PRIVRŽEN DRUGOJ STRANI

KAKO PILOTI IZ ZADRA PAMTE HRVATA KOJI JE RAKETIRAO BANSKE DRVORE? 'Lukić je bio dobar pilot, pa i nastavnik. I uvijek je bio jako privržen JNA...'

Pilot Davor Lukić, hrvatski državljanin iz Požege, koji je, kako policija tvrdi, bio jedan od šestorke koja je sudjelovala u napadu na Banske dvore 1991., u vrijeme bivše države radio je u Jugoslavenskom ratnom zrakoplovstvu (JRZ) s bazom u Zadru.

Objavljeno je i da je bio vođa JRZ-ove akrobatske skupine. No, današnji, mahom mlađi piloti, uključujući i akrobatski sastav Krila Oluje, za njega uglavnom nisu čuli.

Zajedno u avionu

Zato ga se sjeća starija generacija pilota. Umirovljeni vojni pilot Vladimir Zarić, koji i danas živi u Zadru, sjeća se Lukića još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kaže kako je bio “dobar ili čak jako dobar vojni pilot”.

- Letio je na Super Galebu (Soko G-4), a ja na “običnom” Galebu (Soko G-2), tako da i nismo letjeli zajedno, no viđao sam ga. Nismo se nikada previše družili. Još krajem osamdesetih bio je, kako da se izrazim, pomalo politički obojen i nije skrivao svoju privrženost JNA i srpskoj strani. Sjećam se da je neko vrijeme bio i nastavnik u centru za teorijsku izobrazbu pilota - rekao nam je pilot Zarić, inače veteran i dragovoljac Domovinskog rata.

Kaže da nikada neće zaboraviti pogled kojim ga je Lukić prostrijelio kada je, kao i mnogi drugi hrvatski piloti, napustio JNA kako bi se priključio hrvatskim vojnim snagama.

- Tako me je mrko gledao da se toga sjećam i danas. Nakon toga više ga nikada nisam vidio ni čuo. Ja sam kasnije radio i kao vojni obavještajac. Sjećam se da sam radio izvještaj o stanju zrakoplovstva JNA, te sumirao borbeno stanje i broj zrakoplova i pilota koji su bili u bazi u Udbini. Od tamo je i krenuo JNA napad na Banske dvore, tamo su bili zrakoplovi koji su kasnije žestoko napadali i Zadar. Među pilotima u Udbini bio je i Davor Lukić, tako da me nije iznenadila informacija što je baš on sudjelovao u napadu na Banske dvore - rekao nam je Zarić. No, kaže kako sve do prekjučer nije znao da je baš Lukić bio glavni pilot pokušaja atentata na Franju Tuđmana.

Bez kontakta

Ističe kako više nikada nije bio u kontaktu s Lukićem, a zna ono što i drugi - da najvjerojatnije živi i radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Drugi piloti koje smo kontaktirali o Lukiću, znaju uglavnom samo ono iz medija. Tek jedan umirovljeni pilot se, kako doznajemo od naših izvora, družio s Lukićem i dobro ga poznavao. No, kada smo ga kontaktirali, reagirao je vrlo bijesno.

- Odakle vam uopće ideja da me takvo nešto pitate, i to još preko telefona - iznervirano je rekao i sklopio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:20