ŽALBA ODBAČENA

KAKO JE PROPAO TODORIĆEV PLAN DA SPRIJEČI SVOJE IZRUČENJE U HRVATSKU Nisu mu pomogle ni odvjetničke zvijezde

Ivica Todorić, supruga Vesna i odvjetnica Cherie Booth
 Henry Nicholls / REUTERS

Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na raspravi u četvrtak ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska izdala Europski uhidbeni nalog prerano, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićev zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Oni su tada zatražili odgodu odluke uz obrazloženje da su tek preuzeli slučaj, da im treba vremena da se upoznaju s predmetom te da raspolažu s novim dokazima o politički motiviranom progonu.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines 6. rujna.

Međutim, umjesto toga, u četvrtak je odvjetnik Hines sat i pol vremena pokušavao dokazati da je Europski uhidbeni nalog izdan prerano, bez potvrđene optužnice, samo na temelju odluke o pokretanju istrage, što po njemu ne predstavlja jamstvo da će do će optužnice doista i doći, drugim riječima, da se uhidbenim nalogom prejudicirao ishod istrage.

Hines je istaknuo da bi, u slučaju da je do izručenja došlo odmah nakon prvostupanjske odluke o izručenju, Todorić do danas bio više od šest mjeseci u pritvoru, a da pritom još nema naznaka kada će biti podignuta optužnica.

Sudac ustvrdio da nema materijala za žalbu, Todorić kaže da je 'spreman na sve'

Predstavnik britanskog tužiteljstva je u svom izlaganju branio odluku o izručenju i isticao da je prikupljeno mnoštvo dokaza prije izdavanja uhidbenog naloga.

Sudac Duncan Ouseley je tijekom izlaganja obrane i tužiteljstva postavljao pitanja, komentirao i davao primjedbe, spominjao razlike u pravosudnim sustavima Velike Britanije i Hrvatske. Nakon rasprave, koja je trajala više od dva sata, objavio je stanku od sat vremena nakon koje će donijeti odluku.

Po povratku u sudnicu detaljno je prošao kroz prvostupanjsku presudu iz travnja i zaključio da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

Ivica Todorić je, nakon što mu je potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj, izjavio da je "malo razočaran", ali da je spreman za daljnje bitke.

"Ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao godinu dana i za to vrijeme sam obavio zadaće koje sam sebi postavio. Ostajem ovdje još oko 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram ići dalje u bitku i mislim da me ovo neće zaustaviti i da će krenuti još jače naprijed", izjavio je Todorić novinarima nakon što je sudac Visokog suda u Londonu Duncan Ouseley odbacio njegov zahtjev za pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Na upit je li spreman za Remetinec, Todorić je odgovorio: "kako ja ne bih bio spreman, ja sam na sve spreman".

Također je dodao da ne vidi za što bi u Hrvatskoj mogao biti osuđen.

Rekao je da je u proteklih godinu dana prikupio čitav niz informacija, dokaza i činjenica. Dodao je da je protiv premijera Andreja Plenkovića jučer podnio kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Za razliku od prethodnih ročišta u Londonu, Todorić je u četvrtak ušao u zgradu suda kroz sporedni ulaz i tako izbjegao kamere.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:19