IMOVINA POD BLOKADOM

KAKO SE ISTOPILO SANADEROVO BOGATSTVO Od 70-ak bankovnih računa, nekretnina i umjetnina do milijunskih dugova. Dužan je i Čistoći...

 CROPIX

Porezni dug tvrtke Alia savjetovanje u visini od 1,2 milijuna kuna, pa brojna rješenja o ovrhama: posljednje u visini od 2,6 tisuća kuna zbog neplaćenih računa zagrebačkoj Čistoći - samo su neki od dugova koji će na slobodi dočekati bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Poslovni ured u Šarengradskoj, koji je Sanader kupio na kredit kad je napustio funkciju premijera, u međuvremenu je prodan na javnoj dražbi. Tvrtke - Alija savjetovanje i Perbujac - još egzistiraju u registru Trgovačkog suda, no prvoj je račun u blokadi više od 1500 dana, dok drugoj nije, ali od 2012. godine tvrtka ne predaje godišnja financijska izvješća niti ostvaruje prihode. Obje tvrtke bile su pod privremenom mjerom Županijskog suda, ali ta mjera ukinuta je u rujnu 2013. godine. U obje tvrtke suvlasnici su Ivo Sanader i njegova supruga Mirjana Sanader.

U blokadi i vinograd

A u trenutku uhićenja bivšeg premijera, potkraj 2010. godine, obitelj Sanader raspolagala je, kako je tada Jutarnji list pisao, s više od 70-ak bankovnih računa na kojima je bilo ukupno oko 11 milijuna kuna. To su bila financijska sredstva, gotovina i vrijednosni papiri kojima je raspolagala obitelj bivšeg premijera. Tada su istražitelji provjeravali imovinu šire obitelji Sanader, obuhvativši među ostalim i njegova punca i punicu Ivu i Karmelu Šarić. Sam Ivo Sanader imao ih je najmanje, samo sedam.

Mirjana Sanader imala je 11 otvorenih računa, njezina majka devet... Riječ je o tekućim i žiroračunima, depozitnim i štednim te deviznim računima. No, to nije bila sva stečena imovina, pronađene su i nekretnine, umjetničke slike, automobili... Od nekretnina blokiran je bio stan Sanaderovih u Kozarčevoj ulici u elitnom dijelu Zagreba, čija je vlasnica Mirjana Sanader. Stan od 200 četvornih metara dio je vile, no preostali dio formalno je bio u vlasništvu Sanaderova tasta. Blokiran je tada i stan od 100-tinjak kvadrata u Splitu, koji je Sanader kao osobno vlasništvo prijavio u imovinskoj kartici, te vinograd kod Zaprešića koji je formalno u vlasništvu supruge Mirjane.

Zemljište od punice

Pod blokadom je i grobno mjesto u Zagrebu, koje u suvlasništvu imaju Ivo i Mirjana Sanader. Pod blokadom je tada bilo i zemljište na Braču, vrijedno oko dva milijuna kuna, čija je vlasnica formalno bila Sanaderova pokojna punica Karmela Šarić. Sanaderu je tada zaplijenjena i bogata zbirka umjetnina. Sa zidova vile u Kozarčevoj i stana u Splitu istražitelji su skinuli i pohranili u deponij oko 430 umjetničkih djela, uglavnom slika. Njihova vrijednost procijenjena je tada na 1,2 milijuna eura, a riječ je o jednoj od vrednijih privatnih kolekcija umjetnina u Hrvatskoj u kojoj su djela umjetnika poput Bukovca, Račića, Slave Raškaj...

Podsjetimo da je u istrazi Josip Fiolić istražiteljima otkrio da je Sanader krajem 2010. na njegovu imanju sakrio 19 slika, od toga pet Bukovčevih djela vrijednih 230.000 eura. Ostalo su bila djela Celestina Medovića, Emanuela Vidovića, Ivana Lackovića i Tihomira Lončara, a vrijednost im je procijenjena na 85.000 eura. Kod njega je sakrio i desetak skupocjenih Brioni odijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:02