TRAG NOVCA

KAKO JE TODORIĆ IZVLAČIO NOVAC Posuđivao u kešu, a vraćao kroz prijeboje: Forenzičari ispituju više od 3 milijarde kuna zajmova vlasniku Agrokora

 Tomislav Krišto / CROPIX

U revidiranom financijskom izvještaju Agrokora koji je objavljen ovoga tjedna vidljivo je da su u 2015. godini bile registrirane velike transakcije s Ivicom Todorićem kao vlasnikom, a u pitanju su pozajmice koje je on uzimao od kompanije u iznosu većem od tri milijarde kuna.

Transakcije (potraživanja) u 2016. godini su daleko manje, ukupno oko 420 milijuna kuna plus 150 milijuna kuna s vlasnički povezanim kompanijama koje on kontrolira, pa proizlazi da je značajan dio namiren. Pitanje je, naravno, kako se to dogodilo i je li realno.

Kako saznajemo, te će transakcije, koje su velikim dijelom vezane i uz tzv. IPO ugovor i troškove koju su nastali vezano uz njega, biti predmet detaljne forenzičke obrade.

Sumnjivo

Razlog za detaljno istraživanje odnosa kompanije i vlasnika je, među ostalim, što je gomila novčanih pozajmica/potraživanja bila zatvarana raznim prijebojima, a ne u novcu. Kako je to sve rađeno te na kakvim temeljima tek će se, dakle, vidjeti, a očito je izazvalo sumnju, budući da su neke stavke čudnovato knjižene.

Dijelom je tu, navodno, bilo i prebijanja s nekim ranijim financijskim događajima za koje je upitno jesu li se uopće dogodili. Također, ispostavlja se da su među troškove tzv. IPO-a bili ubacivani zapravo svi privatni troškovi obitelji Todorić, od troškova hrane, odjeće do luksuznih putovanja, nekih troškova opremanja nekretnina i drugog.

Iz izvanredne uprave Agrokora komentirali su nam te velike transakcije s Ivicom Todorićem, uz napomenu da su iznosi koji su sada vidljivi u izvještaju prepravljeni u odnosu na ono što je za 2015. godinu svojedobno objavila bivša Todorićeva uprava. Koji su iznosi tada bili navedeni, dakle u prvoj verziji financijskog izvještaja, nisu naveli.

“Dio potraživanja je zatvoren tako da su u 2016. godini troškovi po tzv. IPO ugovoru u potpunosti stavljeni na teret kompanije, dakle ta potraživanja nisu namirena u novcu već su postala trošak kompanije na način koji je detaljno objašnjen u nedavnoj prezentaciji revidiranih konsolidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu”, odgovorili su nam iz ureda izvanredne uprave Ante Ramljaka.

Ranija uplate

“Također, neke ranije uplate koje je Ivica Todorić bio napravio prema kompaniji u ranijim godinama za pokriće troškova po drugim osnovama sada su u prosincu 2016. bile razvezane i iskorištene za zatvaranje tih obaveza (navedenih u izvještaju na 31/12/15) koje je imao otvorene prema kompaniji. Potraživanja su dijelom zatvorena i kroz prijeboj za 10 posto dionica Mercatora u ožujku ove godine po tržišnoj cijeni tih dionica. U novcu je plaćen samo manji dio potraživanja, najveći dio su bili razni prijeboji”, stoji u odgovoru iz Agrokora na naš upit.

Ivica Todorić je, naime, sredinom ožujka ove godine, nekoliko tjedana prije dolaska izvanredne uprave, Agrokoru d.d. prodao 615.384 dionice Mercatora, a vrijednost tog udjela prema cijeni dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi iznosila je tada oko 40 milijuna eura.

Formalno je dionice prodala njegova tvrtka Agrokor Investment B.V. iz Amsterdama. Time se je vlasnički udio Agrokora d.d. u Mercatoru povećao sa 59,47 na 69,57 posto, dok se je vlasnički udio Agrokor Investmentsa B.V. u Mercatoru smanjio sa 28,64 na 18,53 posto.

Stari dugovi

Tada nije bilo jasno zašto je on to učinio, ali iz ovoga bi proizašlo da je zatvarao neke stare dugove prema Agrokoru, u iznosu od oko 300 milijuna kuna. Ostatak dionica Mercatora u vlasništvu njegove nizozemske kompanije kasnije je zaplijenio Sberbank te ih i sada drži.

Transakcije iz kojih se vide pozajmice u 2015. i 2016. navedene su u o Bilješci 37 uz revidirani konsolidirani godišnji izvještaj Agrokor grupe za 2016. godinu, pod nazivom “Related party transactions”.

U pitanju su transakcije Agrokora i Ivice Todorića (ultimate controlling party) kao većinskog vlasnika te njegove kompanije Agrokor projekti (ultimate parent) koja je krovna kompanija cijelog sustava. Tu se navode potraživanja od Ivice Todorića u 2015. u iznosu od 2,7 milijardi kuna, a od Agrokor projekta 421,9 milijuna kuna.

Godinu kasnije, potraživanja od Ivice Todorića su 219 milijuna kuna, a Agrokor projekta 200 milijuna kuna te kompanija koje kontrolira još 151 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:21