ZAHTJEVNA MISIJA

Kako je student FER-a izradio prvu hrvatsku bespilotnu ronilicu

Mladi tim istraživača s Fakulteta elektrotehnike i računarstva otputovat će iduće godine na svjetsko natjecanje bespilotnih ronilica

ZAGREB - Dvadeset i prvo stoljeće bit će vrijeme prodora u podmorje - tumači profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zoran Vukić, pokazujući projekt 24-godišnjeg studenta Nenada Trifunovića koji će sa svojom prvom hrvatskom bespilotnom ronilicom dogodine nastupiti na međunarodnom natjecanju u NATO-ovoj bazi u Kaliforniji.

Nalik ‘Voyageru’

Student FER-a i njegov tim natjecat će se sa sudionicima iz Amerike, Indije, Japana i Kine. Prototip koji izrađuju vizualno je nalik Voyageru iz “Zvjezdanih staza”, a može zaroniti i na tisuću metara dubine. U njega će ugraditi kompjutor najnovije generacije pomoću kojeg će se ronilica kretati lijevo-desno i gore-dolje, a okretat će se uz pomoć nekoliko pokretnih propelera. Najzahtjevnije zadatke obavljat će automatski, bez dodatnog upravljanja.

- Ronilica će biti izrađena od karbon-kelera, materijala koji se upotrebljava u Formuli 1, a naša je zadaća u 15 minuta izvršiti zadanu misiju: zaroniti u bazen, proći kroz jednu cijev, po dnu pratiti liniju, identificirati crveni objekt i zabiti se u njega. Treba identificirati fotografiju tenka i u nju ispaliti torpedo, pokupiti jedan objekt i na kraju izroniti - objasnio je Trifunović.

Misija je vrlo zahtjevna i samo ju je jedan tim u povijesti toga natjecanja uspio do kraja izvršiti. Nenadov tim nada se da će barem 80 posto toga napraviti upravo njihova ronilica.

Nedostaje još novca

Ovaj projekt, koji se smatra budućnošću podvodnog istraživanja, može poslužiti za zaštitu podmorja, arheološka ispitivanja i gradnju mostova, a ta je tehnologija zanimljiva i vojsci. Vojska, naime, ulaže mnogo novca u razvoj novih tehnologija, a takva ronilica može služiti i u zaštiti luka.

Za projekt je trebalo prikupiti više od 100.000 kuna. Podupire ih njihov fakultet, a dobili su novac i od Studentskog zbora, ZG Holdinga te ZABA-e, što je nedovoljno.

- Hrvati su izumili torpedo, a kada bismo mi nešto osvojili, bio bi to velik uspjeh hrvatske pameti - kaže Trifunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:03