MINISTAR OBRANE

KAKO JE KRSTIČEVIĆ PREŽIVIO SLUČAJ F-16: NEMA ŠANSE DA GA PREMIJER SMIJENI 'Da je to neki drugi ministar, vjerojatno bi već pospremao radni stol'

 Vojko Bašić / Cropix

Nema šanse da Damir Krstičević bude smijenjen. Andrej ga neće micati. Jer kad bi smijenio Krstičevića, više ga ništa ne bi povezivalo s ruralnim HDZ-om. Nakon što je odstrijelio Milijana Brkića, jedino mu je Krstičević ostao ta spona. On je general Hrvatske vojske, u ratu je bio zapovjednik IV. gardijske brigade i on je u manjim sredinama i dalje ikona rata i pobjede - govori jedan od istaknutih HDZ-ovaca koji ujedno participira u Vladi i uvjerava nas da unatoč blamaži s neuspjelom kupovinom vojnih zrakoplova i paljbi koja po premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Krstičeviću dolazi sa svih strana, neće biti promjene na čelu resora obrane.

Istu procjenu iznosi nam i drugi sugovornik iz Vlade koji osnovni razlog zbog kojega Plenković neće smijeniti Krstičevića nalazi u činjenici da je uz Gordana Jandrokovića i Davora Ivu Stiera bio među prvima u HDZ-u koji su zaslužni što danas imamo Vladu i vodstvo HDZ-a kakvo jest. - Osim toga, on je Plenkoviću vodio stožer na unutarstranačkim izborima. A to su stvari koje se ne zaboravljaju - kaže nam ovaj sugovornik.

Nastavlja kako vjeruje da je posao s kupovinom borbenih zrakoplova završio blamažom prvenstveno zbog nespretnosti Damira Krstičevića. - Cijelim procesom je on upravljao. Mislim da je Krstičević do samoga kraja vjerovao da će se ugovor o kupovini aviona F-16 Barak ipak realizirati - kaže i uvjerava nas da premijer Plenković doista nije znao za non-paper koji je američko veleposlanstvo u Zagrebu prije godinu dana uputilo Uredu predsjednice i Ministarstvu obrane, kao ni za mailove u kojima se upozoravalo da bi proizvođač mogao uskratiti Izraelu dozvolu za prodaju polovnih aviona Hrvatskoj.

Visokopozicionirani HDZ-ov dužnosnik iz redova zakonodavne vlasti također je uvjeren da neće biti nikakvih sankcija za Krstičevića nakon blamaže s kupovinom zrakoplova, a kamoli smjene. - Neuspjela kupovina vojnih zrakoplova sigurno će uzdrmati Krstičevićev rejting, no njegova zvijezda je na jugu Dalmacije, u X., pa i u IX. izbornoj jedinici, i dalje sjajna. On je tu i dalje zapovjednik legendarne IV. gardijske brigade, a njegovi su Pauci jaka organizacija, premrežena i dobro organizirana. Uostalom, Krstičević je jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji je obnašao ovako visoku i važnu vojnu dužnost u ratu. Pritom je među prvima u stranci podržao Plenkovića - govori nam ovaj sugovornik.

Krstičević se, nakon što ga je zajedno s ostalim generalima koji su potpisali pismo političkog sadržaja umirovio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, otisnuo u poduzetničke vode. Posao je našao u tvrtki King, odnosno M San grupi gdje mu je jako dobro išlo. Ipak se okrenuo politici. Sudjelovao je na parlamentarnim izborima 2011. godine, osvojio saborski mandat, ali ga je odmah zamrznuo i nastavio s privatnim biznisom. Na izborima 2016. godine tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko postavio je Krstičevića za nositelja liste u X. izbornoj jedinici. Krstičević je dobio više od 40.000 preferencijalnih glasova, a HDZ osvojio čak sedam mandata, no unatoč tome Karamarko ga je preskočio kada je sastavljao vladu. Umjesto Krstičevića, za ministra obrane imenovao je svog prijatelja Josipa Buljevića.

Protiv Karamarka

No, ovaj put se Krstičević nije povukao iz politike, već je vrlo aktivno dočekao stranačka previranja koja su brzo uslijedila.

