PRIMJER OSTATKU DRŽAVE

KAKO JE JEDAN PROJEKT UJEDINIO SVE STRANKE NA BRAČU 'Mi ne gledamo tko je iz koje stranke i zato smo najrazvijeniji otok u Hrvatskoj'

 

Na Braču se intenzivno pripremaju za ljetnu sezonu požara tijekom koje su, tvrdi zapovjednik DVD-a Supetar Nikola Martinić Dragan, jedno od najrizičnijih područja u cijeloj Hrvatskoj.

Grad Supetar je, otkriva gradonačelnica Ivana Marković zajedno s općinama Nerežišća, Sutivan i Postira, izradio zajednički plan zaštite od požara, a izvrsno surađuju i s preostale četiri bračke općine i dva DVD-a, pa kada bilo gdje na otoku izbije požar, svi jedni drugima priskaču u pomoć.

DVD Supetar ima profesionalnu jezgru s deset stalno zaposlenih vatrogasaca, a ljeti je 24 sata u pripravnosti i s barem dvostruko više vrhunski obučenih gasitelja. Problem je, ističe gradonačelnica, što DVD nema prikladne prostorije, pa skupa vatrogasna vozila stoje vani na parkiralištu. Stoga su prije tri godine počeli pripremati dokumentaciju za gradnju novog vatrogasnog doma, koja je spremna kao i zemljište i građevinska dozvola.

Nedostaje im, međutim, 15-ak milijuna kuna koje ne mogu sami osigurati, pa su projekt nedavno predstavili Ministarstvu poljoprivrede, u kojem su se, kaže Marković, oduševili izvrsnom suradnjom svih jedinica lokalne samouprave, te su se za pomoć obratili Europskoj komisiji koja je kreirala posebnu liniju za financiranje zajedničkih vatrogasnih domova.

Multifunkcionalni centar

Nadamo se da bi do kraja godine procedura mogla završiti te da će iduće godine početi gradnja doma u kojem bi zapravo bio multifunkcionalni centar gdje bi bili smješteni i GSS i Civilna zaštita, a vatrogasci bi dobili prostor za obuku novih članova - govori SDP-ova načelnica te dodaje kako različite političke opcije na vlasti u pojedinim bračkim općinama nisu nikakva prepreka dobroj suradnji jer je svima najvažnija dobrobit otoka.

Potvrđuje to i HDZ-ov načelnik Postira Siniša Marović, koji kaže da se na Braču ne bave politikantstvom nego si međusobno pomažu jer su svjesni da se u maloj sredini moraju držati zajedno kako bi lakše ostvarili neke projekte na dobrobit svih otočana, ali i uštedjeli. Oboje kao dobar primjer ističu projekt edukacije stanovništva o razvrstavanju otpada “Zeleni Brač”, koji se već nekoliko godina uspješno provodi, a zajednički zabrinjavaju i otpad.

Sustav zaštite

- Kada gori na otoku, ne gleda se u kojoj je požar općini, nego svi idu gasiti - tvrdi Ivana Marković.

I nezavisni načelnik Sutivana Ranko Blažević tvrdi kako iskusni vatrogasci iz Supetra u slučaju požara do Sutivana stižu za najviše 10 minuta te da sustav fantastično funkcionira.

Na Braču se, zaključuje on, ne gleda tko je iz koje stranke, nego se važne odluke donose jednoglasno i upravo zbog toga su najrazvijeniji otok u Dalmaciji, a vjerojatno i cijeloj Hrvatskoj, te svojim primjerom i drugima u zemlji mogu biti uzor toga kako se kroz zajedništvo mogu ostvarivati projekti kojima se podiže kvaliteta života svih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:23