CROBAROMETAR

KAKO GRAĐANI VIDE NAŠE VODEĆE POLITIČARE Predsjednica i dalje ima najveću podršku i najviše pozitivnog dojma, a u najvećim je problemima Bernardić

Davor Bernardić, Andrej Plenković, Božo Petrov, Kolinda Grabar-Kitarović
 Hanza Media

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ovom trenutku može računati na potporu 54 posto birača, njezinu politiku ne odobrava 37 posto birača, a ne zna njih devet posto, pokazuje najnovije istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV.

Predsjednici je tako zaustavljen rast potpore birača za njezin rad, a imala je najbolju potporu nakon dvije godine. I dalje predsjedničinu politiku očekivano podupire 87 posto birača HDZ-a, pa i 48 posto birača Mosta, 44 posto birača Živog zida, ali i 38 posto birača SDP-a.

Predsjednica i dalje među biračima ima najviše pozitivnog dojma. Tako o njoj pozitivno misli 66 posto, a negativno 28 posto ispitanika.

O Andreju Plenkoviću više birača ima negativan dojam, točnije 49 posto, a pozitivan njih 44 posto.

O Ivanu Viliboru Sinčiću više birača ima pozitivan dojam, točnije njih 53 posto, a negativan 36 posto. I Božo Petrov nalazi se u skupini onih koji imaju više birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, točnije takvih je 48 posto, a onih koji o njemu imaju negativan dojam je 41 posto.

No, Davor Bernardić je pak političar koji kod više građana izaziva negativan dojam. Takvih je 56 posto, a o njemu pozitivan dojam ima tek 28 posto ispitanika.

Među HDZ-ovim biračima najpopularnija je Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 91 posto, slijedi predsjednik HDZ-a s potporom 87 posto i na kraju Milan Bandić s potporom 70 posto birača HDZ-a.

Među SDP-ovim biračima najpopularniji je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 70 posto ispitanika, zatim Anka Mrak Taritaš s potporom 67 posto ispitanika i tek na trećem mjestu Davor Bernardić s potporom od 63 posto ispitanika.

Građani već treći mjesec sve manje vjeruju vodećim institucijama. Ured predsjednice može računati na školsku ocjenu 2,98 ili trojku, Vlada na 2,34 ili dvojku i na kraju Hrvatski sabor 1,81 ili dvojku.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:21