- U recentnim političkim previranjima jasno sam iskazivao svoje stavove i neslaganje s nekim političkim odlukama koje su HDZ, ali i cijelu državu, dovele u nimalo zavidnu situaciju. Kritički sam se osvrtao na odluke koje su nas dovele do prijevremenih parlamentarnih izbora, a sada je vrijeme za djelovanje, za konkretan doprinos razvoju zrelijeg i boljeg hrvatskog društva. I dalje sam uvjeren da HDZ, kao stožerna stranka koja je stvarala i očuvala Hrvatsku, mora preuzeti potpunu odgovornost da ovu državu učini boljom. Smatram da to možemo ostvariti uz vodstvo gospodina Plenkovića - rekao je Krstičević u jednome od predizbornih intervjua.

U vrijeme kada je Karamarko predlagao opoziv premijera Tihomira Oreškovića i obećavao HDZ-ovcima da će presložiti novu većinu, Krstičević je na unutarstranačkim sastancima prema njemu bio iznimno oštar.

Na Predsjedništvima HDZ-a upravo se Krstičević najžešće suprotstavljao Karamarku. Na jednom od sastanaka mu je otvoreno rekao kako se afera vezana uz MOL i Inu toliko zakotrljala da mu se u medijima prišiva i izdaja nacionalnih interesa. Spočitavao mu je i katastrofalan rad u stranci i Vladi, zamjerio pogrešno kadroviranje, promašen odabir suradnika kojima se okružio i stvaranje loše klime. U medijima se prenosilo kako je HDZ u bezizglednu situaciju dovela baš politika koju je vodio Karamarko jer je on podržavao Oreškovića, hvalio ga, a sad mu nije dobar jer je doveo u pitanje njegove osobne interese. Otvoreno mu je kazao da bi minimum političke odgovornosti zahtijevao njegov odlazak iz Vlade, jer ovako ugrožava cijelu stranku.

“On nije za političara”

Kada je u Sabor došao prijedlog za opozivom Oreškovića, nisu ga potpisali Gordan Jandroković, Damir Krstičević, Miro Tuđman, Ivan Anušić, Željko Dilber, Željko Glasnović, Stjepan Pintarić i Sandra Jakelić.

Uslijedio je pad HDZ-ove Vlade te novi unutarstranački, pa izvanredni parlamentarni izbori. Krstičević se vrlo otvoreno i aktivno svrstao uz Plenkovića i bio je na čelu njegova izbornog stožera na unutarstranačkim izborima. Pošto je Plenković postao mandatar i formirao Vladu, Krstičević je imenovan za ministra obrane.

Preko Krstičevića je Plenkovićeva Vlada dobila i podršku generala Ante Gotovine koji je svojevrsna ikona u braniteljskoj populaciji, što je premijeru iznimno važna spona s ovim dijelom biračkog tijela. Na sjednici Vlade održanoj 17. studenog 2016. godine u Vukovaru, Plenković je potpisao rješenje kojim je Gotovina imenovan za savjetnika ministra obrane.

Već pri prvom proračunu najavljena su povećana izdvajanja sredstava za obranu i to nakon što su šest godina bila smanjivana. Iz godine u godinu proračun za obranu je sve veći, a obećaje se da će rasti do 2 posto BDP-a što traži NATO. Sada su izdvajanja za obranu u srednjem rangu zemalja članica NATO-a. Krstičevićev projekt Domovinske sigurnosti dobio je zamah, vratio je vojarne u Ploče, Pulu, Varaždin i Vukovar te započeo dugo odgađanu kupovinu vojnih aviona.

- Krstičević je u nabavku vojnih zrakoplova išao u dobroj vjeri. Itekako je moguće da ni Krstičević, ni njegova administracija nisu shvatili signale koje su im slali Amerikanci, i da naprosto nisu prepoznali da Izrael neće dobiti dozvolu da ih proda - kaže jedan od njegovih kolega iz Vlade i navodi kako je to za ministra obrane bio preveliki zalogaj.

