SKANDAL U ZADRU

KAKO JE JEDNA SLIKA MUŠKOG POLJUPCA POSTALA SLUČAJ Ogorčenom gimnazijalcu odbili rad uz bizarno obrazloženje: Zamislite što bi bilo da smo to pustili

 
Sporni plakat, u krugu ravnatelj Rade Šimičević i profesorica Ivanka Radulić
 Srednja.hr / Gimnazija Vladimir Nazor / Hanza Media /

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (ŠPU) punih 18 godina organizira vrlo popularnu Županijsku smotru učeničkih likovnih radova, nazvanu Art Dizajn. Radove im šalju učenici osnovnih i srednjih škola, nakon čega profesori likovnih predmeta u ŠPU naprave konačan odabir.

No, ove godine jedan je rad izbačen prije nego što je uopće došao do Škole primijenjene umjetnosti i njezina povjerenstva. Zašto? Jer je učenik, i to gimnazijalac, naslikao dvojicu muškaraca koji se ljube.

Učenik pohađa Gimnaziju Vladimira Nazora u Zadru. Tamo je radove pregledalo tročlano povjerenstvo, čija je predsjednica prof. povijesti umjetnosti Ivanka Radulić. Rad je odbačen. To je ujedno jedini rad iz Gimnazije Vladimira Nazora koji nije pušten na prosudbu u Školu primijenjene umjetnosti.

Kritika vremena

Događaj je apsurdan jer je tema ovogodišnje Smotre “Umjetnik kao kritičar vremena”. Stoga je učenik naslikao istospolni par u poljupcu, no sa strane, kao da dolaze “izvana”, napisane su riječi “Sick” i “Freaks”, koje označavaju odnos društva prema LGBT zajednici. Upravo zbog takvog odnosa na slici su kod obojice muškaraca prikazane suze. Učenik je time nedvosmisleno pokazao kakav je odnos hrvatskog društva prema istospolnim parovima - naziva ih se bolesnicima i nakazama, a da bi poruka mladog umjetnika o odnosu društva prema LGBT zajednici bila potpuno jasna, učenik je svoj rad nazvao “Nakaze”.

Dakle, tema ovogodišnje Smotre bila je precizno pogođena: umjetnik kao kritičar vremena. No sporan je, očito, bio eksplicitan prikaz zagrljenih muškaraca u poljupcu.

Čija je odluka?

- Tko smo mi da se miješamo u rad prosudbenog Povjerenstva? - komentirao nam je slučaj Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, ne želeći razgovarati o odluci tog tijela, istaknuvši da povjerenstvo i škola imaju autonomiju u odlučivanju te da je priča oko izbora učeničkog rada gotova kad oni kažu “da” ili “ne” za neki rad.

Učenik autor slike bio je ogorčen i pitao profesoricu likovne umjetnosti Ivanku Radulić zašto samo njegov rad nije prošao, to više što je traženo da se naslika ono što je predmet kritike. Objašnjenje je bilo da je rad uvredljiv, o čemu nam je prof. Radulić u četvrtak kazala:

- Mi smo protiv svakog nasilja, a na toj slici su uvredljive poruke. Shvaća se kao da se napada LGBT zajednica, zato smo je odbili. Zamislite što bi bilo da smo taj rad pustili, ispalo bi da potičemo nasilje - rekla je prof. Radulić, ne ostavljajući mogućnost za nastavak razgovora, odnosno pitanje zar slika ne reprezentira upravo suprotno, stajalište društva prema LGBT zajednici i time ujedno pogađa temu Smotre “Umjetnik kao kritičar vremena”. Naime, i sam autor slike jasno je na portalu srednja.hr objasnio o čemu je riječ na slici.

- Rad je trebao predstavljati kritiku neprihvaćanja LGBT zajednice u društvu - rekao je. - Predložio sam profesorici da promijenim naslov djela iz izvornog, sarkastičnog ‘Nakaze’ u naslov koji bi jasno kazao da je rad napravljen radi potpore LGBT zajednici i da ne prikazuje moje mišljenje o njima, nego verbalno nasilje koje svakodnevno proživljavaju u društvu. Nakon poduljeg nagovaranja pristala je razgovarati sa psihologinjom o mom prijedlogu novog imena - ispričao je učenik za portal srednja.hr.

Provokativnost

No, nakon vijećanja, to više nije bilo dovoljno. - S argumenta ‘neki pripadnici LGBT zajednice bi se mogli uvrijediti’ prešlo se na ‘tema je previše provokativna’, ‘rad prikazuje kontakt između dva muškarca’, ‘moramo paziti na što stavljamo ime škole i jednostavno ne možemo riskirati’ i ‘prikaz je previše grafičan’ - posvjedočio je učenik koji je inače dobio veliku podršku kolega, a jedna učenica je iz solidarnosti odlučila povući svoj rad iako su ga odobrili.

Sva je prilika, dakle, da je problem ipak isključivo u prikazu dvojice muškaraca u zagrljaju.

Radi boljeg poznavanja konteksta slučaja, važna je činjenica i da je ravnatelj škole Rade Šimičević, inače HDZ-ov gradski vijećnik, kao predsjednik Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (Ogranak Zadarske županije) čvrsto stao u obranu Joze Dragića, ravnatelja u čijoj se školi dogodilo nasilje nad učenicom koja je žigosana. Šimičević i ostali zadarski ravnatelji napisali su pismo ministrici Blaženki Divjak u kojem su, prije 20-ak dana, istaknuli da Dragić nije zaslužio da bude smijenjen samo zbog nesmotrenih izjava i bez jasnih kriterija. Tako su u samo nekoliko dana u Zadru pokazani dvostruki kriteriji: žigosanje u Ekonomskoj školi nije okvalificirano kao nasilje, ali učenički rad s prikazom poljupca dvojice muškaraca ne može na izložbu “zbog poticanja na nasilje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:50