POPULARNI PATER

KAKO JE GOVORIO SVEĆENIK KOJI JE STAO IZMEĐU BRANITELJA I POLICIJE 'Isus je volio homoseksualce'

Zagreb, 280515.Markov trg.?Branitelji prosvjednici iz Savske danas su predvodjeni Djurom Glogoskim i Josipom Klemmom dosli na Markov trg trazeci sastanak sa premijerom i odlucili ostati do daljnjeg.Na fotografiji: svecenik je stao izmedju prosvjednika koji su se sklonili u Crkvu svetog Marka i policije koja je okruzila crkvu.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Pater Ivan Mandurić, koji je sinoć na pragu crkve sv. Marka stao između policije i branitelja, uoči referenduma o braku dao je intervju Slobodnoj Dalmaciji.

- Protiv sam diskriminacije, vrijeđanja i ismijavanja homoseksulaca, protiv sam bilo čije nesreće, ali protiv sam toga da mi se oduzima pravo da budem ZA – to je samo dio promišljanja patera Ivana Ike Mandurića, duhovnika Studentskog katoličkog centra (SKAC) u Zagrebu, isusovca i svećenika u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova.

Svojedobno ste izjavili da “volite pedere” i da ste uvjereni kako i “Isus voli pedere”. Što znači ta ljubav, može li ona uopće imati granica ako je i Isus rekao “ljubi bližnjega svoga kao Boga svoga” i “kao sebe samoga”?

– To je zapravo Stari zavjet. Isus ide još dalje i kaže: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!” To govori svojim učenicima, ali odnosi se to i na nas. Ljubio nas je tako da je poginuo braneći nas, založio svoj život za svakoga, za bilo koga na ovom svijetu.

Naravno, jednako za mene i za svakog homoseksualca. Isus je za njega umro, umjesto njega. Ako ga je Isus toliko ljubio, moj Isus, onda i meni ta ljubav mora biti sveta, i moram voljeti onoga koga voli Onaj tko me spasio.

On je moj učitelj, i tome i mene uči. Sve što je drugačije, krivo je, i protiv Boga je. Dobro ste pitali: ima li ljubav granice? Nema! Ljubav je uvijek davanje.

Ali, jer ljubi, ona ne ide za povlađivanjem, nego za istinom, jer povlađivanje nije vaše dobro, nego je istina vaše dobro. Zato Isus ne povlađuje, nego britko i neumoljivo ostaje pri istini, baš zato je ljubi i ne može protiv našega dobra. Jer je ljubav odgovorna. Tako moramo i mi činiti.

Jeste li upoznali osobe homoseksualne orijentacije? Kako biste njima objasnili da brak ne može biti ništa drugo nego zajednica muškarca i žene?

– Naravno! Upoznao sam ih dosta, zbilja jako puno. A najviše kao svećenik. S mnogima od njih često razgovaram. Gledajte, morate znati: mnogi homoseksualci to shvaćaju. Ja vjerujem da su i većina takvih koji to jasno shvaćaju. Ali razumijem da postoji i dio njih koji to ne shvaćaju. Ne znam može li im se objasniti. Ponekad smo u tome nemoćni i ponekad zauvijek ostanemo različih mišljenja. No, ovdje je od tog shvaćanja važnija poruka da ih nitko nikada ne smije prezirati zbog onoga što u sebi osjećaju.

Jeste li za to da se homoseksualcima dopusti usvajanje djece?

– Duboko sam uvjeren kako hrvatski narod nije za to, i to se mora poštovati. Volja hrvatskog naroda mora biti sveta svakoj vlasti. Na žalost, na veliku žalost, vlast nije svjesna svoje zadaće.

Misli da može mijenjati i zapovijedati osjećajima i uvjerenju vlastita naroda. Ne ide to tako. Narod nije za to, i to mora biti sveto i hrvatskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Baš zato jer to ona ne prepoznaje i ne poštuje, i što je to ne zanima, baš zato nastaju problemi. Ovo je zapravo sukob vlasti s vlastitim narodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:26