OTOK POSEBNE NAMJENE

KAKO REVITALIZIRATI OTOK SMOKVICU? Nakon krize u Agrokoru otok je vraćen u državno vlasništvo 2017. godine

otok Smokvica
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Revitalizacija otoka Smokvica i traženje rješenje za mogući model prenamjene koji bi bio zakonski primjenjiv za taj otok posebne namjene, bile su glavne teme u utorak održanog sastanka u Ministarstvu državne imovine s predstavnicima zakupca, Šibensko-kninske županije, općine Rogoznica te nadležnih ministarstava.

Nekretnine na otoku Smokvica u Šibensko-kninskoj županiji više od 20 godina besplatno je koristila obitelj Ivice Todorića, a nakon krize u Agrokoru vraćen je u državno vlasništvo 2017. godine. Ministarstvo državne imovine je u prvoj polovici 2018. godine provelo javni poziv za zakup nekretnina na tom otoku, a krajem srpnja 2018. potpisalo i ugovor s jedinim ponuditeljem, tvrtkom Zelena nekretnina, koju je osnovao mađarski fond.

S predstavnicima te tvrtke, kao i Ministarstva obrane te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom te načelnicom Rogoznice Sandrom Jakelić u utorak je o mogućnostima revitalizacije postojećih građevina na Smokvici radi privođenja svrsi za potrebe zakupca i provedbe projekta na radnom sastanku u Ministarstvu državne imovine razgovarao ministar Mario Banožić.

"Vrlo konkretno smo analizirali postojeće stanje, iznijeli prijedloge, ali i pokušali pronaći rješenje za mogući model prenamjene koji bi zakonski bio primjenjiv za otok Smokvicu, budući se radi o otoku posebne namjene", poručio je sa sastanka u priopćenju ministar Banožić.

Naime, otok Smokvica se još vodi kao otok posebne namjene, jer su na njemu i vojne nekretnine, za što je nadležno Ministarstvo obrane.

Župan Pauk na sastanku je pozdravio projekt investitora, tvrtke Zelena nekretnina, naglasivši da "županija podržava kvalitetne i konkretne projekte te je uvijek spremna na suradnju i pronalaženje zajedničkih rješenja u skladu s hrvatskim zakonima".

Iz Ministarstva državne imovine napominju i da je s ciljem što brže realizacije i stvaranja uvjeta za postupak revitalizacije postojećih građevina na otoku Smokvica utvrđen i hodogram aktivnosti za tvrtku Zelena nekretnina, odnosno što i s kime još trebaju razgovarati, pri čemu se doznaje i da su predstavnici te tvrtke izrazili želju da sve što prije bude u funkciji.

Tvrtku Zelena nekretnina u 2018. osnovao je mađarski fond, a zakup nekretnina na otoku Smokvica ugovorom su dobili na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 6,1 milijun kuna. To je bilo oko 1,1 milijun kuna više nego se početno tražilo u javnom pozivu.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane 1995. dalo na upravljanje tvrtki Grafoplast u razdoblju od 30 godina, a vlasnik te tvrtke Ante Lušić 2006. je prodao svoja prava Ivici Todoriću, koji je pak u trenutku kada je počela kriza u Agrokoru prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Krajem rujna 2017., nakon provedene ovrhe nad tvrtkom Grafoplast, otok Smokvica sa svim je pripadajućim objektima ponovno vraćen u posjed države, te je 2018. slijedio javni poziv Ministarstva državne imovine za zakup nekretnina na tom otoku, a za što je ponudu dostavila jedino tvrtka Zelena nekretnina.

Po podacima iz sudskog registra, ta je tvrtka osnovana početkom lipnja 2018., a jedini osnivač je mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:28