EU IZBORI

KAKO JE GLASALA HRVATSKA SDP plaća cijenu suicidalne politike: HDZ je prvi put od 1991. najjača stranka u Zagrebu

 CROPIX

SDP je definitivno izgubio Zagreb i od tog poraza stranka teško da se može oporaviti. Kao intelektualno središte, glavni je grad godinama funkcionirao kao uporište lijeve Hrvatske. Ali, crveni Zagreb više ne postoji. Europski su izbori pokazali da je SDP-ov primat nestao. I ovdje je HDZ, sa 36 posto glasova podrške, istrčao ispred SDP-a, koji uspijeva sakupiti tridesetak posto glasova. O urušavanju Milanovićeve stranke govori i visoko, na treće mjesto plasirani OraH SDP-ove disidentice Mirele Holy sa sjajnim13-postotnim rejtingom.

DAVOR BUTKOVIĆ HDZ je pobijedio, od potopa su SDP spasili Orah i otpadnica Mirela Holy

SDP danas u Zagrebu plaća cijenu svoje godinama suicidalne politike. Stranka se zapravo raskolila na tri dijela. Dio je otišao za nekadašnjim SDP-ovim gospodarom Zagreba Milanom Bandićem.

Taj je otpadnički korpus tako brojan da vječnom gradonačelniku na lokalnim izborima osigurava glatku pobjedu, SDP-u donosi poraz, a jučer, na europskim izborima, vjerojatno je podebljao HDZ-ov rezultat. Proboj svoje stranke u Zagrebu Karamarko po svoj prilici može zahvaliti upravo Bandićevim glasovima.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA Birači su upozorili vladajuće: mijenjajte način vladanja

Drugi dio SDP-a nije mijenjao dres, ali je mijenjao lidera. Stranku u Zagrebu vodi mladi Davor Bernardić, koji se nije snašao. Nije ni mogao, jer nema potrebnih političkih kapaciteta. Pripada novoj generaciji SDP-ovih mladih lavova, kakvih je puna Milanovićeva vlada. Ne pokazuju strast za politiku, više su činovničkog duha, ali imaju strast za vladanjem. Tako se čini da SDP u Zagrebu više i ne postoji kao politička stranka nego tek kao interesni konstrukt svoga rukovodstva.

Treći je dio SDP-a otišao za Mirelom Holy, koja se u javnosti doživljava kao moderna, zelena ljevičarka, a njen OraH kao stranka ideala, kojih se SDP odavno odrekao.

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ STOŽERA HDZ-a 'Spremni smo osvojiti vlast i provesti reforme u državi'

Vladajuća koalicija na čelu sa SDP-om izgubila je i svoje tradicionalne glasače u urbanim sredinama: većinu su osvojili u samo pet županijskih središta. Radi se o posljednjim bastionima Kukuriku koalicije - SDP-ovoj Rijeci i Koprivnici, IDS-ovoj Puli te HNS-ovim Varaždinu i Čakovcu. Na lanjskim euroizborimna SDP je osvojio čak 12 gradova.

Najbolniji je gubitak svakako onaj u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Iako je Tonino Picula kandidat s najvećim brojem preferencijalnih glasova u Hrvatskoj, u njegovom gradu, Velikoj Gorici, HDZ je potopio SDP: HDZ je osvojio 42,53 posto, a SDP ni 28 posto glasova.

LJUBIMAC SDP-OVIH BIRAČA OSVOJIO 130.000 GLASOVA Picula slavio daleko od šefa Zorana Milanovića

Apsolutni gubitak bilježe i u Sisku, koji su prošle godine osvojili, a ove godine ih je HDZ pobijedio za 10 postotnih poena.

Izgubljen je i Bjelovar, zatim Zadar, koji su lani neočekivano osvojili, Šibenik... HDZ je pobijedio i u Osijeku, u kojem je osvojio 34 posto glasova, naspram lanjskih 20 posto. Zanimljivo je da je u Osijeku loše prošao i HDSSB, koji je ove godine tek slaba treća snaga: lani su bili drugi, odmah iza SDP-a.

Na županijskoj razini, HDZ je osvojio 16 županija, a SDP njih četiri.

Prije godinu dana, HDZ je dobio veći broj glasova u njih 12, a SDP u 8.

APSOLUTNI HIT IZBORA Najmlađa stranka u Hrvatskoj i službeno je postala treća politička opcija

Budući sastav hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu:

Ruža Tomašić (HSP-AS)

Marijana Petir (HSS)

Andrej Plenković (HDZ)

Dubravka Šuica (HDZ)

Ivana Maletić (HDZ)

Davor Stier (HDZ)

Tonino Picula (SDP)

Biljana Borzan (SDP)

Ivan Jakovčić (IDS) (Zamjenjuje Nevena Mimicu)

Jozo Radoš (HNS)

Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:04