KAKVE SU KAZNE?

KAKO NAS VARAJU Svaka treća boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja je lažna, deklaracija nema veze sa sadržajem

SPECIJAL MASLINAVodnjan, 141115. 11. smotra mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Na fotografijii: udruga poljoprivrednika iz Liznjana, Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Prema rezultatima inspekcije Ministarstva poljoprivrede svaka treća boca ekstra djevičanskog ulja u prodaji nema veze s ekstra djevičanstvom, javlja RTL.

Naime, zelena boja i intezivan miris krase ekstra djevičansko maslinovo ulje, no deklaracija itekako može prevariti, a znaju to proizvođači jer je zbog loše berbe lani kvalitetnog ulja bilo malo.

- Mene interesira odakle to ulje po policama i odakle ga je puno. Ako je ulje uvozno, a znamo što se svašta dopušta po državi, onda nas nije ni čuditi što po policama imamo neispravan proizvod - smatra vlasnik uljare Jakov Vukšić.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede pokazala je da od 20 ispitanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz lanjske ponude, šest nije odgovaralo navedenoj deklaraciji.

Da bi kategorizirali ulje, u laboratoriju se prvo ispituje kemijski sastav, a zatim se ulje i degustira. Za prevare su određene i novčane kazne, a prekršitelji se češće nađu na udaru inspekcija, koje se provode svaku godinu.

- Postoje prekršajne sankcije koje se kreću od 30 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu, a za fizičku je to od 5 do 10 tisuća kuna - rekao je načelnik sektora inspekcija u Ministarstvu poljoprivrede Đuka Marić.

Međutim, iz Zajednice maslinara smatraju da novčane kazne nisu dovoljne.

- Mislim da bi ipak najveća kazna bila kada bi se tim proizvođačima objavila imena, to bi po mom mišljenju bila najveća kazna i onda bi potrošači znali na koji način će ih kazniti - kazao je predsjednik Zajednice Ivica Ljubenkov za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:54