ANALIZA

KAKO SE POLICIJA NOSILA S NAJVEĆIM SIGURNOSNIM IZAZOVOM U SVOJOJ POVIJESTI Ovo je bio presudan faktor bez kojega posao ne bi bilo moguće odraditi

 
 Krasnodar Peršun / CROPIX

Osigurati trasu i središnji trg s više od pola milijuna ljudi, najveći je ispit hrvatske policije u njezinoj povijesti. Mora se odmah reći da tako sjajno odrađen posao ne bi bio moguć bez izuzetno pozitivnog odnosa građana koji su došli dočekati "vatrene" i to je bio najmanji faktor sigurnosnog rizika.

Ali, kad se uzme u obzir da se osiguranje dočeka u onoj konačnoj verziji operativno počelo pripremati praktički nakon prolaska Hrvatske u finale, mora se biti svjestan koliko je zahtjevan posao bio pred policijom, ali i svim sigurnosnim službama, ali prije svega i pred Hitnom pomoći i vatrogascima.

Koncert Prljavaca, proglašenje neovisnosti Hrvatske i njezino međunarodno priznanje, dolasci pape Ivana Pavla II., prosvjed za Stojedinicu, pogrebna povorka Franje Tuđmana, doček Ivice i Janice, zlatnih rukometaša, generala Gotovine i Markača, inauguracije predsjednika, dočeci stranih državnika, ulazak u EU... sve su to bili izuzetno zahtjevni poslovi za sigurnosne službe. Ali, nijedan do sada, a autor ovog teksta može si uzeti pravo procjene s obzirom na to da dulje od 30 godina prati sigurnosnu problematiku, nije bio ovako zahtjevan, organiziran u tako kratkom vremenu te s toliko entuzijazma i suradnje građana i organa reda.

Možda bi neki prigovarali da je prolazak kolone s "vatrenima" probio sve protokolarne i sigurnosne standarde. Međutim, policija je postupila najmudrije u tom trenutku što je mogla, kako u pripremi tako i u izvedbi trase kojom je reprezentacija prolazila. Ograničavati trasu željeznim zaprekama, u ovakvim bi trenucima slavlja bilo kontraproduktivno i odudaralo bi od općeg oduševljenja naroda.

Kad je, pak, riječ o funkcioniranju hitnih službi, one su reagirale promptno na svaku dojavu da netko treba pomoć. Na Trgu su pritom imale i veliku pomoć i suradnju voditelja dočeka, koji su ih pozivali tamo gdje je trebalo, pa čak i javljali za djecu koja su se u toj gužvi izgubila ili udaljila od svojih najbližih. U svim ispitima koje je jučer položila, i onaj sigurnosni zaslužuje najvišu ocjenu. Ako je i bilo propusta, oni će se analizirati hladnih glava.

Zagreb, 160718.
Frankopanska ulica.
Srebrni nogometasi sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji prolaze Frankopanskom ulicom na putu za prepuni Trg bana Josipa Jelacica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17