GRADONAČELNIK.HR

KAKO GRADOVI I OPĆINE TROŠE Sisak za reprezentaciju dao 1,81 kn po stanovniku, a Milna na Braču 0 kuna

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016., čini se da sve više gradonačelnika štedljivije gospodari novcem građana.

Tako je u prošloj godini 15 gradova smanjilo troškove reprezentacije na manje od pet kuna po stanovniku, a tek njih osam, za razliku od 20 iz prethodnih godina, častilo se i prezentiralo s više od 50 kuna po stanovniku.

Rekord u štedljivosti i dalje drži Kristina Ikić Baniček i Grad Sisak. Gradonačelnica je dodatno srezala troškove reprezentacije, spustivši ih na manje od 2 kune po stanovniku, a umjesto 0,07 posto proračuna iz prethodnog razdoblja, izdvajanje je svela na 0,04 posto. Stav Kristine Ikić Baniček o ovim troškovima vrlo je jasan - oni ne pridonose dobrobiti građana.

Gradonačelnica Siska ističe kako odgovorno upravljaju proračunskim novcem pa je tako ovogodišnji proračun veći od prošlogodišnjeg, a da se nisu povećavale ni cijene komunalnih usluga ni prirez, nego je on rezultat kvalitetnije naplate potraživanja i transparentnije javne nabave.

Nakon Siska, kao najštedljiviji se plasirao Samobor koji je također smanjio izdatke za reprezentaciju u odnosu na prethodne tri godine te je u 2016. za te svrhe izdvojio 0,07 posto proračuna.

U top deset najštedljivijih gradova na reprezentaciji ušli su još Pula, Pazin, Mali Lošinj, Split, Zadar, Imotski i Kaštela. Kada se, pak, gledaju troškovi per capita, tu su Oroslavje, Imotski, Kaštela, Zlatar, Donji Miholjac, Slavonski Brod, Donja Stubica i Požega.

Što se tiče županija, najmanje je lani za reprezentaciju izdvojila Splitsko-dalmatinska - 0,81 kunu po stanovniku, potom Krapinsko-zagorska - 0,90 kuna, Osječko Baranjska - 1,11 kuna, Požeško-slavonska - 1,58 kuna, te Ličko-senjska - 1,69 kuna. Apsolutni rekorder je, pak, općina Milna na Braču. Štedljivi Bračani su za reprezentaciju dali - nula kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:22