Glavni cilj je sačuvati mliječne zube u cjelini sve do zamjene trajnim zubima, tj. do fiziološkog ispadanja. Zdravi mliječni zubi čuvaju prostor za svog nasljednika te potiču pravilan razvoj čeljusti. Liječenjem karijesa mliječnih zuba i njihovom sanacijom štitimo dijete od zubobolje, sprječavamo infekciju pulpe, narušavanje općeg zdravlja, čuvamo prostor za trajne nasljednike i osiguravamo ugodno žvakanje.

Kako biste spriječili nakupljanje plaka i stvaranje karijesa, prije spavanja treba dobro oprati zube uz asistenciju i kontrolu roditelja. Bitno je nakon pranja ne konzumirati sokove, zaslađene čajeve, voće i ostale namirnice.

Četkica za zube kod djece treba biti male glave i mekana. U ranoj dobi zube treba prati samo s vodom, a kada dijete nauči ispljunuti u pranje treba uvesti i fluoridiranu pastu za zube. Zube preporučujemo prati dva puta dnevno.

Roditelji, prije svega, moraju voditi brigu o vlastitom oralnom zdravlju i biti svjesni da su upravo oni uzor svojoj djeci. Zubi su nam važni u procesu probave, služe kao potpora pokrovnim tkivima, čime definiraju izgled lica i osmijeh, pri komunikaciji te stvaranju samopouzdanja djeteta.

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u sedmoj godini djetetova života. Već tada možemo prepoznati prirodu anomalije i objasniti roditeljima mogućnosti liječenja i dob u kojoj se ono provodi.

Dječje aktivnosti nerijetko rezultiraju padovima i udarcima te traumama zuba. U tim situacijama bitno je što prije kontaktirati svog stomatologa radi pravovremene intervencije i sanacije ozljede.

Redoviti odlasci na kontrolu svaka tri mjeseca uključuju preventivne postupke, pravovremeno otkrivanje i sanaciju karijesa. Prevencija se provodi rotirajućom četkicom i profilaktičkom pastom te topikalnom fluoridacijom čime remineraliziramo caklinu.

Dječja psihologija

DJEČJA PSIHOLOGIJA

Žana Pavlović mr. spec. školske i predškolske psihologije u vrtiću Cvrčak Solin

Dijete pri polasku u prvi razred ne mora znati čitati i pisati. S druge strane, mnoga djeca spontano započinju proces čitanja i pisanja prije škole, u tom slučaju, bilo bi pogrešno ne podržati djetetovu znatiželju i uskratiti mu poučavanje.

Ne plašite ga školom, prisjetite se svog boravka u školi, napravite male rituale od kupovine prvih stvari za školu, posebno obilježite prvi dan škole. Kad krene školska godina, uključite se u školske aktivnosti koje su namijenjene roditeljima, odvojite vrijeme u kojem ćete se posvetiti školarcu, pokažite zainteresiranost, pohvalite svaki njegov uspjeh.

Prvih dana ili tjedana u školi kod djece se može javiti osjećaj straha ili tjeskobe jer se susreću s novim i nepoznatim situacijama. Razgovarajte s djetetom o tome što ga zapravo plaši. Neka djeca se boje da ih nitko neće dočekati kod kuće, druge je strah glasne djece i sl.

Na početku školske godine nemojte mu dati puno novih obaveza, npr. nove izvanškolske aktivnosti, nove obveze vezane uz kućanstvo i sl. Dajte djetetu vremena za navikavanje na novi raspored.

Pomozite djetetu da razvije osjećaj odgovornosti tako da svoje stvari uvijek stavi na određeno mjesto. Počnite s jednom ili dvije - npr. cipele i jaknu. Nakon što ga pohvalite svaki put kad to napravi dobro, dajte mu nove zadatke. Nauči li kod kuće da sve ima svoje mjesto, lakše će mu biti u školi, u kojoj se očekuje da izvršava radne zadatke.

Već tijekom neposredne pripreme za polazak u školu bilo bi dobro da u svom domu dijete ima prostor za rad. Važno je dijete doživi prostor kao svoj. Za početak je dovoljno da na tom mjestu rješava manje zadatke u razdoblju od 5 minuta, a zatim da vrijeme produžite do 40-45 minuta, koliko traje jedan školski sat.

Svako dijete je individua za sebe i teško je reći kad je prava dob za samostalni ostanak kod kuće. Procijenite sami je li vaše dijete spremno na to i razmislite o svim drugim mogućnostima brige za dijete dok nije u školi (produženi boravak, teta-čuvalica i dr.). Ako procijenite da je vaše dijete sposobno ostati samo (barem kraće vrijeme) učinite sve što možete za njegovu fizičku sigurnost. Dogovorite način komunikacije s djetetom dok je samo (telefon, mobitel) i isplanirajte što će raditi dok bude samo.

Navikavajte dijete na samostalnost u hranjenju, odijevanju, odlasku na toalet.

Igrajte društvene igre u kojima će ponekad i izgubiti! (Čovječe ne ljuti se, Domino, Memory).

Slušajte i prepričavajte priče, pjesmice, brojalice, rastavljajte i sastavljajte riječ, imenujte predmete i pojave.

Razgovarajte o vašem prvom danu u školi, recite mu kako ste se vi osjećali, jeste li naišli na neki problem i kako ste ga riješili. Vaša dobra iskustva bit će mu jako potrebna kad se nađe u novoj i nepoznatoj situaciji.

Osim psihološke pripreme djeteta za školu, pripremite i sebe! Ovo je novo razdoblje u životu koje iziskuje prilagodbu djeteta, ali i cijele obitelji. Dijete treba podržavajućeg roditelja koji vjeruje u njega i njegove sposobnosti.

Zagreb, 110414.
Poliklinika Sveti Rok, Vukovarska.
Na fotografiji: Doktor Ernest Irha
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
CROPIX
Ortopedija

ORTOPEDIJA

Ernest Irha, prim. mr. sc. specijalist ortoped u Specijalnoj bolnici “Dr. Nemec” u Matuljima, subspecijalist dječje ortopedije

Djeci izaberite obuću koja će pomoći radu stopala. Moramo uzeti u obzir da su oni još u razvoju i treba paziti na sve, od toga kako hodaju pa do držanja. Nije nezanemariva ni činjenica da se djeca kreću s puno trčanja.

Kad govorimo o obući za školu, važno je da ona osigurava nogu. To znači cipela s čvršćim dijelom koji drži petu. Naime, stabilnija peta daje sigurnost, a to osigurava lakši korak, pa je utrošak energije manji.

Iako su u današnje vrijeme tenisice više-manje dobre, treba izbjegavati one koje imaju mekan gornji materijal, a debelo donjište. Nikako se ne smije zaboraviti da obuća mora biti od prirodnih materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:11