- Hook&Cook je spoj svega što volim: ribarenja, hrane, glazbe i društva - započinje razgovor 34-godišnji Siniša Pavlović, organizator istoimenog festivala, u kojem je spojio sve svoje ljubavi, a i suvlasnika ribljeg bistroa u Puli.
Mladi ribar zbog krize u ribolovu odlučio je potražiti nove izvore zarade i na kreativan način promovirati ribu iz Jadrana. Osim ribljeg fast fooda koji je otvorio u Puli, organizira i festivale na kojima riblje specijalitete na samom molu serviraju ribari koji su tu tunu ulovili toga jutra. Pavlović se na plivaricu Levan ukrcao s očuhom kad mu je bilo samo 19 godina i otada je u ribolovu.
- Očuh me naučio svemu što znam o ribolovu - kaže te dodaje da je zbog nesretnog slučaja sa 24 godine naslijedio spomenutu plivaricu.
- Bio sam tada, koliko znam, najmlađi kapetan na Jadranu. Stresno mi je bilo u početku, ali uz posadu i bliske ljude uspio sam održati posao sve do danas. Mnogi su mi tada govorili: “Mlad si, nećeš to moći, težak je to posao....”, ali nisam odustao - nastavlja Pavlović, koji je prije pet godina prvi put odlučio proširiti biznis.
Odnos s posadom
Zaljubio se u lov na tune i kupio brod Tunana.
- Organiziramo na njemu Big Game Fishing izlete, a ostvarili smo i uspjehe na natjecanjima, primjerice ulovili smo tunu od 262 kilograma, koja je bila najveća ulovljena riba 2015. godine na Jadranu - prisjeća se Pavlović. Dodaje da je o ribolovu najviše naučio kroz iskustvo, odnosno “na moru”.
- Važan je i odnos s posadom, s ljudima, jer bez njih nema ni ribe u mreži, zato najveća zahvala posadi - poručuje. Kaže da je mana posla nedostatak socijalnog života.
- Smetalo me dok sam bio mlađi. Ekipa ide na fešte, a ja na more, društvo putuje na izlet, a ja na more... - prisjeća se. Zbog sve lošije situacije u ribolovu počeo je tražiti i druge izvore zarade te smatra da mladi u ribarstvu danas imaju sve manje perspektive.
- Uvedena su brojna ograničenja: postoje ograničenja koja se odnose na količinu ulova pa smo ograničeni brojem ribolovnih dana te raznim prostornim ograničenjima i još su zabranjeni pojedini dijelovi mora za ribarenje. I, naravno, ni da ne spominjem da su svi troškovi narasli, a cijena ribe je ista ili niža - ističe. Stoga je prije tri godine s prijateljicom Ivanom Vareško, koja je i autorica fotografija, došao na ideju o pokretanju gastro-glazbenog festivala na ribarskom mulu u Medulinu.
Pun pogodak
- Spojili smo modernu glazbu s tradicionalnim morskim namirnicama, kao što su tuna i srdela, koje su većinom iz našeg ulova te ulova prijatelja ribara. Pokazalo se kao pun pogodak jer je festival bio dobro posjećen, pa smo ga i ove godine organizirali četiri puta - priča. Također je ideju o ribljem fast foodu ostvario s prijateljem Josipom Urtijem, koji se bavi podvodnim ribolovom.
- Njegova baka je imala lokal u središtu Pule još od 1969. godine, bio je to jedan od prvih ugostiteljskih objekata u Puli. Posao se u obitelji prenosio s koljena na koljeno pa ga je naslijedio moj prijatelj. Odlučili smo ove godine preurediti lokal te uvesti u ponudu riblji fast food meni - kaže Pavlović te dodaje da im je u kreiranju menija pomogla mlada kuharica i food blogerica Jelena Markota.