LETEĆE CIJENE

KAKO JE TO MOGUĆE!? Karta od Splita do Zagreba skuplja 100 kuna nego od Zagreba do Splita, a pojašnjenje službenice na šalteru je nevjerojatno

 
 Slobodna Dalmacija

Ista usluga, isti cjenik, a dvije cijene! Takvo što moguće je u Hrvatskim željeznicama. Relacija je Zagreb - Split, odnosno Split - Zagreb.

- Da danas putujete spavaćim kolima Hrvatskih željeznica iz Zagreba u Split (majka s dvoje djece), platili biste gotovo sto kuna ili 30 posto manje nego da u isto vrijeme putujete na relaciji Split - Zagreb?!?!?!. Ne pitajte kako je to moguće!!! – požalio se ovih dana jedan naš čitatelj, piše Slobodna Dalmacija.

Njegov bliski član obitelji s dvoje mališana (beba od šest mjeseci i dijete od četiri godine) 27. travnja prvo je putovao iz metropole prema jugu. Na šalteru zagrebačkog kolodvora jednu putnu kartu i dva ležaja u dvokrevetnom vagonu platili su ukupno 308 kuna. Djeci je karta izdana na nula kuna, jer ona mlađa od šest godina inače je ne plaćaju.

Problem će, međutim, ispasti u povratku 3. svibnja. Na splitskom kolodvoru za smještaj u trokrevetnoj kabini trebali su platiti 328,40 kuna. Majci i roditeljima koji su je ispraćali odmah je u oči upala nelogičnost i zatražili su objašnjenje, pa im je rečeno da mora platiti i putnu kartu jer dijete koristi – ležaj.

- Službenica na kolodvoru u Splitu bila je odrješita i nije htjela poslušati naše argumente. Po njoj, bez obzira što se radi o djetetu mlađem od šest godina, za njega se mora kupiti putna karta ako koristi ležaj u spavaćim kolima. Nije mi bilo teško i odmah sam zvala zagrebački kolodvor, gdje mi je žena sa šaltera rekla da se djeci do šeste godine života na naplaćuje karta, odnosno izdaje se za nula kuna.

Znači, posve drugačija priča.

Ispričala sam sve to njezinoj kolegici iz Splita, ali mi je ona rekla da ju nije briga što Zagreb govori i da izvolimo kupiti kartu za malu od četiri godine. Više nam se nije dalo prepirati, bližilo se i vrijeme polaska, pa smo za moju četverogodišnju unuku kupili tu kartu i platili je 100,40 kuna. Sve nas je skupa došlo 328 kuna, jer je taj dan vrijedio popust. Da ga nije bilo, cijene bi prešla i 500 kuna – kaže baka iz Splita.

Mail s reklamacijom

Kći i djeca iduće su jutro sretno doputovali na svoje odredište, ali se baka i djed nisu htjeli pomiriti sa situacijom.

- Niti ćemo se obogatiti, niti osiromašiti za tih 101 kunu, ali nas je žuljalo kako to da jedan princip vrijedi kada kartu kupujete u Zagrebu, a drugi u Splitu, iako se radi o istom prijevoznku, vlaku, usluzi... Zato sam u subotu 4. svibnja napisala mail s reklamacijom na HŽ-ovu službu za pohvale i pritužbe. Do danas, međutim, nismo dobili nikakav njihov odgovor - ispričali su nam.

Bio je ponedjeljak 7. svibnja kada smo razgovarali. Isti dan smo na mail glasnogovornice HŽ Putničkog prijevoza Mihaele Tomurad Sušac, ujedno i ravnateljice Ureda uprave, poslali upit i zatražili pojašnjenje. Nakon dva dana čekanja on stiže u četvrtak u poslijepodnevnim satima.

- Ispričavamo se putnici zbog različite naplate usluge – navode odmah na početku, a onda i razloge kako je došlo do cijelog slučaja:

- Sukladno Tarifi 101 HŽ Putničkog prijevoza propisano je da dijete do navršene 6. godine koje se prevozi u vagonu za spavanje u slučaju da se prevozi na postelji s osobom koja je kupila posteljnu kartu, prevozi besplatno, tj. bez naplate prijevozne karte i posteljne karte.

U slučaju da se za dijete do 6. godine zahtijeva zasebna postelja, tada se naplaćuje karta za dijete i posteljna karta u punom iznosu. Sukladno navedenom, blagajna u kolodvoru Split ispravno je ispostavila prijevozne i posteljne karte.

Blagajna u Glavnom kolodvoru Zagreb primijenila je tarifnu odredbu vezanu uz prijevoz djece u vagonima za sjedenje prema kojoj se djeca do navršene 6. godine prevoze besplatno iako se za njih zahtijeva posebno sjedalo te ako ih prati odrasla osoba. U tom slučaju plaćaju samo rezervacijsku kartu za sjedalo.

S obzirom da je putnica prema navodima iz vašeg upita tražila kartu za prijevoz u vagonu za spavanje, blagajna u Zagrebu na Glavnom kolodvoru ispostavila je pogrešne karte.

Odgovor baki

Isti dan, gle čuda, odgovor dobiva baka iz Splita, s čijeg je maila i išla reklamacija HŽ-u. On je skoro do riječi isti onome što je nama stigao. U prijevodu, od povrata novca neće im biti ništa.

- Ovo je pojašnjenje napisano na način da nam se ne mora uvažiti reklamacija i vratiti razlika. Ja ne mislim da je kriva tamo neka službenica na zagrebačkom kolodvoru, već je očito da je pravilnik napisan na način da ga se može tumačiti kako tko hoće. Osim toga, da nije išao vaš upit, mi bismo smo se još načekali na naš odgovor – kaže nam.

Nakon svega, postavlja se pitanje koliko dugo se pravilnik tumačio na štetu, i to ne baš zanemarivu, putnika što su putovali iz Splita u odnosu na one iz Zagreba. Danima, mjesecima, godinama? Odgovor nismo saznali, ali iz HŽ-a je u istom mailu stigla i jedna znakovita rečenica:

- Blagajničko osoblje dodatno je upozoreno na poštivanje propisa vezanih uz ispostavljanje karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48