- Krstičević nije dorastao funkciji koju obnaša. On naprosto nije za političara. Nije to posao za svakog, a Damir je usto još i potpredsjednik Vlade - kaže ovaj naš sugovornik. Manje izravno, ali u sličnom tonu govori i sugovornik s druge strane Markova trga. Ni on ne sumnja u iskrene namjere Krstičevića da obnovi ratno zrakoplovstvo. - Ne znam jeste li vidjeli, ali on je zamalo počeo plakati kada je nakon aktualnog sata izašao iz sabornice i davao izjave novinarima - kaže ovaj HDZ-ovac i navodi da je Krstičević sa srcem ušao u pregovore s Izraelom. Također nas uvjerava kako on, ali ni premijer Plenković, do studenog prošle godine doista nisu znali da bi posao mogao propasti.

Na pitanje kakav je Krstičevićev utjecaj unutar HDZ-a odgovara da je u dalmatinskom dijelu stranke sigurno jako velik, ali se on ipak ne može preslikati na cijelu stranačku strukturu.

Drugi sugovornik naglašava da će Plenković svog ministra obrane braniti do zadnjih granica i to zato što mu je on jedina prava spona prema braniteljskoj populaciji. Napominje da je tu i ministar branitelja Tomo Medved, ali su njegovi politički dosezi iznimno skromni.

- Da je neki drugi ministar napravio ovako nešto što je Krstičević s nabavom vojnih zrakoplova, vjerojatno bi već pospremao radni stol - kaže nam jedan od HDZ-ovaca i dodaje da sve počiva na stranci. Ako predsjednik nema stabilnu podršku u stranci, pojašnjava, teško će onda dobiti sve druge bitke. - Onaj tko je izgubio u stranci, taj će gubiti i na svim drugim frontovima - tvrdi i kaže da i tu leži jedan od bitnih razloga zbog kojih se Krstičeviću unatoč velikoj aferi ne trese stolica.

Na pitanje može li se trenutna pozicija u kojoj je ministar obrane suočen s propašću posla desetljeća i činjenicom da je zanemarivao i skrivao upozorenja koja su dolazila od američke stranke kako proizvođač neće dozvoliti Izraelu da proda avione s njihovom tehničkom nadogradnjom uspoređivati s pozicijom bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić koja je napustila Vladu suočena s aferom Hotmail, svi naši sugovornici odgovaraju više s ne, nego s da.

- Micanje Martine Dalić ojačalo je Plenkovićevu poziciju u HDZ-u. Nju nitko u stranci nije volio. Nisu je ni smatrali pravom HDZ-ovkom. O njoj se pričalo kao osobi koja je financirala stranku Pametno. Nikome nije bilo drago što je bila osoba od velikog povjerenja premijera. No, kada je dala ostavku i otišla iz Vlade, to je poboljšalo Plenkovićev rejting u stranci - tvrdi naš sugovornik koji smatra da bi smjenom Krstičevića reakcija bila obrnuta.

Neće se povući

Naši su sugovornici prokomentirali i mogućnost da, potraje li afera dulje vrijeme i počne ozbiljno štetiti Vladi i premijeru osobno, Krstičević sam podnese ostavku kao što je to učinila Martina Dalić. Oni, međutim, redom procjenjuju kako nema šanse da se Krstičević povuče. U ljeto 2017. godine kada je u sezoni požara nakon kritike predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović da vojska nije bila dovoljno angažirana u gašenju vatre, Krstičević davao ostavku vjerojatno je, kažu, znao da je premijer neće prihvatiti.

Kada je Martina Dalić dala ostavku, to je, kažu nam, bio ozbiljan potez. Afera Hotmail je jako uzdrmala Vladu i premijera osobno i on se naprosto morao pozdraviti s jednom od najvažnijih suradnica. Odlazak Dalić iz Vlade se osjeti jer je nitko nije zamijenio na pravi način. Krstičevića, slažu se naši sugovornici, ne bi bilo tako teško zamijeniti. No, njegov kapital je upravo u sponi s biračkim tijelom kojemu je najvažniji Domovinski rat. - Pred nama su izbori za Europski parlament, a Plenković ne želi da mu krajnja desnica uzme i jedan glas, i tu također treba tražiti razlog zbog kojih neće smijeniti Krstičevića - zaključio je jedan od HDZ-ovaca s kojim smo razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:17